De 27e uitgave DARU-magazine
Vandaag is de 27e uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 50-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.
In dit magazine onder andere:
- Mijn sequencer, deel 2
- Frequency Hopping
- Communicatie tussen zendamateurs en niet-zendamateurs
- De VRZA Radiomarkt Renswoude op 30 april 2022
- EME en QO-100
- Een simpele afregelhulp voor ontvangers
Jan (PA0JMY) schrijft:
Het mag weer. Na meer dan twee jaar van ellende, lockdowns en afgelaste evenementen mogen we weer naar buiten en het is nu zelfs weer mogelijk andere mensen te ontmoeten. Zo ontmoette ik onze hoofdredacteur op de VRZA radiomarkt in Renswoude. Leuk om elkaar ook een keer live te zien.
Ik was trouwens nog op zoek naar wat insteekmastjes maar die waren niet te koop in Renswoude maar ik heb ze gevonden bij een dumpzaak in Heerhugowaard. Het blijken stokken te zijn die werden gebruikt voor camouflagenetten. Er zitten er drie in een foedraal en dat kost dan 7,50 Euro. Mooie en stevige mastjes, zeker geschikt voor het vakantieverblijf. Bij mij thuis staan zes delen op elkaar, een meter of acht hoog, met ty-raps vastgemaakt aan een boompje, en daar zit een van de uiteinden van de G5RV dipool aan. Werkt prima. Ik neem er ook een paar mee op vakantie: misschien horen we elkaar nog.
De radiomarkt in Renswoude is niet de enige radiomarkt dit jaar: we kunnen weer terecht voor al dan niet oude apparatuur en nieuwe onderdelen, toch nodig om onze mooie radiohobby weer beter te kunnen uitoefenen: het knutselseizoen is tenslotte weer aangebroken.
Als ik kijk naar de propagatie op onze HF banden dan is dit het moment om nieuwe aanwas in onze amateurkringen binnen te halen. Je kunt met een breinaald als antenne de hele wereld werken. Ook de eindtrap mag uit blijven staan dus de airco in de shack hoeft niet aan.
Op de VHF banden moet het sporadische E seizoen nog beginnen. Een antenne voor 6, 4 of 2 meter is snel neergezet en in ieder geval op de lagere VHF banden is er genoeg te werken, binnen maar ook buiten Europa. Luister bijvoorbeeld eens uit naar de DARU ICT man, Martin PJ4MM op Bonaire. Hij is veel actief en dan voornamelijk op 6 meter.
Op 20 meter is de communicatie met Bonaire ook met bescheiden middelen zeker mogelijk. Er zijn daar steeds meer amateurs te vinden en velen zijn zelfs min of meer actief op de verschillende banden.De amateurverenigingen hebben een BOTO (Benen Op Tafel Overleg) gehad met de afdeling toezicht van het Agentschap Telecom. We hebben het bijvoorbeeld gehad over het communiceren van zendamateurs met nietzendamateurs en over het imago van de zendamateur en dat van het Agentschap. Alles ademt wel meer kritiek op radiozendamateurs uit dan dat er ook aandacht is voor de noden van de radiozendamateur.
Het Agentschap heeft aangegeven dat er meer inzicht komt in de manier waarop de frequentiebanden (en dus ook de amateurbanden) worden gemonitord. Het gaat er niet om dat je bij het eerste het beste foutje (overtreding van de voorwaarden) een gele kaart krijgt maar we moeten met z’n allen ervoor zorgen dat het zendamateurisme geen slechte naam krijgt. Op het gebied van handhaving gebeurt er ook al een en ander, daar merken wij zendamateurs weinig van maar volgens het AT wordt bij storingen wel degelijk opgetreden.
Laten we het met z’n allen gezellig houden: er is al genoeg chagrijn in de wereld.Alvast een fijne vakantie toegewenst en voor de thuisblijvers mooie DX! Tot ziens op één van de evenementen de komende tijd.
73, Jan PA0JMY