De 60-meter band naar 15 kHz en 15 Watt EIRP

Vanaf 1 april a.s. zal de allocatie van de 60-meter band gelijk worden gebracht met hetgeen tijdens WRC-15 besloten is. Nederland gaat van 100 kHz en 100 Watt PEP terug naar het internationaal afgesproken 15 kHz en 15 Watt EIRP. Dat valt vandaag te lezen in de Staatscourant. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Een andere wijziging is de aanduiding ‘Crossband en duplexverbindingen zijn niet toegestaan’, zoals ze gelden voor de 6-meter en 4-meter band. Deze regeling is verduidelijkt. Crossbandverbindingen zijn toegestaan, (full) duplexverbindingen niet.

Het bandplan voor de 60-meter band.

Het bandplan voor de 60-meter band.

Een en ander is na te lezen in de Staatscourant van vandaag.

36 antwoorden
 1. PA2WO
  PA2WO zegt:

  Is deze 15 kHz rastergebonden dmv vaste kanalen, frequenties, of vrij VFO.En welke modulatiesoorten

   • Rob
    Rob zegt:

    Nou je mag toch aannemen dat de Novices deze band er ook bij willen hebben want
    “daar kun je zo leuk …” (vul maar in, het criterium schijnt te zijn dat het leuk is)

  • Stan Joosen
   Stan Joosen zegt:

   Als dit toelichting behoeft voor de mensen die mijn opmerking niet snappen is het eenvoudigweg gewoon nog even door studeren en dan snappen ze het misschien wél😉

  • Stan Joosen
   Stan Joosen zegt:

   Kijk Frank, de suggestie die jij doet is nu net niet de kant die ik op wil. Een beetje wederzijds respect zou fijn zijn.

  • Frank van der Pol
   Frank van der Pol zegt:

   Het interesseert mij eerlijk gezegd helemaal niets welke kant jij op wilt. En ik heb alle respect voor mensen die op een beschaafde manier desgevraagd een toelichting geven op een veroordelende uitspraak die zij doen over een hele groep mensen als daar op een hele normale manier om gevraagd wordt.

   Ik heb echter geen enkel respect voor mensen die op een neerbuigende manier een hele groep mensen wegzetten op basis van een lullig papiertje van het niveau LTS-plus dat zij hebben bemachtigd versus het papiertje van het niveau LTS dat anderen hebben.

   Mijn vermoeden (en niet meer dan dat) is dat je je mogelijk druk maakt over het feit dat N geregistreerden wel roepen om uitbreiding van de mogelijkheden van hun N licentie, maar stil zijn als het gaat om inperking van de mogelijkheden van de F licentie. Maar vooralsnog is dat een slag in de lucht en heeft geen ruk te maken met verder studeren.

  • Stan Joosen
   Stan Joosen zegt:

   Neen, mijn insteek was en is dat er inderdaad een beperking op de 60meter band word doorgevoerd. Dàt heb je inderdaad goed begrepen. De afleiding die jij erbij bedenkt, om neerbuigend te doen naar een andere groep, is iets wat ik zelfs durf te veroordelen. Mensen die mij beter kennen weten dat ik daar een gruwelijke hekel aan heb. Ik zal nog eerder iemand die hulp nodig heeft daarbij belangeloos mijn hulp aanbieden.

  • Frank van der Pol
   Frank van der Pol zegt:

   Rest de vraag waarom het dan nodig is om op een doodnormale vraag geen antwoord te geven, maar een toespeling te maken op een verondersteld tekort aan kennis van N-gelicenseerden, als er op een doodnormale manier om een toelichting gevraagd wordt.

  • Stan Joosen
   Stan Joosen zegt:

   Om de simpele reden dat er héél vaak geroepen word dat “F” geregistreerden er altijd dingen bij krijgen. Dit bewijst dus het tegendeel zonder verdere bijbedoelingen van mijn kant.

  • Frank van der Pol
   Frank van der Pol zegt:

   Ik ben middels het examen op 1 maart N geregistreerd. Ik voelde me door je mededeling dus aangesproken, maar mijn vraag daarover werd niet toegelicht. Ik heb uit de aard der zaak nog nooit geroepen dat F er zoveel bij krijgt en ben ook van mening dat als je er als N veel bij wilt krijgen, je moet zien dat je je F haalt.
   Een gewoon antwoord op een gewone vraag had deze hele draad kunnen voorkomen.

   • Rob
    Rob zegt:

    Gefeliciteerd en welkom op de banden. Jij valt in het profiel van de N amateur zoals het zou
    moeten zijn: iemand die het N examen afgelegd heeft en nu als Novice actief kan zijn en zijn
    kennis en ervaring verder kan uitbouwen om in de toekomst het F examen af te leggen.
    Dat is niet de N amateur waar de mensen hier problemen mee hebben, nee dat is de N amateur
    waar we allemaal blij mee zijn.
    Wat sommigen hier een beetje zat zijn dat is de N amateur die steeds maar bezig is met het
    proberen om “die andere helft van de band” of “die band waar je zo leuk dit of dat kunt doen”
    er bij te krijgen en die daar zelf geen moeite voor wil doen. Vooral als hij dat verdedigt met
    een of ander zielig verhaal dat hij zelf die moeite niet “kan” doen, en daarbij dan aangeeft dat
    hij evengoed “recht” heeft op die extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld omdat “de F amateur er
    ook wat bij gekregen heeft”.

  • Stan Joosen
   Stan Joosen zegt:

   Allereerst dan gefeliciteerd met het behaalde resultaat en welkom bij de amateur gemeenschap👍😃. Op de 2é plaats denk ik dat je dit draadje dan te serieus neemt of jij jezelf daardoor aangesproken voelt. Ik speel openbaar nooit op de persoon. Als dat al nodig zou zijn doe ik dat nooit publiekelijk maar het liefst één op één want ik kijk iemand graag in de ogen als ik wat op te merken heb. Zelf ben ik een Novice geweest van 1981 tot 2012 dus wat dat betreft ook door de wol geverfd😂

  • Frank van der Pol
   Frank van der Pol zegt:

   Bedankt! November ga ik op voor F. En dat allemaal eigenlijk met als enige aanleiding een militaire zender die in mijn Jeep moet gaan komen. En ik wil geen zender alleen als decoratie maar het ding moet het ook doen. Maar als-ie het doet en je mag er niks mee, dan heeft het geen zin. Dus moeten er certificaten gehaald worden. 😀
   De rest is begrepen. Maar het karakter en de bedoeling van een ander lezen blijft niet eenvoudig. wellicht ben ik te veel beïnvloed door (onder andere) dit vriendelijke paginaatje. https://pa0wv.home.xs4all.nl/hahaham.html
   …van de persoon die hier ook al zo vriendelijk reageerde.
   https://www.hamnieuws.nl/zendamateur-moet-antenne-verwijderen/

 2. Fred Jacobs
  Fred Jacobs zegt:

  Nou vrijdag nog maar eens even flink knallen met 100 watt op de dan nog toegestane 100Khz van 5 MHz.

 3. René Berends
  René Berends zegt:

  Zal mij benieuwen of de Engelse kanalen in de 60m ook komen te vervallen : ik denk dat daar aan de andere kant van de vijver niks verandert.

 4. Johan
  Johan zegt:

  Hoe vinden F-amateurs dit, slechts 15 watt e.i.rp. … dat is even inbinden. (zou dit een novice-reactie kunnen zijn?)

  • Ivan Ferrol
   Ivan Ferrol zegt:

   F-amateurs vinden dat heel normaal. Toewijzingen komen en gaan maar het experimenteren zal altijd door blijven gaan.

 5. MPX
  MPX zegt:

  Dit was eigenlijk vanaf het begin al duidelijk, dus er valt weinig te mekkeren lijkt mij.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Inderdaad. De eerdere toewijzing was tijdelijk en vooruitlopend op het WRC-15 besluit. Dat besluit werd erg klein door harmonisatie. Al met al toch 15 kHz in een extra band, die met betrekking tot propagatie het gat tussen 80 en 40 weet te dichten.

  • my2cents
   my2cents zegt:

   weak signal modes. Helaas zit de JT65 tot nu nog steeds op de verkeerde plek, hoop dat ze snel naar 5366 gaan met dat geriedel.

   • PA2S
    PA2S zegt:

    Beste my2cents,

    Het JT ‘geriedel’ wordt op 5357 aangetroffen omdat dat het enige stukje band is, dat gemeenschappelijk is voor de verschillende toewijzingen. 5366 is bijvoorbeeld niet toegestaan in de VS.

    5357 is daardoor een soort de facto standaard geworden voor JT op 60 meter.

    • my2cents
     my2cents zegt:

     Bedankt voor de info. Dat die freq. gemeenschappelijk is was me niet meteen opgevallen. Maar goed de ‘overlast’ door de populariteit van jt65 neemt wel toe de laatste tijd.

 6. PA2S
  PA2S zegt:

  Het is jammer dat dit onderwerp wordt aangegrepen om de N discussie op te rakelen. Misschien is het goed om eens na te denken over respect voor een ander on plaats van allerlei haantjesgedrag. Ik ga er nog steeds vanuit dat we een community zijn, waarbij onderlinge steun en respect centraal staan.

  Dus opbergen die azijnfles en stop de ego’s ook in de kast.

  Wat de verkleining naar 15/15 betreft: het zat eraan te komen, maar de beweegredenen zijn mij nog steeds niet duidelijk. Destijds was er consensus binnen de CEPT over het 100/100 voorstel en het had op de weg gelegen van de primaire gebruikers om toen bezwaren in te brengen. Gezien de uitkomst in CEPT verband mag worden aangenomen dat er geen zwaarwegende argumenten tegen 100/100 waren.

  Nederland had (naar ik aanneem op grond van een uitzonderingsbepaling in de Radio Regulations) 100/100 toegewezen op non interference basis. Zover bekend geen bezwaren.

  Volgens de toelichting bij de wijziging van de gebruiksbepalingen zou een land om implementatie hebben verzocht en daarmee feitelijk de eerdere CEPT overeenstemming hebben doorkruist. Het bevreemdt ook dat NL eerder wil afwijken van de RR (er was in 2015 nog geen enkele allocatie in de RR) maar nu opeens het braafste jongetje uit de klas wil (of moet?) zijn.

  Laat ik erbij opmerken dat ik veronderstel dat AT een opdracht van hogerhand moest uitvoeren, want AT is ons goed gezind (anders hadden we die 100/100 niet gekregen).

  Mijn onderbuikgevoel zegt dat we hier dan ook te maken hebben met haantjesgdrag van regeringen, die gewoon hun zin willen hebben. Ook die lieden zouden de azijnfles eens moeten opbergen en bereid moeten zijn om de belangen van anderen te repecteren. Of?

Reacties zijn gesloten.