Datum ballonvossenjacht bekend

ballonvossenjachtDe organisatie van de Ballonvossenjacht heeft gisteren de datum voor 2013 bekend gemaakt. Dit jaar zal de ballonvos, uiteraard weer voorzien van FM-transponder, ATV zender en baken, op zondag 15 september 2013 de lucht in gaan, zo maakt PA1OKZ bekend op de website.

Tijdens de jaarlijkse ballonvossenjacht wordt met medewerking van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, het K.N.M.I., een met helium gevulde stratosfeerballon opgelaten. Deze ballon zal een radiosonde omhoog brengen welke door radiozendamateurs gebouwd is. De ballon wordt opgelaten vanaf het terrein van het K.N.M.I. in De Bilt.

De vluchtleiding is ook in 2013 te gast in het kantoor van Rohde & Schwarz Nederland B.V., gevestigd te Nieuwegein. Vanuit dit commando centrum zullen de landelijke 2 meter repeater PI3UTR en 70 cm repeater PI2NOS worden aangestuurd. Daarnaast zal de informatievoorziening verlopen via via de kortegolf, ATV en Internet. Dit zogenaamde commando centrum zal dienen om de jagers te voorzien van informatie waarmee zij de ballon kunnen vinden.

Organisatorische wijziging
Het initiatief voor dit evenement berust bij medewerkers van de Landelijke Ballonvossenjacht. In het verleden was de ballonvossenjacht verbonden aan het radioprogramma Hobbyscoop, waaruit later de Stichting Scoop Hobbyfonds is ontstaan. In 2004 is de organisatie overgegaan naar de Stichting VRZA Radiokamp. In 2013 heeft de deze stichting besloten zich nog uitsluitend te richten op haar kerntaak, namelijk de organisatie van de radiokampweek op de Jutberg, waardoor de ballonvossenjacht als activiteit afgestoten is.

Vanaf 2013 is de organisatie van de Ballonvossenjacht ondergebracht bij een groep radiozendamateurs die de afgelopen jaren al intensief betrokken is bij de organisatie. Op dit moment wordt achter de schermen hard gewerkt aan het vormen van een nieuwe organisatie om dit beroemde evenement ook voor de komende jaren zeker te stellen.

Meer informatie is te vinden op de website ballonvossenjacht.nl