Zendbeperkingen tijdens skûtsjesilen in Friesland
Tijdens de activiteiten rondom het Fries Kampioenschap skûtsjesilen, fierljeppen en freule gelden er zendbeperkingen in de provincie. Deze beginnen op zaterdag 5 augustus en duren tot en met zaterdag 26 augustus. De zendbeperkingen gelden voor de gehele 13cm band. De primaire gebruiker gaat het spectrum van 2320 tot 2400 MHz. inzetten. Een overzicht is te vinden onder het kopje ‘zendbeperkingen’ op deze website.
Wat hebben wij eigenljk nog aan deze 13cm band?
Herhaaldelijk worden ons zendbeperkingen opgelegd (wat in de praktijk neerkomt op een totaal zendverbod) ten gunste van een commerciele gebruiker.
Reeds eerder was al op deze website te lezen dat men in de UK deze amateurband gaat verkopen.
Of heeft die verkoop te maken met de aanstaande Brexit?
Wij hebben zeker wel wat aan de 13cm band. Denk aan de ATV in- en uitgangen op de repeaters en activiteiten in het smalband gedeelte, met name tijdens de activiteitenavonden of contest-weekenden. Maar veel belangrijker is de ES’HailSat die eraan komt en een 250 kHz brede SSB-transponder krijgt waar de uplink in de 13cm band zit. Dit is de 1e geostationaire amateursatelliet en veel Nederlandse zendamateurs zijn al druk aan het bouwen.
Het gebruik van hogere frequenties neemt alleen maar toe. Veel zendamateurs zijn het gekraak van PLC’s en schakelende voedingen op de HF beu en wijken uit naar VHF, UHF en SHF. Hier hebben we nog honderden MegaHertzen aan schoon spectrum beschikbaar.
En in die luxe zit wellicht een probleem. Wellicht moeten we eens kijken wat we ’terug kunnen geven’ door een goede (primaire) mede-gebruiker te vinden voor we deze banden kwijt raken. In het Verenigd Koninkrijk is de 13cm band al in de veiling gezet voor mobiele telecommunicatie. Een goede medegebruiker kan zorgen dat wij, hetzij soms wat beperkt, gebruik kunnen blijven maken van deze mooie banden. Want wees eerlijk: het is toch veel spannender dan via je zelfbouw achterset en -antennefeeders een verbinding te maken dan 5-9 in je Jappenbak met Endfed blisterantenne te roepen om te beweren dat je een ‘verbinding’ met Australië gemaakt hebt…
Ja. Zendbeperkingen zijn vervelend. Ze zijn er vaker, duren langer en het spectrum wordt groter. Maar door plantechnisch zendamateurs mee te laten doen in de LSA-pilot en smalbandgedeelten niet te vergunnen aan primaire gebruikers kan één en ander heel goed naast elkaar leven denk ik en kunnen wij als zendamateurgemeenschap de banden nog lang blijven gebruiken.
Zelden een zo uitgebreide en inhoudelijke reactie voorbij zien komen op deze site.
Of het gebruik van de hogere frequenties veroorzaakt wordt door de toename van hinder op de HF-banden, durf ik niet hardop te beweren. Buiten de Randstad in de landelijke gebieden valt het allemaal heel erg mee.
Ik denk eerder dat de toename mede het gevolg is van beschikbaar komen van converters en bijhorende materialen tegen betaalbare prijzen. Neem bijvoorbeeld het artikel in de Electron over een 6cm ATV ontvanger voor op je smartphone. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Overigens zijn niet alleen zendbeperkingen een beperkende factor, maar ook het feit dat er sprake dient te zijn van zichtverbindingen op deze GHz-banden. Dat gaat lastig worden in dichtbebouwde stedelijke omgeving. Tenzij je een ATV-repeater in de buurt hebt en een redelijk vrij zicht daarheen.