Kroes: “Meer spectrum voor WiFi”

13cm_grid-antenneEurocommissaris Neelie Kroes wil meer frequentie-ruimte voor WiFi, omdat de huidige frequenties op de 2,4 en 5 Ghz band verzadigd zou zijn. Dat schrijft Tweakers.net vandaag.

Het spectrum van 5150 MHz tot 5925 MHz zou wereldwijd beschikbaar moeten komen voor draadloze computernetwerken, vindt Kroes. In dit spectrum bevindt zich de de 5 cm band, die van 5650 tot 5850 Mhz loopt en op secundaire status is toegewezen aan zendamateurs.
Ook noemt Kroes de 9cm band die van 3400 tot 3410 Mhz loopt en voor mobiel gebruik beschikbaar zou moeten komen.

In het rapport geven onderzoekers aan dat frequenties tussen 3400 3600 Mhz enkel in Scheveningen gebruikt worden door een commercieel WiFi netwerk. De licentie die hiervoor afgegeven is verloopt in 2015. Bij onze zuiderburen in België zijn drie commerciële licenties uitgegeven voor de uitrol van WIMAX en LTE. Deze licenties verlopen tussen 2019 en 2021.

SHF-banden in gevaar
De SHF banden worden al langer bedreigd door de behoefte aan meer bandbreedte – en dus frequentieruimte – voor draadloze communicatie. In Nederland zagen we delen van de 23cm en 70cm band in gebruik genomen worden door D-GPS bakens en de LPD-regeling midden in het SSB DX-gedeelte van de 70cm band. De hoger gelegen 13cm band moet met enige regelmaat afgestaan worden aan gebruikers van mobiele videoverbindingen, voor zover de band nog bruikbaar was door storing die ondervonden kan worden door WiFi-verbindingen.

De enige SHF-band die op primaire status aan zendamateurs toegewezen is bevindt zich rond 24 Ghz. Lager gelegen banden zoals de 10 Ghz band zijn toegewezen met een secundaire status.