Op NOSsenjacht in Zeeland

pi2nosOp de website van Hobbyscoop, de stichting die het beheer doet voor onder andere de bovenregionale repeater PI2NOS, is een artikel geplaatst over de ‘vossenjacht’ die gisteren door enkele amateurs op touw gezet is.

Sinds dinsdagavond omstreeks 1900 uur is PI2NOS intensief gestoord geweest. De ontvanger in Zierikzee kreeg een sterk signaal binnen en blokkeerde daardoor de repeater enige tijd. Aanvankelijk dacht het repeaterteam dat het ging om een storing uit de omgeving aldaar en is de ontvanger tijdelijk gedeactiveerd, maar na enig onderzoek bleek vanmorgen dat ook CTCSS meegezonden werd waardoor duidelijk werd dat het om een daadwerkelijke (amateur)zender gaat.

Dit is woensdagmorgen aanleiding geweest voor het team om opnieuw een homing-sequence uit te voeren die al snel leidde tot een locatie op Goeree-Overvlakkee. Gezien de aard van de storing is een afvaardiging van het team vervolgens naar de locatie afgereisd om de veroorzaker te confronteren met zijn gedrag en vast te stellen in welke mate sprake is van opzet. Hiervan bleek in dit geval gelukkig geen sprake, de zendamateur in kwestie was hoogst verbaasd over ons bezoek en heeft direct erna geconstateerd dat zijn transceiver ingeschakeld was waarbij de microfoon onbedoeld klem zat. Vanaf dit moment is de storing voorbij en verwachten wij niet dat deze zendamateur opnieuw dezelfde vergissing zal begaan.

mapview2“Helaas komt het van tijd tot tijd voor dat personen doelbewust proberen om de anders zo ordentelijke communicatie via onze repeaters te frustreren. Dankzij de inzet van het team is dergelijk gedrag over het algemeen snel onder controle.

We kiezen er hier bewust voor om deze groep actieve helpers anoniem te laten blijven om de effectiviteit ervan optimaal te laten zijn. In het team zijn personen actief met veel ervaring in hun dagelijks werk op dit gebied.

In gevallen waarin duidelijk blijkt dat opzettelijk storing wordt veroorzaakt grijpen wij niet zelf in maar spelen wij de exacte details door aan de coördinator Storingsmeldingen van het Agentschap Telecom zodat zij sanctionerend kunnen optreden.”, zo valt te lezen op de website.

Dankzij de ter beschikking staande opsporingmiddelen zijn in de afgelopen periode al verschillende verstoorders getraceerd en is de nodige informatie met het Agentschap Telecom gecommuniceerd zodat zij passende maatregelen kunnen treffen. Gelukkig kunnen we ronduit zeggen dat notoire verstoorders een systematisch halt toegeroepen kunnen worden; Zelfs verstoorders met een portofoon zijn herhaaldelijk achterhaald.

IMG_2563

Bron en info: hobbyscoop.nl.

11 antwoorden
   • Mischa
    Mischa zegt:

    Het landelijke is in wording. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Het team heeft momenteel wat last van belemmerende omstandigheden maar wees gerust, het is nog niet af…

 1. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Goed werk heren !! chapeau !! 🙂 Heeft toch wel wat om als Semi RCD op jacht te gaan 😛 alhoewel de echte overtreders overgedragen word aan het AT.

  Bijdeze fijn weekend 😉

 2. Dirkdeboswachter Boswachter
  Dirkdeboswachter Boswachter zegt:

  Tja vroeger kon het niet, maar tegenwoordig kun je standaard in iedere TRX een tijdslot inprogrammeren, van pakweg 10 min, en dan valt de PTT switch af. Dus begrijp niet waarom de meeste amateurs dit niet hebben aangezet! Of het moet nog een transceiver zijn uit de tijd van Ben Hur?

  • Rob
   Rob zegt:

   Het leek er op dat de set dit wel kon maar dat hij dit zelf in het menu had uitgezet.
   Er zat exact om de 10 minuten een onderbreking van 1 seconde in het signaal.
   Dit leek er op te wijzen dat het een moedwillige stoorder was die speciaal een timer had gebouwd om te
   voorkomen dat de repeater in een time-out zou lopen.
   Echter de bewering was dat het per ongeluk was. Als dat waar is dan denk ik dat er een bug in de firmware
   van die set zit waardoor als je de time-out timer helemaal uit configureert, hij nog steeds om de 10 minuten
   afloopt alleen dan de zender niet permanent afschakelt.
   Kent iemand een amateurtransceiver die inderdaad deze bug heeft (dus een onderbroken signaal als je
   geen timeout instelt)?

 3. Anne
  Anne zegt:

  Goeie actie. Mijn complimenten. Maar gaan jullie ook amateurs die via schakelklokken hun uitzending op PI2NOS zonder dat ze thuis zijn aanpakken?

  Gr. Anne PB1A (CW included)

Reacties zijn gesloten.