24GHz baken PI7NOS geactiveerd

Hobbyscoop heeft afgelopen weekend een 24 GHz baken geactiveerd. Deze staat opgesteld op de Gerbrandytoren in IJsselstein op een hoogte van 350 meter en is gebouwd door Hans (PE1CKK). Het baken zendt uit met een vermogen van 200 mWatt, Later zal er ook een baken op 47 GHz geplaatst worden. Het baken heeft de roepletters PI7NOS en zendt uit op 24.048.900 GHz. Klik op onderstaand bericht om het volledige artikel te lezen.

De 35e uitgave DARU-magazine

Vorige weekj= is alweer de 35e uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 67-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

In dit magazine onder andere:

  • Verslag PA70FDN – Herdenking Watersnoodramp 1953
  • Ons bezoek aan radiobeurs ’t Harde
  • PACC bij de SPARC
  • Een eenvoudige RTTY converter met een Arduino

Bestuurslid Jan van der Meij (PA0MJY) schrijft:

Op het moment dat ik dit tik is carnaval, niet alleen in het zuiden, nog in volle gang. Aswoensdag is het begin van de vastenperiode, die duurt tot Stille Zaterdag, de zaterdag voor Pasen. Er zijn maar weinigen die aan die vastenperiode meedoen tegenwoordig.. Overigens wel een mooie tijd om achter de set te zitten, eventuele trek in eten kun je dan snel vergeten, vooral omdat de zonnevlekkencyclus 25 in volle wasdom aanwezig is. Wow! De condities op de hogere HF banden zijn de laatste tijd prima en ook met weinig vermogen en een niet optimale antenne kun je best leuke verbindingen maken, bijvoorbeeld op 10 meter. Een antenne voor die band is trouwens zo gemaakt of je kort een 11 meter antenne gewoon wat in en je bent QRV op 10.

Hoewel ik mezelf, en ook anderen, heb beloofd weinig actief te zijn, ben ik toch wat vaker op de verschillende banden te horen. Ik luister sowieso vaak mee op de 2 meter ochtendronde, elke dag om 10:00 uur op 144.310 MHz. Er zitten veel deelnemers in het noorden van het land maar ook uit het zuiden horen we steeds meer stations. Ik zit een beetje in het midden tussen die noorderlingen en zuiderlingen maar vaak kan ik ze toch allemaal wel horen. Als oldtimer ben ik natuurlijk min of meer verplicht om ook op 80 meter uit te kunnen komen. Met een beetje gepruts heb ik een G5RV kunnen ophangen, van het uiterste puntje achterin de tuin naar een boompje in de voortuin. Een eindtrapje met een MOSFET zorgt voor een zendvermogen van 400 Watt en het blijkt, tot mijn verbazing, dat ik redelijk hoorbaar ben op 80 meter. Zo goed zelfs dat ik een fatsoenlijke microfoon heb aangeschaft. Jaren lang heeft er geen microfoon aan de HF set gezeten (en ook geen PC of laptop dus ook geen FT8 voor mij).

Waarschijnlijk hoeven we niet heel bang te zijn dat we hele frequentiebanden gaan verliezen maar een beetje meer activiteit is helemaal niet slecht. Kom op: zet weer eens een hark of andere horizontale antenne op het dak en probeer het eens op 2 meter, 70 centimeter en 23 centimeter!! Zo langzamerhand is er toch voldoende hardware bij de verschillende amateurs aanwezig om ook op onze laagste Gigahertz band uit te kunnen komen. En ik kan je verzekeren: er is meer dan de relaisstations op 23 centimeter. In het bandsegment 1296 t/m 1296.400 is er genoeg te beleven, als er maar wat meer activiteit zou zijn. Of luister eens tussen 1296.800 en 1297 MHz: daar zijn de bakenstations hoorbaar. En het zal je verbazen over welke afstanden je de bakens kunt horen.

Binnen de amateurwereld zijn er veel activiteiten in het voorjaar. De radiomarkten in Nederland, Duitsland en België zijn zeker de moeite waard om eens een bezoek te brengen. Kun je meteen die hark voor VHF of UHF meenemen. Zelf ga ik met mijn broers (PA1RMY en PA2AMY) weer eens naar Dayton, naar Hamvention. Dat is zonder twijfel de grootste amateurmarkt ter wereld. Het is gewoon leuk om daar weer eens te zijn. Op de vlooienmarkt kom je echte juweeltjes tegen: soms spul dat bij ons een jaar of dertig geleden de container in is gegaan. Maar je komt ook mooie meetapparaten tegen en in het algemeen liggen de prijzen in Amerika wat lager dan in Nederland. Wel opletten dat je geen spul meeneemt voor 110 Volt/60 Hz want als je daar je 50 Hz netspanning op aansluit dan kan het snel over zijn met je mooie spul.

Al met al: hobby veel en vast met mate.

Texel krijgt een eigen repeater

Sinds 1 maart is op Texel een UHF repeater gestationeerd met de callsign PI2TXL. Deze repeater gebruikt de frequentie 438.100 MHz. De ingang bevindt zich op -7.6 MHz. Er wordt gebruik gemaakt van CTCSS met een toon van 88.5 Hz. De repeater is gebouwd met 2 Motorola GM300 mobilofoons en een Emco controller en heeft een output van 15 Watt. De antenne staat circa 15 meter hoog op het opstelpunt in Oosterend, waarmee het bereik circa 30 kilometer bedraagt, zo laat Nico (PD2TX) weten aan Hamnieuws.

51 geslaagden bij radio-examens in Houten

De radio-examens van 1 maart zijn voor 51 kandidaten succesvol verlopen: zij mogen binnenkort hun (nieuwe) roepletters aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Voor het F-examen wisten 17 kandidaten voldoende goede antwoorden te geven, voor het N-examen waren dat er 34. Daarmee lag het slagingspercentage voor het F-examen op 48,6% en voor het N-examen op 85,0%.

Henk Vrolijk, secretaris van de SRE: “Het slagingspercentage voor het F-examen van dit examen is wat lager dan gemiddeld. Een verklaring daarvoor hebben we niet: dit examen was een behoorlijke goede afspiegeling van de examen-onderwerpen. De recent aangepaste examenvragen over de voorschriften, beperkingen en verdere regelgeving waren in ieder geval niet het struikelblok: deze vragen zijn door de examenkandidaten juist heel goed beantwoord.

Eén kandidaat wist het F-examen volledig foutloos te maken. Bij het N-examen maakten de twee best scorende kandidaten beide 2 fouten.

De Stichting Radio Examens houdt dit jaar nog examens op 13 mei (Leeuwarden) en 21 juni (Nijkerk). Vanaf 1 juli worden de examens afgenomen door het CBR.

Vereniging RFDX levert 30 nieuwe radioamateurs af

Op 4 maart werd door de Stichting Radio Examens een N-examen georganiseerd voor cursisten van de vereniging RFDX. Van de 32 deelnemers die naar het examen zijn gekomen, wisten er 30 voldoende goede antwoorden te geven om binnenkort hun roepletters in het Gebruikersregister bij te laten schrijven. Het slagingspercentage van het examen was daarmee 93,8%.

Bitpro Core

Eén van de surveillanten bij het examen in Nijkerk was Maarten Bos (PA3EYC). Maarten: “RFDX geeft haar cursus online. Veel leden van de vereniging ontmoetten elkaar voor het eerst bij het examen. Het was ontzettend leuk om te zien hoe de groep elkaar voor het examen moed insprak en samen de examenzenuwen probeerde weg te nemen. Het slagingspercentage laat zien dat de opleiding goed in elkaar zit: de geslaagden zijn dan ook klaar om de banden op te gaan.”

De Stichting Radio Examens houdt nog examens in mei (Leeuwarden) en juni (Nijkerk). Vanaf 1 juli is examen doen uitsluitend nog mogelijk via het CBR.