System Fusion nader bekeken

Yaesu_DR1Deze week schreven we in een artikel dat Nederland enkele System Fusion repeaters krijgt. In dit artikel gaan we nader in op het gebruikte protocol en de werking van dit systeem, de komst van repeaters en de functionaliteiten van het protocol.

Want is met de kost van het System Fusion systeem DMR of D-Star opeens onbruikbaar? Daar kunnen we kort in zijn: Nee. Het is een nieuw systeem dat naast de bestaande digitale repeaters draait, maar in de toekomst gekoppeld gaat worden aan deze netwerken.

Introductie door Yaesu
System Fusion werd eind 2013 door Yaesu aangekondigd tijdens de TAPR-conferentie. Dennis (K7BV) gaf een presentatie aan het aanwezige publiek waarbij het nieuwe protocol aangekondigd werd. In deze video geeft Dennis uitleg over het protocol, de apparatuur en de voordelen die System Fusion moet bieden vergeleken met andere digitale systemen. De presentatie duurt circa 30 minuten.

Mixed mode en backwards compatible met FM
Onze zuiderburen hebben al enkele System Fusion repeaters draaien. Hier draaien inmiddels een 11-tal repeaters. Op de website digitalvoice.be van Patrick (ON4PN) staan al meerdere artikelen over het systeem. System Fusion apparatuur is enkel bij Yaesu verkrijgbaar. Een van de goede eigenschappen van het System Fusion systeem is dat repeaters in mixed mode kunnen draaien. Naast digitale spraak wordt ook gewone FM ondersteund. Bestaande repeaters kunnen dus eenvoudig vervangen worden, waarbij gebruikers (nog) niet verplicht worden over te stappen en nieuwe apparatuur te kopen.

GPS, data en spraak
Het DMR en D-star systeem bieden ondersteuning voor data, waarbij een van de bekendste applicaties GPS is, waarbij de positie van de zender doorgezonden wordt op het netwerk, die ervoor zorgt dat de positie op aprs.fi verschijnt. Ook System Fusion biedt deze functionaliteit. Er is met het ontwerpen van het protocol en apparatuur rekening gehouden met data. Veel zendontvangers hebben de beschikking over een (optionele) bluetooth adapter. Data zoals foto’s kunnen onderling verzonden worden met een snelheid van 9600 bps. Yaesu biedt zelfs microfoons aan met ingebouwde camera om onderling foto’s te verzenden.

Yaesu_Fusion_FDMA

Ontwikkeld voor zendamateurs
System Fusion is, net als D-Star, ontwikkeld voor zendamateurs. Waar het DMR-netwerk een commercieel systeem is dat met ID’s werkt in plaats van calls, die in je telefoonboek weer worden omgezet in call en naam, ondersteund System Fusion callsigns. De roepletters van het tegenstation en de repeater zijn dus direct zichtbaar voor de gebruiker. Wanneer er GPS-data meegezonden wordt is daarbij ook de afstand te zien tussen de verschillende stations. Een ander kenmerk is dat apparatuur dual-band geleverd wordt, dus voor zowel de 2-meter band alsook de 70-centimeter band.

Yaesy_Fusion_WiRESKoppeling via internet of HAMNET
Repeaters kunnen onderling gekoppeld worden via internet, om zo een netwerk van repeaters te vormen. Bij DMR noemen we dit groepen, bij D-Star reflectors. SysOps van een repeater moeten hiervoor wel een Windows computer uitrusten met speciale software en de WiRES adapter aanschaffen bij de repeater.

Een hotspot voor thuis
Voor D-Star zijn er hotspots verkrijgbaar. Dit zijn mini-repeaters die werken met een vermogen van circa 10 milliWatt. Meer dan voldoende om in en om huis dekking te hebben wanneer je daar geen bereik hebt van een gewone repeater. Voor DMR zijn er nog geen hotspots, evenzo geldt voor System Fusion. Omdat allen de AMBE-codec gebruiken om de analoge spraak om te zetten in een digitaal signaal, ligt het voor de hand dat hotspots ook zullen verschijnen voor DMR en System Fusion. Guus (PE1PLM) werkt hier al aan en op Hamradio in Friedrichshafen was te zien dat hij daarbij concurrentie krijgt vanuit Duitsland.

Repeaters in Nederland
Op dit moment werken enkele zendamateurs aan de bouw van een repeater netwerk. Globaal kunnen we zeggen dat deze in de strook ‘midden Nederland’ komen en dekking moeten geven in grote delen van Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Gisteren zijn deze repeaters aangekomen bij Hamshop in Maarssen en opgehaald. Waar deze repeaters komen is voor nu nog even niet belangrijk, omdat de initiatiefnemers nog niet naar buiten willen treden. Een en ander ligt ook aan de mogelijkheid tot het verkrijgen van een ATOF zodat de repeater 24/7 onbemand mag uitzenden. Een hoestende man in regenjas bezorgde onderstaande foto’s bij uw redacteur.

Leestips
Wil je meer weten over System Fusion, lees dan deze artikelen eens door:

13 antwoorden
    • Bert Schaap
      Bert Schaap zegt:

      Die bellen elkaar liever op. Dat doen “wij” in principe ook steeds meer met landelijke repeaternetwerken etc.
      Ruisvrij met een portofoon van Den Helder naar Gent als het zo doorgaat. Leg jij de hobby maar eens uit aan belangstellende. “Waarom bellen jullie elkaar niet gewoon op ?” Een smartphone is duplex, helemaal fantastisch. En je hoeft geen call te noemen.

  1. Bas Heijermans
    Bas Heijermans zegt:

    Het probleem is dat Fusion en D-star eigen merk beschermen, de repeater is redelijk goedkoop maar de amateur zenders zijn dat niet.
    DMR heeft het voordeel door zeer veel fabrikanten ondersteund te zijn, dat maakt het een winnaar.
    Je kan nu al een DMR porto van TYT kopen voor amper 180 euro, vergelijk dat even met de anderen.
    Iemand gaat echt geen 500 euro uitgeven om D-star of Fusion even te proberen en verder zit je vast aan het merk.
    Waar je bij DMR kan kiezen wat je wenst, en DMR kan ook SMS en data overdracht alsook 2 QSO’s tegelijk voeren op 1 frequency waar de anderen er maar 1 kunnen.
    Sorry mannen, maar DMR gaat het worden, gewoon omdat de apparaten voor de gebruiker goedkoop zijn.
    Ook heb je bij DMR geen computer nodig om de repeaters te koppelen, gewoon aan elkaar hangen, standaard tot 6 en via een server is het onbeperkt.
    Welke codec erin zit is niet van belang, dat het werkt en goedkoop is wel.
    Let maar op, de prijs is het probleem van Fusion en D-star. Daarom heeft DMR al gewonnen als standaard.
    Bovendien kan een DMR porto ook Analoge repeaters aan, wat wil je nog meer?

    • Guus
      Guus zegt:

      u vergelijkt appelen met peren. De HYT DMR porto van 180 euro is net even duur of goedkoop dan een Icom ID-31 D-Star porto, eveneens Digitaal& analoog en monoband. DMR is niet gemaakt voor amateurs en daardoor kan je er verder weinig mee dan enkel communiceren. Om de meeste DMR toestellen te programmeren heb je steeds een computer nodig terwijl dat bij D-Star en Fusion op de bekende wijze via het menu van het toestel kan(handig voor op een vreemde locatie). De toekomst is dus zeker geen DMR,Fusion of D-Star maar een combinatie van de drie met wie weet nog meerdere spelers.

  2. Paul Rademakers
    Paul Rademakers zegt:

    Voor DMR zijn er nog geen hotspots, evenzo geldt voor System Fusion. Klopt dit wel?
    Of althans voor DMR lijkt er de DV4mini te zijn (zoals ze zelf schrijven op hun website) en ze zijn druk doende met C4FM…

  3. Emiel
    Emiel zegt:

    Frequentie / ATOF ruimte is uiterst schaars. Dus alleen gebruiken als je er met alle merken bij kan.
    Dus exit Fusion totdat er een deal is met de andere merken.

    • Rob
      Rob zegt:

      Sinds wanneer hebben wij als zendamateurs een tekort aan frekwentieruimte???

      • Emiel
        Emiel zegt:

        Er staat: Frequentie / ATOF; dus het repeater gedeelte van de 2m en 70cm band; daar moet je ook rekening houden met de buurlanden en is het nu al een hele puzzel om alle wensen te bedienen.

        • Rob
          Rob zegt:

          Dan gaan we toch naar 23?
          Er is nog heel veel ruimte op de 23cm repeaterkanalen.

          • Emiel
            Emiel zegt:

            Dat zou geweldig zijn: een landelijk netwerk op 23!.

            Sponsor Yaesu rolt echter de DR-1XE FM/C4FM Repeater uit voor 2m / 70cm.
            En dat gaan ze niet anders doen want hun hoop is op apparatuur als de FT-991 (geen 23 cm!).
            Andere merken (met wel 23 cm) mogen niet aan zet met fusion en fusion is nu bezig gaat schaarse ATOF ruimte op 2/70 te claimen.

  4. Bor
    Bor zegt:

    Bweeeh…;-(

    Vooral doorgaan met uitrollen van verschillende modes(dstar/dmr/dpmr/tetra/systemfusion) semi gsm netjes -met heel matige audio- met dure apparatuur waarbij het enige experimenteel radio onderzoek beperkt is tot aan elkaar koppelen van internet/repeater en wat code plugs…

    Dat kan veel simpeler met oa echolink of skype oid.. zet je een smartphone via je Wi-Fi en hup via echolink de wereld in… (wat ik ook al niet echt amteur radio vind)

    Maar goed de fabrikanten prediken weer hun nwste must have goodies he… 😉

  5. Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    hamradio staat oa voor het experimenteren met verschillende dingen. Niks mis met verschillende smaken
    modulaties, codecs etc.

    Tuurlijk zal de ene leuker, beter, goedkoper, uitgebreider zijn dan de ander. Maar zonder keuzes…
    *freedv kan ook nog* 😉

Reacties zijn gesloten.