Raspberry Pi 4 krijgt een flinke update
Inmiddels kent iedereen de Raspberry Pi wel. Een microcomputer die een kleine 10 jaar geleden geïntroduceerd werd voor een zeer aantrekkelijke prijs van enkele tientjes. Deze week heeft de Raspberry Pi foundation een upgrade aangekondigd op de eerder uitgebrachte versie.
De Raspberry Pi wordt door zendamateurs onder andere gebruikt als WSPR-zender of als computer voor een RTL SDR stick. Een andere inzet is als hotspot voor digitale modes zoals DMR, D-Star of System Fusion of als APRS gateway met een RTL-SDR of een TNC.
De nieuwe microcomputer krijgt de naam Raspberry Pi 4, model B en wijzigingen zijn onder andere:
- 1,5 GHz quad-core processor (was 1,4 GHz quad-core);
- Twee (micro)HDMI uitgangen zijn nu beschikbaar;
- Ondersteuning voor 4K displays en hardwarematige HEVC codec;
- Twee USB 3.0 en twee USB 2.0 poorten;
- USB-C voor input power (5 Volt, 3 Ampére);
- Ook versies met 2 en 4 Gbyte geheugen zijn nu beschikbaar.
Model 4B zal iets meer stroom verbruiken dan zijn voorganger dus een stabiele voeding is vereist. Een 5 Volt – 1 Ampère USB lader is niet voldoende, dit zal minimaal 2 Ampère moeten zijn. Er wordt nu gebruik gemaakt van een USB-C ingang, waardoor een nieuwe voeding (of adapterset) noodzakelijk zijn. Omdat er ook omgeschakeld is naar micro-HDMI connectors voor het scherm is ook hiervoor een adapter noodzakelijk bij een upgrade.
De prijs is gelijk gebleven: In Nederland circa 40 euro en onder andere te bestellen bij SOS Solutions.
Is wel jammer dat het stroomverbruik steeds verder omhoog kruipt.
De eerste Pi werkte nog prima op een 1A voeding en werd niet heel warm.
Nu moet je al een kastje met een fannetje erin hebben anders raakt ie oververhit (zeker met dit weer…)
Uiteraard is het wel fijn om meer performance te hebben voor bijvoorbeeld SDR rekenwerk, maar het is jammer dat dit kennelijk niet lukt binnen hetzelfde powerbudget.
Dit ^^ ook voor HAB missies wordt t zo minder interessant, al zijn er natuurlijk altijd nog pi zero’s die hier ook al geschikt voor zijn.
Dan pak je toch een pi zero.
Je hebt nu juist meer keuze.
Na wat testen met de PI-4 4Gb viel meteen op dat deze goed warm wordt, 65 C idle en 85 C bij het fullscreen afspelen van een YouTube filmpje. Een behuizing met goede (actieve) koeling lijkt me een pre. Het is ook (nog) niet mogelijk om direct van een USB drive te booten, dit in tegenstelling tot voorgaande modellen.
ik zie niet veel meerwaarde aan de micro hdmi ,en dan ook nog twee keer..had dan een gewone hdmi en een micro..
De grootte wordt een probleem bij connectors. Dat zie je ook bij telefoons. Als je kijkt hoeveel mm2 het in beslag neemt op een printplaat dan moet het allemaal kleiner, kleinst. Niet dat de connectoren veel groter worden, maar de SOC’s (System on Chips) worden steeds kleiner. Een procédé van 14nm is eerder regel dan uitzondering.