Hiaat in nieuwe vergunningsregeling

Er blijkt een hiaat te zitten in de nieuwe vergunningsregeling voor onbemande stations waar veel gebruikers tegenaan lopen. Wanneer een vergunning wordt aangevraagd voor een APRS-station dan dient de identificatie van dat station in CW of spraak te geschieden. Voorheen mocht dit nog in F1D (packet). Gebruikers van een nieuwe vergunning kunnen tegen problemen aanlopen wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt.

De ontdekking werd gedaan door een station in Zeeland. Toen de vergunninghouder navraag ging doen bij toezichthouder Agentschap Telecom werd in een toelichting aangegeven dat geen afwijkingen mogelijk zijn. De toezichthouder schrijft:

Er zal niet worden afgeweken van het actuele identificatie-voorschrift zoals beschreven in het nieuwe beleid, dat betekent dat u inderdaad een voorziening dient te realiseren om een morse (A1A, max 20 w/pm) of een spraak (F3E) identificatie te bewerkstelligen. Dit identificatie-voorschrift is opgesteld om het mogelijk te maken toezicht te blijven houden op het gebruik van het frequentiespectrum dat aan zendamateurs is toegewezen, ondanks de grote hoeveelheid verschillende modulatiesoorten.

Omdat de vergunninghouder geen mogelijkheden zag om dergelijke identificatie binnen de uitrolverplichting van 4 maanden te realiseren is de vergunning weer ingeleverd bij Agentschap Telecom.

10 antwoorden
  1. A Wuijster
    A Wuijster zegt:

    Lijkt mij niet echt een hiaat, hooguit een technische aanpassing in het beleid. Het is toch al lang gebruikelijk dat repeaters hun callsign in cw of phone aangeven.

  2. Michel
    Michel zegt:

    @A Wuijster, ik ben heel benieuwd hoe jouw schakeling er uit ziet als jij in CW… A1A en dat is dus niet audio hoorbare morse over een FM zender, gaat uitzenden. Laat staan, dat iedereen even overschakelt in CW mode A1A om te horen welke station het is? Of ga je audio bandje afspelen op een packet kanaal, is zeer welkom denk ik. En de eis van tegenwoordig is, dat identificatie elke 5 minuten moet worden uitgezonden plus dat dit elke node dit moet doen. Dit alles op dezelfde frequentie wordt een grote kakofonie.
    Terwijl het experiment, APRS, je eigen identificeren is met je locatie.

  3. pa2snk
    pa2snk zegt:

    Geen probleem toch 🙂
    De call van je station in de jkiss eprom branden en het probleem is opgelost.
    Wel dien je dan een tnc te gebruiken.

    • pa2snk
      pa2snk zegt:

      Een verlenging is voortzetting van een huidig experiment hoe kunnen dan de voorwaarden veranderen ?

  4. Rob
    Rob zegt:

    Als je als vergunninghouder al niet meer in staat bent om binnen 4 maanden een CW callgever te knutselen of te regelen dan moet je je wel gaan afvragen of het nog wel een experiment is…

Reacties zijn gesloten.