Berichten

Plannen voor nieuwe repeater Flevoland

Enkele amateurs zijn bezig met het voorbereiden van een nieuwe repeater in Flevoland. Eerder moest de repeater in Lelystad (PI3FLD) en Almere (PI2FLD) om diverse redenen buiten bedrijf genomen worden. Het plan nu omhelst een DMR-repeater die opgesteld moet gaan worden op de 77-meter hoge Eurotoren in Almere. Toestemming voor plaatsing is inmiddels verleend. Er is gekozen voor een DMR-repeater die zal worden aangesloten op het BrandMeister netwerk. Tijdslot 1 zal daarbij uitsluitend voor lokaal verkeer zijn, Tijdslot 2 voor verbindingen met het Nederlandse 204-netwerk.

De initiatiefnemers zijn momenteel spullen aan het verzamelen. Een Hytera-repeater met filterset is reeds beschikbaar gesteld. Er wordt nog gezocht naar grote lengtes low-loss coax kabel zoals bijvoorbeeld 7/8, omdat er een traject van ruim 40 meter overbrugd moet worden. Ook zoeken de amateurs nog hulp met aarding, een hamnet set voor de Internetverbinding en een op afstand (via GSM) geschakeld stopcontact. Daarnaast zijn vooral financiële middelen nodig voor de ATOF en om de oprichtingskosten van een nieuwe stichting te bekostigen en de verzekeringskosten te betalen. Waarom niet aangesloten is bij een bestaande stichting zoals bijvoorbeeld de Hobbyscoop is niet bekend.

Almeerse repeater PI2FLD weer terug

De Almeerse repeater PI2FLD is weer terug op 430.2875 MHz. Deze is vandaag weer geactiveerd. De antennes staan tijdelijk op 25 meter hoogte in afwachting op een definitieve plek op de mast. Eerder dacht een aannemer bij het inkorten van de mast dat de overige antennes voor van een failliete lokale omroep waren. Dit bleken echter de ‘FLD antennes’ te zijn die in gebruik waren voor de repeater en APRS.

De beheerders hopen de antennes spoedig op een grotere hoogte te kunnen plaatsen.

Almeerse repeater buiten gebruik

PI2FLDDe Almeerse repeater PI2FLD die uitzendt op 430.2875 MHz is sinds donderdag buiten bedrijf. Ook de APRS digipeater PI1FLD is tijdelijk buiten dienst. Dit nadat er geen rekening gehouden was met de amateurantennes bij werkzaamheden in de mast.

De aannemer die aan het werk was, dacht dat de antennes van de failliete lokale omroep waren. De antennes voor amateurgebruik stonden onjuist ingetekend door de eigenaar van de mast. Om die reden zijn ze verwijderd bij de werkzaamheden.

Lees meer

dPMR activiteiten in Almere

digitaalIn Almere is een groep zendamateurs actief aan het experimenteren met dPMR. Dat meldt John (PA0ETE) in zijn Daily Minutes. dPMR is een digitale standaard die nog niet echt bekend is. De geluidskwaliteit is echter beter dan vele andere digitale protocollen. Apparatuur is in voldoende mate beschikbaar voor amateurprijzen van onder ander Tyt.

Het initiatief is ontstaan tijdens een vernigingsavond. Omdat er (nog) geen repeaters zijn, werken amateurs simplex op de frequenties 145.3000 en 144.5500.

Lees meer

Diefstal stelt PI2FLD buiten werking

PI2FLDEnkele gebruikers van PI2FLD waren vanmorgen verrast toen het relais niet meer werkte. Toen de beheerder een kijkje ging nemen kwam hij tot de ontdekking dat de cavity filters en combiners gestolen waren. Mogelijk is dit het werk van een koperdief al zal verder onderzoek moeten uitwijzen wat er precies gebeurd is.

Omdat er geen nieuwe filters voorhanden zijn zal het relais tijdelijk uit de lucht blijven. De beheerder zal op zoek moeten gaan naar nieuwe filters.

Lees meer

Almere krijgt DMR-repeater

digitaalAlmere heeft een DMR repeater erbij gekregen. Dit is de 6e DMR-repeater in Nederland en zal luisteren naar de call PI1DAF. De repeater is van het merk Hytera en zal dus aangesloten worden het HYT netwerk.

Daarmee is het de vierde repeater op dit netwerk, naast PI1UTR, PI1APD en PI1ZLM. De overige repeaters zitten op het Motorola (MARC) netwerk. Beide netwerken zijn nog niet met elkaar gekoppeld.

Lees meer