Beheerders lanceren gezamenlijk repeaterbeleid

repeaterpuntenelSamenwerkende repeaterbeheerders hebben vandaag een website gepubliceerd waar radiozend- amateurs worden geinformeerd over het gebruik van Nederlandse repeaters. De website geeft niet alleen inzicht hoe de tegenwoordige regelingen door de Nederlandse overheid worden gehanteerd maar legt ook uit hoe je de repeaters kan gebruiken en hoe wordt omgegaan met verstoringen.

Al langere tijd bestond de behoefte om een informatievoorziening in te richten voor de gebruikers van repeaters omdat gebleken is dat veel onduidelijkheid bestaat over de regels die hiervoor gelden. Zo weten verschillende radiozendamateurs niet goed wat nu de verschillen zijn tussen de vroegere machtigingsvoorwaarden en de huidige regeling, ook al is deze al ruim 10 jaar geleden van kracht geworden.

De website komt in een tijd dat er veel veranderd in de wereld van radiozendamateurs. Tegenwoordig bestaan er in toenemende mate digitale netwerksystemen zoals DMR, D-star en System Fusion die veel nieuwe gebruikers aantrekken maar ook analoge repeaters zijn volop in de belangstelling. Repeater.nl geeft daarom enkele simpele richtlijnen die radiozendamateurs helpen om het verkeer soepel te laten verlopen.

Inmiddels zijn er al zo’n 55 repeaters die de richtlijn hanteren en de verwachting is dat dit aantal nog aanzienlijk groeit. Ook hebben de amateurvereniging VRZA, Stichting DKARS en het BrandMeister Digital Network hun steun gegeven aan de samenwerkende repeaterbeheerders.

Betekent dit dan dat er nu van alles gaat veranderen op de Nederlandse Repeaters? Nee, dat is niet de bedoeling! Repeater.nl legt alleen maar uit wat al langere tijd geldt en helpt om het allemaal beter te kunnen begrijpen.

Link naar de website

44 antwoorden
 1. Marcel Grootebroek
  Marcel Grootebroek zegt:

  Ook handig voor bepaalde ego’s die door het ego steeds rottigheid afroepen en maar doen alsof ze volkomen onschulidig zijn. Vooral de “het is gewoon zo” en “dit IS en dat IS” figuren terwijl ze eigenlijk een mening verkondigen. Twee personen zeker.

 2. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Lijkt wat op een Belgische vakbond. We zijn niet de ‘baas’, maar toch proberen we de dienst uit te maken.
  Tevens begin ik ogenblikkelijk last te krijgen van het padvinders/dominee syndroom uit mijn jeugd.
  Vooral dat Asterix rolletje met perkament is ronduit hilarisch. Ik verwachte nog een getekende heraut, die met luide stem verkondigd, hoe te gedragen…
  Blijf gewoon weg van die landelijke praatpalen, niemand neemt je meer serieus. Ik denk dat de verstandigste keuze is. Gebruik gewoon je plaatselijke/regio systeem. Daar is vaak sociale controle genoeg.

  • Guus
   Guus zegt:

   Ik hoop dat ze dit ook laten gelden op de rotterdamse paal want daar zit soms een partij gajes. Het is niet alleen op de landelijke praatpalen hoor maar vind het eigenlijk nog knap dat het zo goed gaat met zulk tuig als zendamateurs

 3. Piet
  Piet zegt:

  Volgens mij zijn deze regels al jaren van kracht, en is zo’n webpagina totaal overbodig.
  Ik denk dat deze website meer zegt over de maker ervan dan over de meeste radioamateurs.
  Ik denk dat sommige repeater beheerders het wat hoog in de bol hebben gekregen.

  • Mark
   Mark zegt:

   daarom staat er ook dat het niks nieuws is maar gewoon uitleg. ik zie dat het agentschap gewoon doodleuk alles terugschuift naar de zendamateurs en zelf doen ze niks. supergoed dat dit word uitgelegd en ik snap niet zo goed over welke regeltjes je het hebt want die zijn er niet maar alleen maar een paar dingen om over na te denken over hoe je je gedraagt.

   mooi initiatief, dat is nodig in de wereld van de zendamateur. jammer dat dat zo is maar zo is het al heel veel jaren.

  • Klaas
   Klaas zegt:

   Ja, ze dienen onbevoegd gebruik door niet geregistreerde stations van hun onbemande stations te voorkomen.

   Eindelijk weer een technische uitdaging ten behoeve van hun “experiment” teneinde het conform de voorschriften te laten verlopen.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Ik adviseer je de website nog eens te lezen, Piet. Het gaat in totaal om 58(!) deelnemende repeaters. Dat zegt dus niets over een individuele beheerder, anders dan 58 beheerders over hun eigen ego gestapt zijn om gezamenlijk iets neer te zetten. Alleen dat al verdient natuurlijk het nodige respect.

   • Piet
    Piet zegt:

    Heb je ook gekeken welke repeaters er bij aangesloten zijn?
    Dat zijn de DMR repeaters en de landelijke analoge repeaters.
    Wat zegt dat?

    • PH4X
     PH4X zegt:

     Dat zegt in ieder geval dat er tussen die groepen onderling goed overleg is. Dat moet ook wel, omdat het vaak om een netwerk van repeaters gaat. En zo’n groep, is veel makkelijker te bereiken/betrekken dan alle individuele ATOF-houders van de lokale en regionale repeaters in den lande.

 4. Rémon DePemon
  Rémon DePemon zegt:

  Wat je aandacht geeft wordt in de regel alleen maar erger. Wat kunnen de beheerders van alle repeaters hier overigens tegen doen? Het lokaliseren van ‘vervelende’ types is lastig en wie bepaalt eigenlijk wat er wel en niet gezegd of gedaan mag worden?

  • Sjees
   Sjees zegt:

   Ik lees precies op die website wat jij je afvraagt. Gevalletje roepen zonder eerst te lezen? Volgens mij gaat het ook niet over lokaliseren.

 5. Robert
  Robert zegt:

  Ik ben er blij mee. Sommigen denken maar dat ze alles kunnen zegge en doen op de repeaters en der is vaak te kritiek op anderen. Er wordt genoeg geklaagt over het gedrag van een paar zendamateurs en als ik dit goed lees dan is het heel duidelijk hoe daarmee word omgegaan.

 6. PD0RBL
  PD0RBL zegt:

  Héhé eindelijk, dat moest er nodig maar eens van komen. De een roept dit en de ander roept dat, heel duidelijke en informatieve website. Volgens mij werkt het al lang zo en is er niet veel nieuws bij. Zendamateurs zijn vaak niet in staat om zich te beheersen en laten zich meeslepen tot ronduit walgelijke en ordinaire discussies. Ik verbaas me er wel over dat de overheid geen verantwoordelijkheid meer wil nemen, het is een teken aan de wand dat we steeds meer aan ons lot overgelaten worden en dat versterkt alleen maar de noodzaak voor dit soort informatieve websites.

 7. Hans PD0AC
  Hans PD0AC zegt:

  Deze website is er alleen maar om de discussies te voorkomen die met enige regelmaat te horen waren. Vragen als “Wie bepaalt dat?” en “Waar staat dat?” kunnen nu beantwoord worden door naar deze website te verwijzen.

  Degenen die zich hier niet in kunnen vinden of van nature een hekel aan regels hebben, staat het vrij om uit te wijken naar een frequentie die geen onderdeel uitmaakt van een experiment waar de samenwerkende repeaterbeheerders verantwoordelijk voor zijn.

 8. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Laten we nou eens realistisch zijn.
  In mijn ogen is deze hele regeltjes opstelling volkomen overbodig en nutteloos.
  Laten we wel zijn : alleen diegenen die deze advies regelgeving lezen zullen zich mogelijk anders gaan gedragen.
  En degenen die zo af en toe “verkeerd” gedrag vertonen zullen zich niet opeens gaan “bekeren” tot model amateur.
  Als je je normaal gedraagt zal niemand deze adviezen nodig hebben.
  Enneojanogwat : wat voor sanctie kan de beheerder van een repieter opleggen aan een stoute amateur ?

  • Rob
   Rob zegt:

   Dat staat toch allemaal duidelijk beschreven? Lees het verhaal eerst eens voor je dit af te vragen…

  • Gerard Verkesteren
   Gerard Verkesteren zegt:

   Ik heb die website vanmorgen uitgebreid doorgelezen en begrijp jouw reactie totaal niet Wim. Heb je het eigenlijk wel gelezen?

   Het is heel duidelijk dat de Nederlandse overheid alles wat met inhoud te maken heeft in eerste instantie neerlegt bij de mensen die vergunningen hebben. Je kan je afvragen of dat wenselijk is maar zo is het nu eenmaal geregeld in Nederland.

   Als ik die website lees dan is deze héél verhelderend en zie ik helemaal niets waar ik moeite mee zou kunnen hebben, er staan namelijk helemaal geen regels a la “je mag dit niet, je mag dat niet”. Er staan hooguit een paar dingen die we allemaal allang wisten maar waarvan het handig is om die eens in simpele taal op te schrijven. Het is allemaal hele logische informatie die (zo blijkt nu) al jarenlang geldt.

   Het is erg prettig dat hierover nu een hele duidelijke plek is waarin alles uitgelegd wordt. Zoals ik de website lees is deze er om bij voorkeur niet gebruikt te worden, maar -als- het een keer nodig mocht zijn dan is er voor de gebruikers en de beheerders in ieder geval een duidelijke plek waar je het nog eens rustig kan nalezen.

   Dat weten we dan ook weer, vrolijk parkeren die plek en hopelijk nooit nodig hebben.

 9. paul
  paul zegt:

  Ik vindt het een prima document voor de repeaterbouwers.

  Op deze manier hoeven zij zich niet meer bezig te houden met de de,door AT en verenigingen,aangewakkerde discussie over Balkenendenistische normen/waarden en inhoud van de gesprekken.

  C2000 had een puntje kunnen zuigen aan de uitrol van dit geweldige repeatersysteem.
  Een super interessant en uitdagend experiment, letterlijk op zeer hoog niveau. En ook nog eens enorm geslaagd.

  De gesprekken zijn voor 80% echter gewoon hetzelfde als 27mc kanaal 14 en 19 in hoogtijdagen, of marifonie kanaal 77. Soms technisch, soms sociaal, soms emotioneel of beladen. Daar is m.i. helemaal niets mis mee.

  Maar om in het document nou te zeggen dat de repeatergebruikers ook deel uitmaken van het technische experiment is wat te veel lof.
  Misschien maken zij deel uit van een gekoppeld sociaal-antropologisch experiment.
  Dat verklaart de plotselinge focus op waarden,normen en inhoud en de opnamebuffer van gesprekken voor wetenschappelijke analyse.

  Allemaal prima, zolang OKZ & mannen zich maar volop kunnen richten op het meest geavanceerde amateurrepeatersysteem op aarde, en het AT zich vooral niet laat afleiden van de reductie van *meetbare* storing.

  Aan het meeluisteren op repeaters hoeft mijn 31 euro in ieder geval niet te worden besteed.

  • Gerard Verkesteren
   Gerard Verkesteren zegt:

   Volgens mij gaat dit helemaal niet over PI2NOS maar over alle repeaters.

 10. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Laten we de zaak eens goed bekijken.
  In Nederland zijn ongeveer 13.000 zendamateurs.
  Hamnieuws heeft 417 lezers.
  En die repieter site moet je ook maar toevallig vinden.
  Wat is dan de waarde van deze opvoedkundige adviezen ?
  Want zoveel mensen lezen die advies tekst echt niet.
  En wat repieters betreft : jaren geleden werd met die dingen het amateurisme om zeep geholpen.
  Simplex verbindingen en richtantenne’s, bijna niemand doet dat meer.
  Een stokkie op je dak, en een portofoontje van 30 euro.
  Dat is de gratis GSM geworden.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Wim,

   Hamnieuws zit niet achter de website repeater.nl. Het betreft een initiatief van een 60-tal beheerders en organisaties. En met de 417 abonnees op de nieuwsbrieven: het aantal bezoekers op deze site ligt zeker een factor 20 hoger. Hamnieuws.nl doet bijvoorbeeld meer bezoekers dan veron.nl.

  • Gerard Verkesteren
   Gerard Verkesteren zegt:

   Dingen worden niet om zeep geholpen met regeltjes, maar met de manier waarop ermee omgegaan wordt.

   • Piet
    Piet zegt:

    Waar zit hier de like knop? 🙂
    Volgens mij gelden de regels overigens overal.
    Of je nu op een repeater zit of simplex, op HF of op SHF.
    Dat repeater beheerders bij voorbaat al met een vingertje gaan wijzen middels een of andere vage website
    (moet je internet hebben om gebruik te mogen maken van deze repeaters? Anders ken je hun spelregels immers niet. 😛 ) heb ik al geen zin om gebruik te maken van dergelijke praatpalen.

 11. Marco Wiedema
  Marco Wiedema zegt:

  Goed initiatief en vooral prettig dat het niet om een lijst met spelregels gaat zoals sommigen hier suggereren (wie de schoen past…) maar gewoon helder wordt uitgelegd hoe het nu tegenwoordig met de overheidsregels zit.

  Het enige nadeel is dat je het moet lezen om het te (willen) begrijpen en dat doen de meesten kennelijk niet, getuige enkele reacties hier. Zoals ik het zie is die repeaterpagina totaal onbelangrijk zolang mensen een heel klein beetje normaal doen. Alleen als er lui zijn die doelbewust lopen galbakken is het handig.

 12. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  De regels voor het gebruik en beheer van een repieter zijn al zo oud als de repieter van Rome.
  De beheerder/BT houder van een onbemande repieter is nooit en te nimmer aansprakelijk voor de gedragingen van een gebruiker.
  Klaar uit.
  Dat houdt in dat alleen de gebruiker, en niet de beheerder, op zijn vingers kan worden getikt door het Agentschap Telecom bij wangedrag of misbruik.
  Anders is het als iemand een bemande repieter in de lucht zet.
  Dan is de amateur die het relais in de lucht zet aansprakelijk, en ook de gebruiker, en dat relais zal regelmatig de roepletters van de betrokken amateur die het relais heeft opgesteld moeten laten horen.
  Bovendien dient de betreffende amateur bij het relais aanwezig moeten zijn.
  Deze geadviseerde gedragsregeltjes zijn dus volkomen overbodig, want alles is al geregeld middels de machtigingsvoorwaarden.

  En voor PA4HX : ik heb nergens gesuggereerd dat Hamnieuws achter de repeater website zit.

  • Robert
   Robert zegt:

   Goh, PA3GFI valt voor de derde keer in herhaling maar slaat de plank geheel mis. Waarom niet nog een vierde keer, misschien is het dan wel raak. Moet je wel met betere argumenten komen natuurlijk. Oh wacht, die heb je niet…

  • Ruud Mulder
   Ruud Mulder zegt:

   Goedenavond Wim. Voor de goede orde: bemande repeaters zijn vandaag de dag niet toegestaan. Jouw standpunt respecteer ik maar ik deel deze niet; het deel over bemande repeaters is niet juist maar wat je schrijft geldt wel voor onbemande repeaters.

   Vriendelijke groet,
   Ruud Mulder

 13. Erik PH9E
  Erik PH9E zegt:

  Je zult maar beheerder van een repeater zijn, en je nek hebben uitgestoken om een mooi systeem neer te zetten, gewoon omdat je dat een leuke invulling van de radiohobby vindt.
  Als het even tegenzit, krijg je te maken met mensen die geen boodschap hebben aan algemeen aanvaarde fatsoensnormen en zich op “jouw” frequenties misdragen.
  Vervolgens kun je de wind van voren verwachten van andere gebruikers, die vinden dat je moet optreden tegen misbruik.
  Doe je dat, dan zijn er meteen weer anderen, die menen dat jouw actie nergens op slaat en totaal overbodig is omdat alles al geregeld is in de machtingingsvoorwaarden, en word je in het voorbijgaan nog even als dominee, padvinder e.d. weggezet.
  En dan hebben we het nog niet over degenen die je in zo’n discussie fijntjes laten weten dat ze repeaters sowieso maar helemaal niks vinden.
  Je zou als beheerder haast gaan overwegen om er eens een weekje de stekker uit te trekken….

  • PF1A Coen
   PF1A Coen zegt:

   +1 Die mensen kunnen het nooit goed doen net als de verenigingen trouwens die doen ook nooit iets goed …beste stuurlui staan zoals altijd op de wal

   • Wim PA3GFI
    Wim PA3GFI zegt:

    Er is een gdragscode opgesteld voor het gebruik van repeaters.
    Daar is over nagedacht, en dat is mooi.
    Maar nou is er een stouterik die zich niets aantrekt van die gedragsregels.
    Wat dan ?
    Daar is vast nog niet over nagedacht.

    • Rob
     Rob zegt:

     Volgens mij ben je zelf de enige die niet nadenkt Wim.
     Die onderwerpen die jij aanslingert zijn allemaal al behandeld op de website en ook op de
     website van AT (waar je onder andere kunt vinden dat onbemande repeaters niet meer mogen).
     Dus voor je wat hier neer dumpt, lees eerst eens de website en die van AT.

 14. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Sinds 9 maanden woon ik definitief in Zwitserland en begin het land al enigsinds te kennen. Wat mij het meest opvalt is dat men de regels (over het algemeen) goed naleeft, En ik zie dat het werkt, men is hier over het algemeen erg correct naar elkaar toe. Dus stel je voor als alle repeater gebruikers ook de regels min of meer in acht nemen! Tiptop Toch!

 15. ATOF
  ATOF zegt:

  Waar vind ik de lijst van deelnemende analoge repeaterbeheerders ( ATOFvergunninghouders) resp. repeater eigenaren die het geschrift ondersteunen of mede gelanceerd hebben? Er wordt m.i. een valse indruk gewekt of worden alle ATOF bezitters nog nader geinformeerd?

  • Wim
   Wim zegt:

   Beste OM
   Allereerst zou het leuk zijn als je een naam of call bij je reactie zou vermelden, dan weten we hoe iemand heet dat is wel zo fatsoenlijk.
   Mogelijk heb je er over heen gekeken, maar de door jou gevraagde info is heel makkelijk op de website te vinden, namelijk hier: http://repeater.nl/deelnemende-repeaters/
   Laten we nu maar eens ophouden met al dat negatieve gedoe, wat ik hier lees is over het algemeen negatief commentaar van mensen die niet eens de moeite genomen hebben om de site goed te lezen. (gelukkig een enkeling uitgezonderd)
   We kunnen ons beter gaan schamen dat het zover heeft moeten komen dat we een website nodig hebben om ons er aan te herinneren wat fatsoenlijke omgangsvormen zijn, want meer is het eigenlijk niet wat er op deze website staat.
   Voor de initiatief nemers van deze website, prima site ook wat de inhoud betreft, jammer dat het nodig is.

 16. ammak1963
  ammak1963 zegt:

  Ik vind het een prima actie. Ik kan niet anders zeggen. Goed opgesteld en iedereen weet gewoon waar die aan toe is.

  Gr. Anne PB1A

Reacties zijn gesloten.