Berichten

Raspberry Pi 4 krijgt een flinke update

Inmiddels kent iedereen de Raspberry Pi wel. Een microcomputer die een kleine 10 jaar geleden geïntroduceerd werd voor een zeer aantrekkelijke prijs van enkele tientjes. Deze week heeft de Raspberry Pi foundation een upgrade aangekondigd op de eerder uitgebrachte versie.

De Raspberry Pi wordt door zendamateurs onder andere gebruikt als WSPR-zender of als computer voor een RTL SDR stick. Een andere inzet is als hotspot voor digitale modes zoals DMR, D-Star of System Fusion of als APRS gateway met een RTL-SDR of een TNC.

De nieuwe microcomputer krijgt de naam Raspberry Pi 4, model B en wijzigingen zijn onder andere:

  • 1,5 GHz quad-core processor (was 1,4 GHz quad-core);
  • Twee (micro)HDMI uitgangen zijn nu beschikbaar;
  • Ondersteuning voor 4K displays en hardwarematige HEVC codec;
  • Twee USB 3.0 en twee USB 2.0 poorten;
  • USB-C voor input power (5 Volt, 3 Ampére);
  • Ook versies met 2 en 4 Gbyte geheugen zijn nu beschikbaar.

Model 4B zal iets meer stroom verbruiken dan zijn voorganger dus een stabiele voeding is vereist. Een 5 Volt – 1 Ampère USB lader is niet voldoende, dit zal minimaal 2 Ampère moeten zijn. Er wordt nu gebruik gemaakt van een USB-C ingang, waardoor een nieuwe voeding (of adapterset) noodzakelijk zijn. Omdat er ook omgeschakeld is naar micro-HDMI connectors voor het scherm is ook hiervoor een adapter noodzakelijk bij een upgrade.

De prijs is gelijk gebleven: In Nederland circa 40 euro en onder andere te bestellen bij SOS Solutions.

Raspberry Pi 3 krijgt een update

Inmiddels kent iedereen de Raspberry Pi wel. Een microcomputer die een kleine 10 jaar geleden geïntroduceerd werd voor een zeer aantrekkelijke prijs van enkele tientjes. Vandaag heeft de Raspberry Pi foundation een upgrade aangekondigd op de eerder uitgebrachte 3e versie.

De Raspberry Pi wordt door zendamateurs onder andere gebruikt als WSPR-zender of als computer voor een RTL SDR stick. Een andere inzet is als hotspot voor digitale modes zoals DMR, D-Star of System Fusion of als APRS gateway met een RTL-SDR of een TNC.

De nieuwe microcomputer krijgt de naam Raspberry Pi 3B+ en wijzigingen zijn onder andere:

  • 1,4 GHz quad-core processor (was 1,2 GHz quad-core);
  • Ook 5 GHz wifi wordt ondersteund, 2,4 GHz verbeterd;
  • Gigabit bedraad Ethernet (was 100 Mbit);
  • Voeding via PoE mogelijk (met optionele HAT).

Model 3B+ zal iets meer stroom verbruiken dan zijn voorganger dus een stabiele voeding is vereist. Een 5 Volt – 1 Ampère USB lader is niet voldoende, dit zal minimaal 2 Ampère moeten zijn.

De prijs is gelijk gebleven: In Nederland circa 40 euro en onder andere te bestellen bij SOS Solutions.

Raspberry Pi Zero: De $5 computer

Raspi-PGB001Er is een nieuwe RaspBerry Pi geïntroduceerd, model Zero. De makers van de populaire microcomputer zijn erin geslaagd de prijs te verlagen naar slechts 5 dollar. Voor dat geld heb je een microcomputer die zijn snelheid op 1 GHz doet en 512 Mb geheugen heeft. Snel genoeg om Linux te draaien en in te zetten als bijvoorbeeld Echolink node, repeater controller of WSPR-zender voor de HF-banden.

Direct na de introductie was de microcomputer uitverkocht, maar komende week zullen nieuwe batches beschikbaar komen. Hobbyisten die de GPIO poorten willen gebruiken zullen de header zelf moeten solderen.

Lees meer

Nieuwe Raspberry Pi gelanceerd

Raspberry_pi_2Vandaag is een opvolger van de Raspberry Pi aangekondigd. De Raspberry Pi 2. In tegenstelling tot zijn voorganger is deze minicomputer vele malen krachtiger.

De dual-core processor die voorheen op 700 MHz zijn werk deed is ingeruild door een quadcore processor die zijn werk op 900 MHz doet. Ook is het werkgeheugen (weer) verdubbeld. In totaal telt de microcomputer nu 1 Gbyte geheugen.

Lees meer