De 22e uitgave DARU-magazine
Afgelopen week is de 22e uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 59-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. Deze uitgave telt liefst 7 pagina’s meer dan de Electron. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.
In dit magazine onder andere:
- De Digi Taal van digitale mobiele communicatie, deel 2
- Professor A.C. Doppler en het effect
- Een RFID sniffer
- T3FD antenne
Hoofdredacteur Erik (PA2RX) schrijft:
Nee hoor, onze hobby is springlevend! Dat is mijn eerste reactie op de vraag die ik steeds vaker hoor: is onze hobby dood? Zeker, het lijdt geen twijfel dat er veel aan het veranderen is. Daar kun je heel sentimenteel over doen, maar de tijden waaraan we wellicht zulke actieve en mooie herinneringen hebben komen niet weer. ‘Verandering is de enige constante’ zei een bekend filosoof ooit. En zo is dat. Deal ermee, wen er maar aan. Ook in onze hobby verandert van alles en nog wat, net als in ons hele leven.
Feit is dat technologische ontwikkelingen (ook) binnen onze hobby snel gaan. En dat commerciële partijen ‘onze’ frequenties dreigen weg te kapen en dat we vervelende storingen hebben van zonnepaneelinstallaties. Maar bekijk het ook eens van de positieve kant: zie wat voor mogelijkheden we nu allemaal hebben! Dat had ik allemaal niet toen ik startte als radioamateur. Kijk naar zaken als SDR, naar apparatuur die je tegenwoordig zelf relatief snel en simpel kunt maken, vaak door wat kant en klaar printjes als ‘bouwblokken’ met elkaar te combineren. Mijn stelling is dat dat onze hobby meer divers is en levendiger is dan ooit!
Er is zoveel te kiezen. En wellicht zijn al die keuzes wel deels het probleem. Feit is dat onze hobby minder prioriteit lijkt te krijgen juist omdat op andere gebieden zoveel meer tijd nodig is. Er is tegenwoordig teveel afleiding door allerlei andere maatschappelijke factoren (werk, gezin, de sportclub, etc.) Ons ‘hobby-venster’ is dus kleiner geworden. Ik merk dat zelf ook. Qua werk zitten mijn dagen behoorlijk vol. Iets ernaast doen wordt steeds lastiger en maakt vaak dat je je in allerlei bochten moet wringen. Je moet dus prioriteiten stellen.
We zitten al weer in december. Oud gaat en nieuw komt er aan. Dat geldt ook voor besturen en leden van radioverenigingen. Laat de vernieuwing binnen! Stel je open voor je omgeving en speciaal voor de jongeren; hoe kijken zij tegen dingen aan, wat vinden zij belangrijk? En hoe gaan wij ze helpen hun weg te vinden in de radiohobby? Dat doe je echt niet door als een politieagent te bewaken dat ze hetzelfde leertraject volgen zoals jij vroeger. Zo werkt dat niet meer. Belangstelling voor techniek is er ook bij de jongere groep wel degelijk, ook voor draadloze techniek, maar het imago van de zendamateur zit ons daar nogal eens in de weg.
Hoe kunnen wij ons anders en beter aan de buitenwereld presenteren dan we nu al doen? Hoe gaan we ons imago ‘opkrikken’? Welke houding hoort daar bij? Welke activiteiten gaan we organiseren om anderen te interesseren? Hoe voorkomen we dat we als piraat worden beschouwd, alleen omdat er een grote antenne op ons dak staat? Kortom: veel vragen en veel discussies. Maar weinig concrete oplossingen, laat staan klinkende resultaten. Dát is een van de topprioriteiten van de DARU; realiseren dat onze hobby op een meer positieve manier in de belang- stelling wordt gebracht.En het mooie is: we kunnen zelf en dicht bij huis starten en eigen (klein) kinderen of buurkinderen laten zien wat voor mooie dingen radioamateurs allemaal kunnen. En dat radioamateurisme tegenwoordig helemaal niet alleen maar over radio gaat… Als het gaat om ontdekken en enthousiasmeren denk ik vaak aan de onbevangenheid en nieuwsgierigheid van een kind. Die van mij waren ook altijd aan het onderzoeken wat het was, en wat ze er mee konden. Oké, er werd wel eens iets gesloopt waar ze (ik) later spijt van kregen, maar ze hebben er wel heel veel van geleerd. En die kennis zie ik ze nu toepassen in school, werk en hobby’s. Super, toch?
Onlangs liet ik een paar mensen uit de buurt zien dat je met een portofoon en een SDR app op je smartphone plaatjes uit de ruimte kunt ontvangen. Ze waren vol verbazing. Maar dat kunnen zij zelf ook. Als we ze even een klein duwtje geven…73, Erik PA2TX