Nieuwe verticale antenne voor HF

Cushcraft-R9Cushcraft heeft een nieuwe antenne ontwikkeld, de R-9. Dit is een door-ontwikkelde R-8 die nu ook voorziet in de 80-meter band. Hiermee is een verticale antenne ontwikkeld die werkt op alle HF-banden boven de 3,5 Mhz. Door een breedband aanpassingsnetwerk is een enkele coaxkabel voldoende om de antenne te voeden.

Cushcraft is tegenwoordig van MFJ Enterprises, Inc., dus de antenne is onder diverse handelsnamen verkrijgbaar. De Hygain versie heet de AV-680, die de AV-640 moet opvolgen. Saillant detail is dat deze versie ook nog eens $90 minder moet opbrengen.

De verticale antenne maakt gebruik van top-loading en de totale lengte blijft onder de 10 meter. Door een ingebouwd ground-netwerk zijn extra radialen niet noodzakelijk. De antenne werkt echter niet op grondniveau en zal tenminste drie meter de hoogte ingebracht moeten worden om de ‘elevated radials’ zijn werk goed te laten doen.

Verticale antennes hebben over het algemeen een lage opstraalhoek waardoor het werken van DX eenvoudiger is, zeker op de lage banden wanneer je de antenne gaat vergelijken met een dipool die niet op de juiste hoogte hangt. De laatste antenne zal immers als NVIS-antenne vrijwel recht omhoog stralen.

De matchbox is voorzien van een RF choke om mantelstromen te voorkomen. In hoeverre de antenne op de gehele 80-meter band zal werken is niet bekend. Goede reviews zijn op dit moment nog niet te vinden. Door de gebruikte traps op de lage banden zal de bandbreedte immers afnemen. De antenne is nog niet op voorraad bij de Nederlandse leveranciers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!