Controleer je e-mail alias

emailOp een aantal plaatsen kun je een makkelijk mail adres aanmaken voor de amateurhobby.
Bekend voorbeeld is amsat.org, waar je via de webpagina een alias kunt aanmaken van de vorm call@amsat.org die je dan laat doorverwijzen naar je echte mail adres. De VERON en VRZA bieden vergelijkbare services aan op @veron.nl en @vrza.nl.

Dit is natuurlijk mooi, maar het blijkt dat sommige amateurs niet meer omkijken naar hun eenmaal aangemaakte alias.  Ze stappen over naar een andere internet provider, en passen niet hun mail adres bij amsat.org etc aan.

Of ze hebben een provider met een iets te agressief spamfilter, wat alle systemen blockt die op een zwarte lijst staan.  Een dergelijk mailadres is niet bruikbaar als doorstuuradres bij amsat.org, want deze staat door het bij de zwarte lijst gevoerde beleid vrijwel voortdurend op de blacklist (hier kan amsat niks aan doen!).

Dus heb je zo’n alias, kijk dan zelf zo nu en dan of je er nog wel mail heen kunt sturen, als je een tijdje niks meer gehad hebt.   En als je er geen gebruik meer van wilt maken, verwijder dan liever de alias dan dat je hem laat verwijzen naar een mail adres wat je niet meer hebt.  Want daarmee speel je de zwarte lijsten zoals SpamCop weer in de kaart.

11 antwoorden
  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dit gebeurt automatisch bij inschrijving of bij wijziging van de call. Je kunt dit het beste testen door een e-mail naar call@veron.nl te sturen. Komt deze niet aan, stuur dan even een e-mail naar webmaster@veron.nl en Johan (PE1PUP) kijkt het voor je na. Overigens is dit een service die enkel voor leden is, maar dat lijkt me duidelijk.

  • Rob
   Rob zegt:

   Dat staat toch iedere maand in electron? Ergens een kleine advertentie waar dat in staat.

   • pd3rfr
    pd3rfr zegt:

    Zou best kunnen Rob, maar ik lees het vandaag pas op Hamnieuws.NL, dus heel duidelijk zal het niet zijn in de Electron 😉

    • Rob
     Rob zegt:

     Ik zie die advertentie er deze maand niet meer in staan (wel de vergelijkbare over “call gewijzigd – meld het aan het qsl bureau”).
     Echter op de website van de Veron vind ik dit:
     VERON e-mail alias
     Elk lid van de VERON kan een eigen VERON-mailadres aanvragen. Bijvoorbeeld: pd0abc @ veron.nl of nl12345 @ veron.nl. E-mail gericht aan dit mailadres wordt doorgestuurd naar een e-mailadres van uw keuze, bijvoorbeeld het mailadres dat u bij uw eigen internetprovider heeft.

     En dan een link naar http://veron.oa-systems.nl/

 1. Richard PD3RFR
  Richard PD3RFR zegt:

  Even getest en krijg hem onbezorgbaar retour, dus even een mailtje gestuurd 😉 Dat het alleen voor leden is lijkt me logisch haha, gelukkig ben ik lid… Veron A08, afdeling Centrum. Thanks voor je reactie! Zal binnenkort wel werken..

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat lijkt me niet, het is een service aan leden. Je krijgt toch ook geen Electron meer als je je lidmaatschap opzegt?

 2. PE1CHL
  PE1CHL zegt:

  Het voornaamste probleem is met aliassen bij amsat.org
  Ik heb dit weekend een mail gestuurd naar een boel calls @amsat.org
  Daarvan bleek een flink deel wel bekend te zijn daar, maar van degene die daar een alias hebben kwam er 20% retour omdat het mail adres waarnaar doorgestuurd was niet meer bestond of omdat dit een te naief spamfilter heeft.
  Bijvoorbeeld alle servers blocken die geblacklist zijn bij SpamCop – iedereen moet zelf weten of hij dat wil doen met zijn mailbox maar je kunt daar dan dus GEEN mail vanaf amsat.org naar laten doorsturen want dat wordt dan allemaal geblocked. amsat.org is geen spammer maar dat snappen ze niet bij SpamCop en dat krijg je niet veranderd ook.

  Je hoeft geen lid te zijn van AMSAT om daar een alias te hebben maar een beetje consideratie kan toch geen kwaad. Door een mailadres te gebruiken wat bounced veroorzaak je juist dat blacklisten bij SpamCop en dat terwijl je er dan zelf niks aan hebt.
  Removen dus, of omzetten naar een mailadres wat geen keiharde blocking doet maar puntenwaardering.

 3. Remco PA4TW
  Remco PA4TW zegt:

  Ik heb gisteren ook via dat linkje van Rob een veron.nl alias aangemaakt, en die werkt ook. Je moet ook een wachtwoord aanmaken zodat niemand je call kan stelen/lenen/misbruiken. Ik heb nu dus pa4tw@veron.nl erbij.

Reacties zijn gesloten.