Gehele 13cm band een week op slot

13cm_grid-antenneHet was te verwachten. Tijdens het Nuclear Security Summit, dat op 24 en 25 maart a.s. in Den Haag plaatsvindt, zal (zo goed als) de gehele 13cm band niet bruikbaar zijn voor zendamateurs.

Agentschap Telecom wijst er via haar website op dat primaire gebruikers diverse frequenties in gebruik genomen hebben en legt zendbeperkingen op aan zendamateurs. Opvallend daarbij is dat het gebied zich uitstrekt over een groot gebied.

De beperking geldt van vrijdag 21 maart 00.00 uur tot en met woensdag 26 maart 23.00 uur in (vrijwel) de gehele 13cm band van 2320 tot 2450,0 MHz. Opvallend is daarbij de regio: het gaat om get gebied dat globaal gezien ontsloten wordt door Zandvoort, Amsterdam, Schiedam en Hoek van Holland. UIteraard is het buiten dit gebied ook niet toegestaan wanneer er richtantennes richting deze regio gebruikt worden.

Omdat Agentschap Telecom deze dagen ontzettend druk is het de frequentieplanning rond de NSS-conferentie kan bovenstaande informatie nog aan wijzigingen onderhevig zijn. Zendamateurs die actief zijn op de 13cm band wordt daarom aangeraden voor uitzending een kijk te nemen op de website van Agentschap Telecom.

Let daarbij op dat de URL van de pagina deze week gewijzigd is. Waar deze voorheen onder ‘overzicht zendpeperkingen’ te vinden was, heet de pagina nu ‘meldingen primair gebruik‘. Mocht je de pagina toegevoegd hebben in je favoriten, pas deze dan aan.

11 antwoorden
 1. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  Nee hoor. Beter zo dan de hele band kwijt raken. Dit is een win-win situatie zo, geloof me. Doordat AT omroepen toelaat blijven andere commerciële gebruikers (radar, GPS, LTE/4G) weg en kunnen wij de band – waar we een secundaire status hebben – blijven gebruiken. Het echte gevaar zit hem in uitbreiding van de WiFi band op Europees niveau. Dan moet AT wel volgen. Voor nu hebben we geen betere oplossing kunnen bedenken. Jaren geleden was er ook een soortgelijk iets op 23cm. Door een radar installatie ergens bij Tiel toe te staan hebben we overige gebruikers kunnen weren. Soms moet je gewoon ‘samenwerken’ om te winnen. Laten we daarom alstublieft met z’n allen dit zendverbod ondersteunen om de band de overige 48 weken per jaar wel gewoon te kunnen gebruiken.

 2. Rene Stevens
  Rene Stevens zegt:

  Wifi zal nooit van 2300 – 2400 komen. Wel is er veel lobby voor LTE, waarbij de zenders 68dBm eirp zijn, dat is een 6 a 7 kW eirp. Engeland gaat die waarschijnlijk toestaan, en zendamateurs raken daar de band kwijt. Vooralsnog willen diverse andere landen het gebruik van draadloze camerasystemen op 2,3 GHz verder toestaan. Om een indruk te hebben, tour de France gebruikt 35 videokanalen van 10 MHz breed, alleen voor TV, radio en communicatie zit op andere banden. Mogelijk komt er wel een meldplicht voor gebruik, waar ook een zendamateur kan zien of het kanaal wel leeg is.

 3. Koos van den Hout PD4KH
  Koos van den Hout PD4KH zegt:

  Het zat er een beetje in met alle berichtgeving over de NSS en de radioverbindingen die erbij nodig zijn. Het enige wat me opvalt is dat het in vergelijking met andere meldingen over primair gebruik op de 13cm band deze wel relatief laat is.

 4. Sjef
  Sjef zegt:

  Zullen wel veel videoverbindingen in DVB-T zijn. Heren laat a.u.b. deze band met rust tijdens die dagen…

 5. Rob
  Rob zegt:

  Ik lees dat er eind 2016 een geostationaire satelliet zou kunnen komen met uplink op 13cm en downlink op 3cm.
  Dat betekent voor ons amateurs weer een mooie kans om deze band te gebruiken!
  Zelfs met ATV.
  Zie de website van Amsat DL.

Reacties zijn gesloten.