Nieuwjaarsdag: FT8 contest op 144 MHz

Op nieuwjaarsdag zal de eerste editie van de FT8-contest op 144.174 MHz plaatsvinden. Een week later zal deze op 432.174 MHz plaatsvinden. Nu iedereen de afgelopen dagen lekker actief geweest is in deze mode op deze band een goede gelegenheid om mee te helpen om de eerste editie succesvol te maken. Op nieuwjaarsdag hebben veel mensen immers nog vrij.

Inlezen over de FT8 activiteiten contest kan in dit artikel. Meedoen is simpel. Gewoon je ADIF log binnen 5 dagen na de contest insturen. Iedere verbinding geeft 1 punt. Het totaal aantal verbindingen wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal locator vakken die gewerkt zijn. Dus ook verbindingen over korte afstand kunnen bijdragen aan het totaal aantal punten.

Do’s en don’ts
– Eventuele dubbel gelogde verbindingen worden genegeerd en leveren geen strafpunten op.
– Gewoon een ADIF logfile uit WSJT-X is voldoende. Dus geen moeilijk Cabrillo of EDI-formaat.
– Zorg voor de tijd dat je logfiles dus leeg zijn! (File-> Erase wsjtx_log.adi).
– Hulpmiddelen als de KST-chat zijn toegestaan, maar niet voor het uitwisselen van details.
– Ook verbindingen met stations die niet weten dat ze in een contest zitten tellen mee!
– …bovenstaande enkel als het station ook door een andere deelnemer gelogd is.
– De contest duurt van 17.00 tot 20.00 uur UTC. Dus van 18:00 tot 21:00 uur lokale (winter)tijd.
– Iedere 4-digit Maidenhead grid locator is een multiplier. Dus JO22 telt mee, evenals JO21.
– Logfiles insturen met de bestandsnaam callsign.adi, bijvoorbeeld PA0ABC.adi.
– Een Engelstalige samenvatting van de regels is op deze website te vinden.
– Het is een activiteiten contest. Meedoen is dus belangrijker dan winnen.

De VHF-EU CONTEST MODE NIET GEBRUIKEN!
Er zijn nogal wat stations actief die de EU-VHF contest mode ingeschakeld hebben. Dit is expliciet niet de bedoeling! Als je de context regels doorleest dat zie je dat er om een 4-digit locator gevraagd wordt. De EU-Contest mode is enkel noodzakelijk bij een 6-digit locator en/of een serienummer. Om beiden wordt niet gevraagd. Het is een activiteiten contest. Het doel is om activiteit te genereren. Op de meest laagdrempelige manier. Daarom ook geen ‘gedoe’ met Cabrillo of EDI logfiles maar gewoon de standaard EDI-log zoals die uit WSJT-X komt, om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Tot woensdagavond!

Randy, PH4X

10 antwoorden
   • Randy
    Randy zegt:

    Jij ook. Momenteel 2e in de LP klasse! De tropo heeft je zeker goed geholpen denk ik. Er was of daardoor, maar vanuit PA ook zeker wel door de contest aankondigingen op deze site behoorlijk wat extra activiteit waar te nemen.

    Zelf ga ik er een tweede set naast zetten zodat ik ook een vertical beschikbaar heb. Lokale stations werken die met een rondstraler zitten blijft toch wat lastig omdat ik behoorlijk gericht zit en het via reflecties moet doen. Dat is soms best wel even zoeken. Een station op 500 kilometer afstand werk ik makkelijker.

    Volgende week op 70cm ga ik daar nog meer last van krijgen. Dus een rondwerper om stations binnen 100 kilometer te kunnen werken. Dat is toch goed voor 10 vakjes en dus een *10 multiplier op de punten.

    • Ron - PD0NUD
     Ron - PD0NUD zegt:

     Dank je. Ik zag net dat jij momenteel in de HP klasse bovenaan staat. Goed om te zien. Wat mij betreft een geslaagd evenement. Ik heb ook een beam maar heb bewust alleen maar de rondstraler gebruikt. De volgende keer ga ik ze allebei gebruiken om ook meer vakjes te kunnen scoren. Jammer genoeg gebruikten nogal wat stations de vhf contest mode in wsjt-x en daardoor liepen er nogal wat verbindingen of traag of gingen de mist in. Helaas kan ik er voor de 70cm volgende week niet bij zijn ik moet helaas werken die dag. Succes iig volgende week.

Reacties zijn gesloten.