PI2NOS plaatst ontvanger in Goes

pi2nosDe bovenregionale repeater PI2NOS beschikt sinds gisteren over een extra ontvanger in Goes. Dit om de ontvangst in het zuiden van Zeeland te verbeteren. Voorheen werd al een ontvanger geplaatst in Zierikzee. Met de komst van de extra ontvanger zal ook de ontvangst in delen van België toenemen rondom Gent.

Er wordt gebruik gemaakt van een Kathrein panel antenne op circa 90 meter hoogte. Rapporten zijn meer dan welkom bij de beheerders via de website hobbyscoop.nl.

De beheerders van PI2NOS willen een speciale dank uitspreken aan de beheerders van PI3GOE, Martijn (PD2NLX) en Joost (PE1RMN). PI2NOS en PI3UTR gebruiken de reeds aanwezige faciliteiten in de Alticom toren en et rack en antennes van de bestaande repeater. Hiervoor zijn speciale combiners ontwikkeld die dit mogelijk maken.

6 antwoorden
 1. on5mf
  on5mf zegt:

  Maar dat PI2NOS zomaar de frekwentie die ON0KTK (JO10) al jaren gebruikt ingepikt heeft is natuurlijk minder fraai…

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Een frequentie wordt niet ‘ingepikt’ en kan niet geclaimed worden. Zelfs niet in België. Er gelden limieten voor signaalsterkes aan de grens. Kortrijk ligt in het Zuiden van België tegen de Franse grens aan. Dus wat is het probleem?!

 2. on5mf
  on5mf zegt:

  Wat het probleem is? Dat we in streken waar ON0KTK goed te werken was nu eigenlijk vooral PI2NOS horen of er minstens door gestoord worden. Dat er nu nog een ontvanger bijgeplaatst wordt om het bereik vanuit Gent te verbeteren zal ons nu ook op de input parten gaan spelen. Ter info: Kortrijk ligt op slechts 40km van Gent.
  Maar het is niet aan mij om hier officieel op te gaan reageren, ik ben geen sysop van ON0KTK. Ik vind het alleen jammer als gebruiker dat het op deze manier moet gaan. Een beetje hamspirit kan soms veel discussies vermijden.
  Een repeater van frequentie veranderen vraagt toch wel iets meer werk dan enkel aan de VFO draaien.

  • Mischa - PA1OKZ
   Mischa - PA1OKZ zegt:

   Hallo Jurgen,

   Ik begrijp jouw reactie maar kan bevestigen dat dat ON0KTK ondertussen QSY gegaan is (ze wordt momenteel omgebouwd naar 430.325MHz). Er is dus niet langer een storing als gevolg van PI2NOS, en omgekeerd ook niet.

   PI2NOS gebruikt 430.125MHz inmiddels bijna 27 jaar en sinds anderhalf jaar wordt gewerkt om hiervan een landdekkend netwerk van te maken. Van “frequentie inpikken” is dus duidelijk geen sprake. Deze frequentie is specifiek gereserveerd voor bovenregionaal gebruik door het Nederlandse Agentschap Telecom. Helaas is coordinatie tussen de overheden van beide landen niet aanwezig, daar hebben we als zendamateurs nog wel eens last van. Gelukkig is er wel contact aan de operationele zijde.

   Al in een eerdere situatie heb ik contact gezocht met Luc, de beheerder van ON0KTK om e.e.a. te bespreken. Het is een tijdje stil geweest hieromtrent toen wij opeens het bericht kregen dat de Kortrijkse repeater van frequentie zou verkassen. Pas vanaf dat moment hebben wij gedachten gemaakt over het verbeteren van de ontvangst in zuidelijke richting zodat ook U en uw collega’s gemakkelijker gebruik kunnen maken van deze repeater die (weliswaar onbedoeld) zo goed te ontvangen blijkt te zijn in west Vlaanderen. We ontvangen veel positieve reacties vanuit ON vanwege de grote activiteit op deze repeater.

   Vooropgesteld: Er is nooit een intentie geweest om andere repeaters te storen en we zoeken bij voorkeur het dialoog met de betreffende beheerders om het netjes op te lossen samen. Onlangs hebben we een vergelijkbare situatie met ON0DP eveneens op hele prettige wijze kunnen oplossen samen door in Nederland een repeater van frequentie te laten verhuizen zodat ON0DP ook QSY kon gaan naar een mooie lege frequentie. Samen hebben we de repeater ON0DP voorts omgebouwd en is alles naar ieders tevredenheid opgelost.

   Overigens: met de repeaterbeheerder van ON0KTK is niet inhoudelijk gesproken over QSY gaan, dit hebben ze geheel zelf besloten. Als er behoefte bestaat tot ondersteuning bij het opnieuw afstemmen van de cavities e.d. dan willen we met plezier helpen, alle nodige middelen en kennis zijn hiertoe beschikbaar.

   De situatie ligt dus een tikje genuanceerder dan je in jouw reacties aangeeft, hopelijk geeft deze informatie je een helder beeld.

   73,

   Mischa, PA1OKZ
   Vergunninghouder PI2NOS

   • on5mf
    on5mf zegt:

    OK Mischa, bedankt voor de duidelijke info. Dit is iets waar wij als gebruiker eigenlijk niets van af weten. Goeie info kan heel wat ergernis voorkomen 🙂

    We zien wel als ON0KTK terug de kop opsteekt op de nieuwe frekwentie.

    Case closed wat mij betreft.

    Veel plezier met de hobby!

Reacties zijn gesloten.