Hobbyscoop zet PI2NOS deels uit

Stichting Scoop Hobbyfonds zet de repeater PI2NOS op gezette tijden uit. Op werkdagen is de repeater enkel beschikbaar tussen 0500 en 1100 uur en tussen 1500 en 2000 uur. Dit in overleg met toezichthouder Agentschap Telecom, zo valt op de website te lezen. Gedragingen van voornamelijk geregistreerde zendamateurs zijn aanleiding hiertoe. Eerder in 2017 en 2016 werd deze repeater ook al voor onbepaalde tijd uitgeschakeld.

Deze maatregel beperkt de mogelijkheden voor gebruikers helaas aanzienlijk maar faciliteert in ieder geval het primaire verkeer zoals bijvoorbeeld mobiele gebruikers. Met deze maatregel vragen wij aandacht voor een ordentelijk gebruik van de repeater en spreken wij de verwachting uit dat we deze maatregel op termijn weer ongedaan kunnen maken.

We merken daarbij op dat deze maatregel uitsluitend is ingeroepen door het gedrag van enkele geregistreerde radio zendamateurs. Effecten van intruders zijn voornamelijk een gevolg van gedragingen van zendamateurs maar geen reden voor deze maatregelen. Hobbyscoop heeft een pro-actieve houding ten aanzien van het lokaliseren van intruders, echter, aanpak is uitsluitend een taak voor het Agentschap Telecom.

Met name de aanpak door Agentschap Telecom lijkt een probleem. De huidige regelgeving geeft de toezichthouder weinig mogelijkheden op om te treden tegen geregistreerde zendamateurs. Enkel de 5 jaar geleden geïntroduceerde gele kaart wordt van stal gehaald om aan te geven dat een bepaalde amateur ‘aandacht heeft’, maar juridisch heeft de gele kaart geen betekenis.

Tijdens het laatste Amateur Overleg heet Agentschap Telecom al door laten schemeren te werken aan mogelijkheden om juist de geregistreerde zendamateurs aan te kunnen pakken, bijvoorbeeld door het doorhalen van de registratie.

32 antwoorden
 1. MPX
  MPX zegt:

  Het woord intruder wordt hier totaal uit zijn context gerukt.
  Komen er spionage vliegtuigen ons luchtruim binnen of zitten er mensen op de luchtvaartband de boel in gevaar te brengen, waar hebben we het helemaal over.
  Verder stel ik voor het reageren op dit topic maar uit te schakelen, dit wordt natuurlijk een gebed zonde einde.

  • Ray
   Ray zegt:

   Ik vind de benaming intruder een prima benaming voor personen met of zonder registratie welke het nodig vinden de hobby van een ander te verstieren. Als je niet op normale wijze wilt of kunt participeren in een qso moet je gewoon niet deelnemen aan een gesprek waar dan ook op de amateurbanden.

   Het laatste stukje tekst in bovenstaand artikel moet mijns inziens snel praktijk worden.

  • Stan PD5CN
   Stan PD5CN zegt:

   Ik krijg het gevoel, dat al de goede gebrukers weer aan het korste eind trekken. Die zijn er gelukkig maar genoeg. Het voel bij mijn als de weg van de minste weerstand.
   Weet het is moeilijk, zou graag eens onderzoek willen zien waarom er diversen mensen zo reageren, wat is de achterligende gedachte??? Waar zit de frustratie, Waarom??? Kan mijn niet voorstellen dat er {geen zendamateurs zijnde} dag in dag uit aan het kwalen zijn. Kan een dag leuk zijn twee dagen ook, echter zo lang??

   Ben bang dat er een hele hoop achter zit

   Wie o wie zou daar onderzoek naar kunnen doen??
   En het misschien langst deze weg oplossen.

 2. John
  John zegt:

  John PD1Lam te Den Bosch: Drastische maar wel de enig juiste maatregel om de prachtige radiohobby niet om zeep te helpen.

 3. JAZ
  JAZ zegt:

  Het is een probleem van alle tijden. Los een probleem van alle tijden maar eens op.!!!!!

 4. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Roerend met de maatregel eens, na lange tijd luisterde ik eens op PI2NOS en daar hoorde ik een qso door gelicenceerden
  wat bijzonder laag niveau was.
  Deze frequentie wordt door mij weer een zeer lange tijd overgeslagen.

 5. Hans
  Hans zegt:

  Uitzetten en nooit meer aanzetten, jammer maar de gebruikers maken het ernaar.
  Als het nou eens een enkele keer fout zou gaan dan zou je wellicht weer aan gaan zetten. Het misbruik en verkeerd gebruik is echter meer regel dan uitzondering.

  Het experiment is technisch meer dan geslaagd te noemen maar operationeel een groot drama waar het imago van het zendamateurisme zwaar geweld aan wordt gedaan.
  Het door laten gaan van dit experiment is de ondergang van het zendamateurisme daarom moet het maar uit.

  Hulde aan het team dat zo hard heeft gewerkt aan dit experiment.
  Er zijn nog voldoende andere leuke uitdagingen die het team aan kan gaan, misschien de introductie van een gesloten wide area repeater waar alleen bekenden toegang toe krijgen. Dan kan je ook gericht ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen.

  • Stan PD5CN
   Stan PD5CN zegt:

   misschien de introductie van een gesloten wide area repeater waar alleen bekenden toegang toe krijgen. Dan kan je ook gericht ingrijpen als het uit de hand dreigt te lopen. {een besloten vrienden club?}, hoe kan je als onbekende bekende worden? Zendamateur is toch o.a. mensen door middel van comunicatie leren kennen.

   • Hans
    Hans zegt:

    Je kan ook bekend zijn als je roepletters automatisch met iedere uitzending meegezonden worden. Dat betekend alleen wel dat het repeatersysteem en alle (bekende) gebruikers iets moeten doen aan hun systeem zodat die automatische identificatie meegestuurd wordt. Dat kan op allerlei manieren alleen vergt dat van allen een inspanning.
    Zo roepletterautomaat zou dan bv uitgegeven kunnen worden door het team van de repeater.

    Je kan van alles bedenken, alles heeft voor en nadelen maar het zo door laten gaan van PI2NOS zoals het de laatste twee jaar al gaat is niet wenselijk.
    Deze (tweede) ingreep is hard nodig maar moet nu wel vervolg krijgen in een wijziging van het systeem anders zitten we over een paar maanden weer in hetzelfde schuitje. Dan kan het beter maar helemaal stoppen.

 6. noorden
  noorden zegt:

  het wordt tijd dat het AT eens die misbruikers (veredelde cbers vindt ik erg beledigend voor alle cb gebruikers en slaat nergens op) aan gaat pakken inplaats van het af te schuiven op de licentie houders en die het het maar uit laten zoeken. alleen het at kan er wat aan doen maar heeft andere “prioriteiten”. het probleem speelt lang genoeg dacht ik ondertussen?

 7. Rob
  Rob zegt:

  Het is een beetje jammer dat bepaalde figuren op de repeater nog niet doorhebben dat ze in dit verhaal worden aangesproken, en bezig blijven met “de schuld” bij AT te leggen.
  Maar misschien komt dat nog wel en gaat er een keer een lampje branden…

 8. PD7BDN
  PD7BDN zegt:

  1 Amazeurs hebben geen status, enkel een registratie in de huidige abbonements vorm. Enkel een clubblad van het AT ontbreekt nog
  2 Geld valt niet in grote hoeveelheden te graaien bij Centamateurs in de hoeveelheden waar verpachtte stukken ether dat wel toelaten, her inrichten van een stukje ether dat levert keiharde knaken op, zo ook boetes voor bijvoorbeeld bij 100%NL, het 2% te weinig “doel”muziek draaien als 3 meter zender zijn boetes van 2 jaarsalarissen van een gemiddelde overheids medewerker
  3 Amateurs zijn geen profs, ze lopen alleen maar te zeiken, stellen lastige vragen en sturen juridisch moeilijke brieven.
  4 Zo gaan we in Nederland ook voortaan de stoplichten verwijderen waar veel door rood rijders zijn…. Veel makkelijker als handhaven

 9. Adriaan PA1AD
  Adriaan PA1AD zegt:

  Dit is een volkomen omdraaien van de feiten de geregistreerden
  Reageren op de intruders uit ergernis van de storing die zij veroorzaken tijdens de qso ’s ,het is mij al vaker opgevallen dat het AT eerst refereerd naar de amateurs , een makkelijk reeds geindificeerd slachtoffer een intruder identificeren is immers veel moeilijker dat verreisd inzet van handhaving lekker makkelijk.

  • Rob
   Rob zegt:

   Als jij denkt dat je het beter kunt ga dan vooral helpen met peilen! Dan kom je er ook achter dat het niet zo gemakkelijk is.
   En het gaat niet alleen om mensen die “reageren op intruders” (dat zou al niet moeten gebeuren maar ik kan me voorstellen dat iemand die zijn tegenstation niet heeft kunnen verstaan omdat er een draaggolf of dierengeluid over zat daar iets over zegt), nee het gaat ook en voornamelijk om “amateurs” die uitgebreide uiteenzettingen houden over hoe sympathiek en humorvol ze die intruders vinden, en er zelfs mee in QSO gaan. En als ze daarop aangesproken worden dan reageren ze als de gebeten hond.

   • noorden
    noorden zegt:

    mijn probleem met deze reactie is dat bij het at de locatie al lang en breed bekend is ivm de apparatuur en de peilmasten die er door heel nederland staan. als je weet tot de cm waar jou antennes staan is het voor een software programmeur een koud kunstje software te schijven die rekening houd met het moment van ontvangst per mast en daar dan een paar lijntjes op een kaart te laten tekenen. dan stuur je iemand naar de straat toe die met peilapparatuur de laatste peiling doet en je hebt de persoon. er is een onwil vanuit het at om mensen in te zetten hiervoor dat is mij duidelijk. het wordt afgeschoven op de zendamateur en die wordt ook nog een verantwoordelijk gehouden. en dat die software bestaat is in deze tijd met terrorisme gevaar niet meer dan logisch. het zou zelfs getuigen van totale onverantwoordelijkheid vanuit de overheid als ze deze software niet al dagelijks gebruiken. my 2 cents.

 10. 2 cent
  2 cent zegt:

  Valt op dat sommige amateurs lijken te wachten op intruders en meteen commentaar geven. Dat is niet slim. En waar komt die weerzin tegen pi2nos vandaan? Er is zoveel anders waar je je mee kunt vermaken?
  Bovendien wordt het erg overdreven. Er vinden meestal normale qso’s plaats.

  Zodra het stil is en een of andere maf roept wat of doet beesten na dan hoor je een paar man meteen reageren. Dat zijn zendamateurs maar die gebruiken hun call niet. En vaak hoor je daardoor weer een qso ontstaan. De boel is dan ineens wakker geschud lijkt het.
  Blijven rare wezens, mensen.. 🙂

 11. Mark
  Mark zegt:

  Zo jammer dat dit nodig is, maar eigen schuld dikke bult. (niet Hobbyscoop uiteraard, maar de gebruikers)

  Denk er maar eens over na, ik ken niemand buiten ons zendamateurs die een Baofeng oid besteld, hooguit een enkeling om tijdens de jaarlijkse tocht naar Spanje of andere vakantiebestemming met elkaar in contact te blijven als men met meerdere auto’s de tocht waagt.
  Ook dan zijn het overwegend toestellen waar gewoon 8 PMR kanalen in “verstopt” zijn en verder niets.
  Heeft het toestel meer functies, zelfs dan is het onwaarschijnlijk dat 1 van de familieleden hier een repeatershift in gaat programmeren om vervolgens ons amateurs te voorzien van de nodige dierengeluiden of wat dan ook.

  Maaaaaaaaaar, al zou dit onwaarschijnlijke feit zich toch voltrekken, áls de betreffende huisvader of diens zoon zich ál die moeite doet, dan zou binnen afzienbare tijd de lol er helemaal af zijn, ware het niet dat er mensen zijn die reageren op dit gedrag. (ook negatieve reacties ZIJN EN BLIJVEN reacties)

  Samengevat:

  De “intruders” (of hoe je de mensen welke dierengeluiden oid uitzenden ook wilt noemen) zijn aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gewoon zendamateurs. (en dus niet een willekeurig iemand die toevallig een Baofeng heeft besteld in China, kom op zeg…)
  De mensen die, al dan niet geïrriteerd, reageren op de intruders zijn zendamateurs.
  En ja, het gedrag wordt in stand gehouden door……….. daar komt ‘ie….. zendamateurs. (gouden regel = NIET reageren, op geen enkele wijze)

  Bravo collega’s, we kunnen er wat van! 🙂
  Maar toch neerkijken op zogenaamde CB’ers welke ten eerste, zich netter gedragen/gedroegen in de ether en ten tweede (voor zover ik kan inschatten) nagenoeg uitgestorven zijn.

  Ik ben voornamelijk actief op HF waar dit soort gedrag zeker ook zal voorkomen maar waar het wel gemakkelijk te ontlopen is gelukkig. Dus ik heb er weinig last van.
  De weinige keren dat ik naar NOS heb geluisterd waren wisselend. Maar de keren dat ik dierengeluiden ofzo hoorde deden mij acuut besluiten om het toestel uit te zetten.

  73

  PS: gewoon NIET reageren mensen, alleen DAN stopt het!

 12. PBT
  PBT zegt:

  ik begrijp het dat er besloten is om pi2nos enige tijd uit te schakelen.
  ik begrijp het ook dat de bouwers dit heel erg vinden.
  ik begrijp het ook dat het experiment om zo’n systeem op te zetten technisch geslaagd is, hulde daarvoor.

  ik zou goed kunnen begrijpen dat het systeem nu ontkoppeld zou worden en er een aantal lokale repeaters voor in de plaats zouden komen.
  Dit zou een aantal amateurs er wellicht toe kunnen brengen om weer een echte zender met buiten antenne in gebruik te gaan nemen in plaats met een porto te spelen ( ik kan dat geen “werken” noemen).

  wellicht zouden de vhf en uhf banden in Nederland dan weer wat drukker worden.

 13. Peter
  Peter zegt:

  Dag 1 dat de NOS uitstaat: De vaste paalklevers, de ‘zendamateurs’ uit Dordrecht en de geit hebben PI3UTR gevonden. Het is wachten hoe lang het duurt voor ook deze repeater uit gaat.

  • J.W.
   J.W. zegt:

   Dat was uiteraard te voorzien maar zo slim zijn ze bij AT niet om dat te bedenken.
   Het hele spul zal blijven zoeken naar repeaters om hun ziekelijke aandachtsdrang te bevredigen.

   • Rob
    Rob zegt:

    Maar dit is toch helemaal niet door AT bedacht?
    En hoe weet je zo zeker dat dit niet een goede strategie is?
    Als we die geit naar 2m kunnen lokken (en dat lukte al op dag 1) dan zijn er veel meer mensen met peilspullen dus kunnen we hem veel gemakkelijker zoeken.

    • MPX
     MPX zegt:

     Net of alles om de geit draait.
     Bovendien lijkt mij dat AT de beste peilapparatuur heeft.
     Het schiet alleen niet op, die paar seconde per dag dat hij een doorgaan maakt.
     En dan je sta je daar als amateur ergens in de Botlek om maar iets te noemen.
     Stel dat de geit in een kraan zit, weet je wel hoeveel kranen er op zo’n terrein staan.
     Weet je wel hoe gigantische veel oppervlakte die bedrijven beslaan.
     Bovendien kom je het terrein als burger zonder reden natuurlijk niet op.
     Dus daar sta je daar voor een hek, met op 500 meter verder de geit ergens in een kraan.
     De volgende dag zit ie weer op een andere locatie misschien.
     AT moet heterdaad hebben, succes of beter gezegd sterkte…………

     • Rob
      Rob zegt:

      Je moet niet alles geloven wat ze op de repeater leuteren MPX!
      Botlek, hahaha. Ontoegankelijk terrein, hahaha. 500 meter afstand, hahaha.

      Allemaal niks van waar. En let maar eens op wie het verhaaltje verspreiden, dan weet je al genoeg.

      En ook dat publicieteits verhaaltje van “je hoeft maar 1 seconde draaggolf te geven en dan weten we (AT) precies waar je zit”.
      Dat zouden ze wel willen.

 14. Paul, PA7WN
  Paul, PA7WN zegt:

  Is het beroep van kraanmachinist dan zo saai dat zo iemand zo’n hobby onder werktijd erbij moet hebben ?

Reacties zijn gesloten.