International Lighthouse weekend

illw_logoIn het weekend van 17 op 18 augustus vindt voor het 16e jaar op rij het International Lighthouse Lightship weekend plaats. Gedurende 48 uur zullen diverse vuurtorens en lichtschepen bemand worden door zendamateurs om deze te activeren. Deelnemers doen mee vanuit ruim 50 landen.

Nederland telt 58 vuurtorens en lichtschepen. Sommige afdelingen van de landelijke verenigingen kiezen ervoor om elk jaar vanaf een vaste locatie te opereren. Bijvoorbeeld Veron afdeling A01 in Alkmaar, die ook dit jaar weer de vuurtoren NL0014 in Egmond aan Zee zal bemannen. België telt 16 vuurtorens en lichtschepen. Activiteit vindt op zowel HF alsook VHF (UHF) plaats.

Het doel van het weekend is om vuurtorens en lichtschepen onder de aandacht te brengen en te behouden. Door de snelle opkomst van GPS navigatie verdwijnen steeds meer van deze lichtbakens. Anderzijds is het een mooie gelegenheid om het zendamateurisme onder de aandacht te brengen van geïnteresseerde bezoekers, immers worden stranden – en dus ook vuurtorens – goed bezocht omdat augustus een zomermaand is.

Van deze vuurtorens en lichtschepen is deelname inmiddels bevestigd:
NL0032 – PA3BIC/LH – Ameland Lighthouse
NL0014 – PA6LH – Egmond aan Zee
NL0004 – PA6LL – Hoek van Holland
NL0040 – PA7AL/LH –
NL0025 – PA25SCH – Scheveningen
NL0037 – PD0FSB/LH – Julianadorp
NL0031 – PD2GCM/LH – Het paard van Marken
NL0009 – PG6N – Noordwijk aan Zee
NL0018 – PH6WAL – Westkapelle (laag)
NL0017 – PI4WAL/LH – Westkapelle (hoog)
NL0019 – PI4WBR –

WIl je zelf deelnemer kijk dan op deze lijst om te zien of je lokale vuurtoren of lichtschip nog vrij is.

Heb je meer dan 5 Nederlandse /LH stations gewerkt, is er voor de liefhebber een speciaal award beschikbaar.

4 antwoorden
  1. Thijs Spijker
    Thijs Spijker zegt:

    Hoe kom ik met jullie in contact, ik zie in de lijst dat de locatie Vuurtoren Marken definitief is en ik als bewoner weet van niets. Hoop van jullie te horen.

Reacties zijn gesloten.