Bovenregionale repeater op 145.5875 MHz
Er is een vergunning afgegeven voor een 2e bovenregionale repeater op de 2-meter band met de frequentie 145.5875 MHz. Deze is eerder deze maand toegewezen aan PI3AMS te Amsterdam. De repeater moet opgesteld worden op de Symphony toren aan de Zuidas op circa 105 meter boven straatniveau, zo valt op te maken uit de lijst van de Agentschap Telecom.
De uitgegeven vergunning is voor een nieuwe repeater die naast de reeds bestaande regionale repeater PI3ASD zou moeten komen te draaien. In hoeverre de repeater werkbaar is met PI3UTR die uitzend op 145.5750 MHz. vanaf 220 meter hoogte op de Gerbrandytoren of PI3ALK die op 145.6000 uitzend zal de praktijk moeten leren.
Het is afwachten of deze repeater wel echt Boven regionaal is, die op 145.575Mhz hoor je boven Zwolle niet of nauwelijks.
Succes met het in de lucht brengen van deze Boven regionale repeater.
Ik hoop dat AT deze keer wel blijft monitoren of de dekkingsgraad onder normale omstandigheden gehaald wordt.
Voordat je bereik gaat ‘afdwingen’ bij de veelal welwillende beheerders en initiatiefnemers van de (boven)regionale repeaters in ons land, is het wellicht verstandig om eerst de definitie van een bovenregionale repeater te kennen.
De huidige definitie: “Een bovenregionaal relaisstation is een stelsel van onbemande stations die werken op dezelfde frequentie, zoals bij co-channeling toegepast wordt. Het dekkingsgebied van een bovenregionaal relaisstation mag meer dan 50 vierkante km bedragen. Een co-channeling relaisstation bestaat uit meerdere opstelplaatsen waar zenders en ontvangers simultaan werken, gebruikmakend van dezelfde in- en uitgangsfrequentie, waarbij de individuele zenders een overlappend bereik hebben. Bij bovenregionale relaisstations is het toegestaan een diversity systeem te gebruiken. Als identificatie moet elk station dezelfde toegewezen identificatie uitzenden.”
De definitie voor nieuwe vergunningen na 1 april 2017: “Er is ruimte beschikbaar gesteld voor bovenregionale relaisstations: experimenten met verbindingen over een afstand van meer dan 50 km. (…) Bij bovenregionale experimenten werken er meerdere zenders op dezelfde in- en uitgangsfrequentie. Deze zenders staan op verschillende locaties en hebben een overlappend bereik.”
AT hoeft dus niet te monitoren naar een dekkingsgraad en of deze wel boven Zwolle te ontvangen is voor een repeater-netwerk met meerdere zenders dat in (groot) Amsterdam staat. Zolang het bereik maar groter is dan 50 km2. Dat laatste zal met de 1e zender, een opstelpunt van 105 meter HAAT en bijbehorend uitgangsvermogen van (ruim) 20 dBW al geen probleem moeten zijn. Met een simpele 0 dBW ‘gapfiller’ erbij voldoe je al aan de vereisten.
De reden van mijn betoog is simpel.
Met de komst van de 2 Boven regionale repeater frequentie’s werd gedacht 2! jaar geleden het D-Star netwerk uit te breiden op 1 van deze frequentie’s.
Positieve/Goedwillende repeater beheerders uit het zuiden, midden en het noorden van het land werkten nauw samen aan het plan op 1 frequentie meerdere repeaters in 1 netwerk is win win……..
Dus niet vertelde AT.
Als beheerders/aanvragers van een Boven regionale repeater systeem heb je wel degelijk een verplichting met betrekking tot het bereik, de frequentie kan immers maar 1 keer uitgegeven worden in Nederland (mijn mening)
“De frequentie kan immers maar 1 keer uitgegeven worden in Nederland (mijn mening)”
En daar maak je juist een denkfout. Als iemand op 430.2750 MHz ook een bovenregionaal netwerk in zegge Zuid-West Nederland wil bouwen, dan kan dat en zal AT daar gewoon een vergunning voor afgeven. Want PI2NoordOostNederland heeft niet de intentie om verder uit te bouwen die kant op.
Voor de overige frequenties kan dit niet meer, want die zijn al landelijk dekkend of zo ver voorbereid met (zend)ontvangers dat dit als landelijk gezien kan worden. Uitgezonderd is 145.5875 MHz die nu in Amsterdam uitgegeven is. DIe zou, afhankelijk van plannen (uitrolverplichting), nu nog in Noord-Oost en Zuid-Oost Nederland ingezet kunnen worden.
Overigens hoeft D-Star niet op eenzelfde frequentie te werken. Sterker nog: in de overlap-gebieden zal dit niet werken. De gebruikte modulatietechniek is hiervoor ongeschikt. Bij DMR is hier wel rekening mee gehouden door gebruik van ‘color codes’, maar dit zal enkel aan de rand van een overlap-gebied werken. Niet in het midden.
Daarnaast hebben vrijwel alle D-star gebruikers een eigen hotspot en de meeste gebruikers die portable zitten voornamelijk UHF-apparaten. Dus hiervoor een VHF-netwerk bouwen is wellicht niet de meest slimme keuze. Hetzelfde geldt overigens ook voor DMR.
Bijkomend probleem: De bovenregionale frequenties waren twee jaar geleden niet techniekneutraal. Dus het plan kon toch al niet uitgevoerd worden. De schuld daarvan ligt dus niet bij de initiatiefnemers van de huidige bovenregionale repeaters op de 70-centimeter band.
In theorie klopt het wat je zegt de praktijk van twee verschillende analoge netwerken op dezelfde frequentie!!
Kijk eens naar de staafdiagrammen op PI2NOS, de meeste “gebruikers” drukken met gemak 6 of meer ontvangers open met verschillende ctcss is dit op te lossen maar zal zeker niet de oplossing van de beheerders van NON zijn.
Op 145.575 is geen ruimte, echter wordt deze frequentie helaas nog niet volledig benut.(alleen midden en zuidwest Nederland)
De plannen van Amsterdam 145.5875 wacht ik af.
(Even tussen de regels door vanaf 1april bestaan lokale repeaters niet meer, antenne hoogte en vermogen doen er niet meer toe.
Waarom zet je de 145,6375 niet op die mooie hoge plek!!!!!!
Je bent dan direct verschoond van het in de lucht brengen van een boven regionaal repeater systeem en de onderlinge verwachte qrm blijft uit)
DMR werkt met ‘color codes’
Met D-Star werkt het nog iets beter nml de rpt1 en 2 validatie.
Eh verder is dacht ik maar 1 porto single band uitgegeven, alle verdere apparaten van Icom/Kenwood en Chinese makelij dualband.
Ik wens de amateurs in de randstad veel plezier met hun nieuwe repeater systeem.
Douwe. Lokale repeaters bestaan ook na 1 april a.s. nog. De variabelen in de daarvoor afgegeven vergunning blijft gelden.
Met betrekking tot de staafdiagrammen van de NOS: Ik denk niet dat je een ‘normale’ repeater kunt vergelijken met de opstelpunten van de NOS, met veelal antennes op 120 meter hoogte met een gain die hoger ligt dan welke thuis-antenne ook.
Douwe, ik denk dat je niet moet vergeten dat de meeste PI2NOS spullen (zenders en ontvangers) op grote hoogte staan, als een andere operator een repeater netwerk gaat maken op “normale” hoogtes (zoals PI2NON ook doet) dan zal het bereik zeker minder zijn en kan het best.
Noord Nederland is voor PI3UTR zeker wel in de picture maar denk je dat het gemakkelijk is om al die repeaters te bouwen en neer te zetten? Daar gaat veel tijd en geld in zitten en het is hobby, geen 40 uur per week werk. Er gaat daar vast nog wel wat gebeuren.
Wel denk ik dat het een beetje ongelukkig is dat 145.575 en 145.5875 beiden voor bovenregionaal zijn. Ik snap het wel, die 2 kanalen kwamen er bij en moesten een bestemming hebben, maar 2 repeaters met groot bereik op 12.5 van elkaar dat gaat lastig worden zeker met oudere sets of breed zwaaiende gebruikers.
Het zou dan beter zijn een van de andere 2 meter repeater kanalen hiervoor te gebruiken en 145.5875 in te zetten voor een locale repeater in een regio waar geen opstelpunt van PI3UTR vlakbij staat.
Uitbreiding naar het noorden staat op de kaart voor UTR. Net zoals uitbreiden van HAMNET, de heropbouw voor PI6ATV, uitbreiding van de NOS, PI1NYM (D-Star) live zetten, de WebSDR’s verbeteren, het faciliteren van PI4AA, de JOTA, het Amateur Overleg voorbereiden en bijwonen door Mischa namens de VRZA, etc. enz. En. Oh ja. Als er tijd over is naast dit alles en een voltijdbaan dan wil de vrouw ook nog aandacht. En de kinderen. En de familie. 🙂
Niets is zo vanzelfsprekend als het lijkt…
Dit zal alleen goed gaan als de repeaters narrow fm (6 KHz) gaan gebruiken, met wide-fm (12 KHz) wordt het een drama voorspel ik u.
“De definitie voor nieuwe vergunningen na 1 april 2017: “Er is ruimte beschikbaar gesteld voor bovenregionale relaisstations: experimenten met verbindingen over een afstand van meer dan 50 km.”
Oh wacht…… 1 april
De bovenregionale repeaters bestaan ook al in de huidige beleidsnotitie. Heeft daarom niets met 1 april te maken.
Grappig, een soort opvolger van ZDM dus. Qua hoogte en bereik. Men mag wel hopen dat deze repeater wat meer gebruikt worden dan ASD & ALK.
Dat houdt met een rondje van wat gewaardeerde senior amateurs en wat spitsverkeer wel op. Ik verwacht ook geen echte storingen tussen deze relais. Er zullen echt geen nieuwe rijen van gebruikers boven komen drijven.
Het is afwachten of er een repeater komt. Dit bericht meld enkel dat er een vergunning afgegeven is. De beheerder(s) van de Amsterdamse repeaters hebben laten weten er niet op in te willen gaan.