Afstandsrecord op 432 MHz alweer verbroken
Het vanmorgen gevestigde afstandsrecord op 432 MHz is alweer verbroken. Enkele uren later werd er een verbinding opgebouwd tussen D41CV en GM3SEC. Dit over een afstand van 4544 kilometer, wederom in FT8.
Momenteel zijn er goede openingen. Op zowel 144.174 alsook 432.174 MHz zijn diverse Nederlandse amateurs te zien die diverse Spaanse amateurs werken. Afstanden van 1.000 kilometer zijn daarbij met een beam goed haalbaar.
70 CM World record at 4544 KM working GM3SEK.
Also worked EI3KD on 70CM SSB.#hamradio #hamr pic.twitter.com/XEIRBHUJym— D4C Contest Team (@D4C_team) December 28, 2019
vandaag een verbinding gemaakt met Ea2dlx op 2 meter 1128.3 km
Vergeten te melden het was op ft8
Mooie openingen vandaag, vanmiddag en vanavond 3x EA met FT8 op 2m. Op 2m & 70cm mooie verbindingen kunnen maken met Engeland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken, wederom met FT8.
Dit soort dagen mogen van mij vaker, vermaak me kostelijk!
Sowieso een opmerkelijke dag. Tijdens het tropo-geweld deze dag, ook een mid-winter Sporadische E opening op 144 MHz rond 16.15 GMT. Dat mid-winter Sporadische E bestaat is bekend… het is echter behoorlijk zeldzaam op 144 MHz. Het zal toch al bijna 40 jaar geleden zijn dat het in Europa gebeurd is.
Ik blijf mezelf verbazen aan ’tuig’ dat met een rondstraler loopt te gallen, volledig overgemoduleerd met 2e en 3e harmonische in de audio en een ALC die ver, ver in het rood lijkt te zitten.
Je bent te gast in het smalband weak-signal deel. Gedraag je als een gast!
Beste VHDdx,
Ik zou je willen vragen om je opmerking over “tuig met een rondstraler” wat te willen nuanceren.
Ook ik, als oudgediende, zie mensen roepen in de verkeerde periode, overgemoduleerde signalen, en wat niet meer eigenlijk niet zo zou moeten zijn. Maar de term “tuig” impliceert dat deze mensen dit opzettelijk doen en niet uit onwetendheid.
Als gastheer in het smalband weak-signal deel , zou het je sieren om minder ervaren mensen te coachen en te begeleiden. Leg uit waarom dingen beter kunnen, wat ze kunnen veranderen om nog leukere verbindingen te maken en stimuleer hun om die rondstraler eens te vervangen door een kleine yagi (..als dat van een eventuele huisbaas mag…soms is alleen een rondstraler geen vrijwillige keuze…).
Nou heb ik natuurlijk makkelijk praten…. >1000 locators op 144 MHz, >100 DXCC’s, >45 ervaring, vele jaren een VHF-UHF rubriek, vele jaren MMMonVHF enz.
Maar wat ik zeker weet is dat ik door hulp (gevraagd en soms ook ongevraagd…) van anderen steeds beter ben geworden als radioamateur zowel in techniek als propagatie en dan met name op 144 MHz. Dat weer overbrengen op anderen is toch waar radio-amateurs voor staan…een dienst van zelfontwikkeling.
Ik wens iedereen een fantastisch DX-jaar 2020!
Frank Veldhuijsen, PA4EME
Mooi wooden Frank. Daar sluit ik mezelf volledig bij aan. Met de introductie van FT8 is er veel veranderd in het radiolandschap. Het is dé populairste digimode en heeft CW en RTTY lang en breed ingehaald. En dat lijkt te blijven. Ook op de hogere banden zijn de gevolgen hiervan te zien: het heeft een hoop extra activiteit opgeleverd en een hoop nieuwe stations gebracht. Ook stations met een zogenoemde rondwerper danwel zwamstick die niet veel later een (kleine) beam aangeschaft hebben. En die stations hoor je dan ook tijdens de SSB-contesten. Meer zielen, meer vreugd. En vooral de impuls die op deze banden hoognodig is door de teruglopende activiteit en de grote belangstelling van de commercie.
Call me old school maar dan vind ik 657 km op 2 in SSB vanaf mijn ronstraler naar het andere station op de achterkant van zijn yagi veel leuker dan een overgeautomatiseerd QSO tussen twee computers…
Meindert-PA0MHS ik ben het roerend mee eens!!
D41CV HK76MU GM0EWX IO67UL FT8 Tropo 2020-01-01 4770
En alweer het record verbroken…..
Deze was op 144 MHz. Maar een nieuw record voor IARU-R1.
Het DX record op 70cm is zojuist weer gebroken met een verbinding tussen G4KUX en D41CV. 4637 km!