60-meter band op ITU-agenda

SSH-60-meterDe 60-meter band (5 MHz.) staat op de agenda van de komende ITU-vergadering. Deze conferentie duurt van 2 tot en met 27 november en vindt plaats in Genève.

Agendapunt 1.4 staat als 4e op de agenda en zal dus vroeg behandeld worden. Door inzet van de landelijke verenigingen, VERON in Nederland, is het agendapunt via de IARU op de ITU-agenda gekomen. Er wordt ingezet op de gehele 60-meter band, dat wil zeggen 5250 tot 5450 kHz. Onduidelijk is of we in onze regio channalized frequenties krijgen zoals in de VS.

De 60-meter band leent zich voor zowel verbindingen overdag als verbindingen ’s nachts. De prestaties liggen tussen die van de 40-meter en 80-meter band. Ook is de band geschikt voor het maken van lokale NVIS verbindingen, zodat noodcommunicatie op deze band kan plaatsvinden. Straks, wanneer het zonnevlekkenmaximum afneemt, zal de 40-meter band hier minder geschikt voor zijn omdat de short-skip verdwijnt.

Wanneer de ITU het agendapunt aanneemt, is het aan de landelijke toezichthouders, Agentschap Telecom in Nederland, om de nieuwe band te implementeren in het beleidsplan. Op zijn vroegst zal de band dus pas medio 2016 beschikbaar komen in Nederland, tenzij AT in overleg met de verenigingen besluit om eerder experimenten toe te laten. Dit laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, omdat tijdens het Amateur Overleg al i aangegeven dat AT wacht wat er besloten wordt op de ITU-vergadering.

Toegang tot de 60-meter band zal in Nederland uitsluitend voor Full amateurs zijn zo is de verachting, omdat er secundaire gebruikers op deze band actief zijn. In België is om die reden het verzoek tot toegang eerder afgewezen. In het Verenigd Koninkrijk mogen zendamateurs sinds eind 2002 op enkele stukje binnen deze band experimenteren.

Meer informatie is te vinden op de website van VERON of de WRC-12 agenda van de ITU.