Almeerse repeater PI2FLD weer terug
De Almeerse repeater PI2FLD is weer terug op 430.2875 MHz. Deze is vandaag weer geactiveerd. De antennes staan tijdelijk op 25 meter hoogte in afwachting op een definitieve plek op de mast. Eerder dacht een aannemer bij het inkorten van de mast dat de overige antennes voor van een failliete lokale omroep waren. Dit bleken echter de ‘FLD antennes’ te zijn die in gebruik waren voor de repeater en APRS.
De beheerders hopen de antennes spoedig op een grotere hoogte te kunnen plaatsen.
Voor de gebruikers mooi maar ik vond het wel lekker dat hij weg was. Tenminste geen doorspettering op NOS
Huh, NOS zit meer dan 100kHz verderop. Dat is vreemd…
Hamnieuws ja, dat snap ik ook niet , ik heb er nog nooit iets over gehoord.
Excuus, moest NON 430,275 zijn. Inmiddels aangepast
Doorspettering van zoveel Khz hoger, je moet een China porto ook niet aan de buitenantenne hangen 🙂
FLD is ook wel erg breed. Ik heb altijd het idee dat die met een pilottoon van 19 kHz open gaat in plaats van CTCSS. Waarschijnlijk noemt daarom niemand zijn call. Ik vermoed dat er RDS gebruikt wordt 🙂
Maar niet zo breed dat je last van doorspettering kunt hebben op 162,5Khz afstand, tenzij je je MF filters uit je set gesloopt hebt.
Het gaat om 430.2750 MHz (PI2NON) v.s. 430.2875 MHz (PI2FLD). De NOS heeft er niets mee te maken. Een typefout. Het scheelt maar één letter.
gelukkig weer terug!!!!
goed zo !
430,2875 MHz is een frequentie voor lokale repeaters, uit mijn hoofd maximale antennehoogte 10 meter en 2 Watt erp. Het bevreemd mij dat de antennehoogte nu 25 meter is en nog hoger zal worden.
Dit naar aanleiding van het beleid van het AT, om deze reden moesten de repeaters pi2zaz en pi3zaz verhuizen naar een locatie met een kleinere antennehoogte. Bovendien moest de 70cm repeater van 430,325 MHz (een frequentie voor regionale repeaters) veranderen in 430,0375 MHz (frequenties op “tussenkanalen” zijn voor lokale repeaters). Ook de 2 meter repeater in Lelystad moest de antennehoogte aanpassen in de nieuwe ATOF.
Misschien dat er nog wordt gewerkt met een oudere ATOF, als deze verlengd zal worden, zullen de nieuwe voorwaarden waarschijnlijk van kracht worden. Ik adviseer de repeaterbeheerders eerst hier over informatie in te winnen alvorens alle moeite te doen om de antenne hoger te krijgen en dan te horen krijgen dat de maximale hoogte maar 10 meter mag zijn.
Zelf heb ik ook “hinder” van de repeater in Almere als ik PI2NON wil beluisteren, maar ik heb geen recht van klagen omdat ik buiten het verzorgingsgebied woon. 🙂
Die 2 Watt op 10 meter hoogte geldt voor 2 meter, voor 70cm fm relaistations geldt:
6.3.2 Lokale relaisstations
Lokale relaisstations op de X-kanalen zijn bedoeld voor lokale experimenten en plaatselijke
radiocommunicatie en kunnen onder voorwaarden in geheel Nederland worden opgericht. De
antennehoogte zal niet meer bedragen dan 20 meter boven straatniveau, de antenne is
rondstralend en heeft een versterking van minder dan 6 dBd het zenderuitgangsvermogen is
maximaal 4 watt en het relaisstation mag niet binnen 20 km van een ander FM relaisstation
staan dat in dezelfde frequentieband werkt. Bij gebruik van hetzelfde kanaal is deze afstand 50
km.
430.2875 MHz is een X-kanaal, maar de ATOF loopt nog tot eind 2018.
bron: agentschap telecom
Eline,
PI2FLD is een regionale repeater, geen stadsrepeater. Er is om die reden rekening gehouden met een frequentiewijziging, maar daar wordt uiteraard pas toe overgegaan als het AT ons dat oplegt (er waren redenen voor het AT om het voorlopig bij het oude te laten).
De ATOF is recent verlengd, dus er is geen sprake van een ‘oudere’ ATOF. De ATOF voorziet in 20 Watt ERP op 77 meter hoogte.
Toen NON nog was wat de afkorting betekent, Noord Oost Nederland, waren er geen problemen. Met de uitbreidingen naar het zuiden toe, met name het steunpunt in Kampen, is NON in het verzorgingsgebied van PI2FLD terecht gekomen. Je kunt daar PI2FLD niet op aankijken.
Lokale repeaters bestaan in het nieuwe ATOF-beleid (mogelijk) niet meer. En aan dat beleid wordt de laatste hand gelegd door Agentschap Telecom. De onderlinge afstandseis zal waarschijnlijk ook komen te vervallen en vergunningverlening geschiedt op basis van beschikbaarheid van frequentieruimte. Met name voor digipeaters is de laatste van belang, om zo verschillende modi (D-Star, DMR, C4FM) naast elkaar te kunnen gebruiken.
140 meter nu Eline in Lelystad
hallo iedereen nog de beste wensen vraag weet iemand wanneer de antennes op een hogere plek op de mast komen hoor er niks meer van wacht al zolang hoor de Repeater nauwelijks of helemaal niet erg jammer hopelijk weet PH4X er meer van hoor het graag