Noodverkeer Slovenië op 80-meter

slovenieDoor kou, sneeuwstormen en ijs zit een groot deel van Slovenië zonder stroom. In totaal zou het om ongeveer 250.000 mensen zijn die zonder elektriciteit zitten, ruim 25% van alle huishoudens in het land.
Zendamateurs hebben een noodnet operationeel op de 80-meter band. Gelieve daarom onderstaande frequenties vrij te houden:

Het gaat om de frequenties:
S51SLO: 3.644MHz
OE3XEC: 3.608 and 3.617MHz
OE6XPD: 3.601MHz

[notice]Omdat Slovenië op minder dan 1.000 kilometer afstand ligt van Nederland zal – zeker vanaf twee uur voor zonsondergang tot een uur na zonsopkomst – ons signaal hoorbaar zijn aan de andere kant van Europa.[/notice]

Vanuit diverse Europese landen zijn inmiddels generatoren onderweg. Meer informatie is te vinden op de website van IARU regio 1.

11 antwoorden
 1. Lex Bolkesteijn
  Lex Bolkesteijn zegt:

  Speciaal voor de mensen zich afvragen wat het maatschapelijk nut is van die vreemde vogels met die antennes op hun dak en/of achter in de tuin (ook wel zendameteurs genoemd) . . .

 2. Michel Versteeg
  Michel Versteeg zegt:

  Dat wordt nog een probleem voor noodnetten in de tooekomst… het heeft voor mij allang geen zin meer om uit te luisteren op de kortegolf… met dank aan al die powerline internet-troep in de wijk 😉

 3. Henk Bakker
  Henk Bakker zegt:

  Inderdaad Mischa in Slovenie zullen nog geen last hebben van Plc storing vooral als de stroom voorziening plat ligt lijkt mij ! Dus jij hebt gelijk ze dwalen weer af !

 4. Rob
  Rob zegt:

  Alleen met een ‘noodantenne’ heb je last van plc-storing. Met een vrij opgestelde symmetrische antenne merk je daar maar weinig van. Heb je daar geen ruimte voor dan is na verhuizen een magneticloop als RX-antenne de beste oplossing.

Reacties zijn gesloten.