Nederland krijgt System Fusion repeaters

Yaesu_DR1De eerste System Fusion repeater in Nederland is een feit. Deze is door Auk (PD0ADC) aangeschaft en zal geplaatst worden in de omgeving van Coevorden indien er een ATOF beschikbaar is. De Fusion repeater komt naast de DMR-repeater in Coevorden te staan.

Ook andere repeater beheerders lopen met plannen om een System Fusion repeater van Yaesu aan te schaffen, zo weet de redactie van Hamnieuws. Een drietal repeaters is inmiddels besteld voor de provincies Noord-Holland, Utrecht en Gelderland.

System Fusion is een systeem ontwikkeld door Yaesu en is niet compatible met DMR en D-Star. Toch wordt op de achtergrond druk gewerkt om deze verschillende netwerken aan elkaar te knopen. Tussen het DMRplus-netwerk van Hytera en het D-Star netwerk is dit enkele maanden geleden al gelukt. In Duitsland is een groep zendamateurs bezig om de koppeling van System Fusion te gaan ondersteunen.

System Fusion maakt gebruik van C4DM/FDMA modulatie. Per kanaal kan dus één QSO plaatsvinden, zoals bij D-Star ook het geval is. De audio-kwaliteit is echter veel beter. Ook is het protocol ontwikkeld met het oog op data-overdracht. Geschikte transceivers kunnen onderling bijvoorbeeld foto’s maken en uitwisselen. Repeaters zijn zo gebouwd, dat de in- en uitgang zowel analoog als digitaal kunnen zijn. Dus met een FM-verbinding naar de repeater toe, maar digitaal het netwerk en een digitaal uitgangssignaal.

Yaesu doet er veel aan om marktaandeel te winnen. Beheerders van repeaters kunnen tegen zeer gunstige voorwaarden de DR-1XE dual-band repeater aanschaffen á 1299 euro en krijgen 600 euro terug als zij aantonen dat de repeater in gebruik genomen is. Netto kost een repeater dan slechts 699 euro exclusief kortingen van de leverancier zelf. De prijs is exclusief de WiReS-adapter om repeaters via internet aan elkaar te linken. Deze kost 139 euro extra.

Update 5 juni: Ook in Lelystad komt een Fusion-repeater, zo valt te lezen op fusion-almere.nl. Daarnaast meldt een leverancier deze week nog een repeater verkocht te hebben voor de regio Utrecht/Noord-Holland.

16 antwoorden
  1. Rob
    Rob zegt:

    Daar komt dan ook nog een computer met Windows operating system bij.
    De WiReS adapter sluit de repeater niet aan op een netwerk, maar op een USB verbinding naar een PC waar
    WIndows op moet draaien met speciale software die het dan vervolgens weer met internet verbindt.
    Beetje omslachtig als je het mij vraagt… dat gaat bij DMR en D-Star gemakkelijker.

      • Rob
        Rob zegt:

        In tegenstelling tot wat veel mensen schijnen de denken (of hopen?) zul je op zo’n Raspberry met “Windows 10” geen gewone Windows applicaties kunnen installeren!
        Het is de zogenaamde “Internet of Things” versie die bedoeld is als embedded operating system voor de markt die inmiddels grotendeels in handen is van Linux.
        (slimme kamerthermostaten en dat soort dingen)
        Microsoft wil die markt zien te krijgen, of in ieder geval de schade beperken. En uiteraard zijn ze er niet blij mee dat schoolkinderen te maken krijgen met Linux op hun leercomputer in plaats van Windows. Dat is de reden dat ze deze versie uitbrengen.
        Echter als “vervanging van een PC met Windows” om closed source software op te draaien zoals voor deze repeater heb je daar helemaal niets aan!

  2. Ed van der Laan
    Ed van der Laan zegt:

    Je kunt gewoon met je analoge spullen werken over een fusion repeater.Misschien iets om de bijna niet meer gebruikte 2 meter repeaters te vervangen voor fusion.

  3. PDØMV
    PDØMV zegt:

    haha nu DSTAR-DMR-SF heb je net het ene aangeschaft en het volgende doet alweer zn intreden. Kun je dus weer opnieuw beginnen, alhoewel het is maar net zoals je het ziet. Maar is het dan niet gewoon beter om alles software matig zo aan elkaar te koppelen dat je met analoge spullen erover heen kan werken. Dat lijkt me veel interessanter. En het bespaart een hoop geld voor hen die niet veel te besteden hebben. En dan zal het niet lang meer duren voor er een smd print verschijnt die je in analoog spul kunt inbouwen. En dat speelt mooi in op de bedoeling waar Experimenteer voor staat in de naam VERON etc. Of lul ik nu uit me nek 😀 alhoewel de stembanden zitten helaas niet op een andere plek dan de ( nek ) 🙂 !!

  4. PDØMV
    PDØMV zegt:

    Ik weet dat het aan elkaar koppelen al gebeurd met DMR en Dstar !! dus we weten al dat het technische mogelijk is 😀 ( kleine aanvulling ) ^ op hierboven

Reacties zijn gesloten.