Morse als Immaterieel Cultureel Erfgoed
Morse, door zendamateurs ook wel CW genoemd, is in Nederland sinds deze maand erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat maakte VERON-voorzitter Remy Denker afgelopen weekend bekend tijdens de Dag voor de RadioAmateur in Apeldoorn.
Eerder al werd morse als cultureel erfgoed aangemerkt in België. In Duitsland loopt ook een traject tot erkenning. Hier wordt op 12 december een beslissing verwacht. Meer landen zullen volgen omdat landelijke erkenning een aanbeveling is die door de IARU Regio 1 in 2011 besloten is.
Met de erkenning verandert er echter niets noemenswaardig. VERON mag een logo voeren en daarmee is de kous wel afgedaan. Belangrijker is echter dat de landelijke stappen die in Nederland en omliggende landen genomen zijn een voorbode zijn voor nominatie op de wereld erfgoed lijst van Unesco. Wanneer morse ook hier als immaterieel cultureel erfgoed opgenomen wordt dan kan kan dit veel positieve publiciteit opleveren voor zendamateurs in het bijzonder.
Hoewel morse in de professionele sector (vrijwel) niet meer gebruikt wordt heeft deze universele taal een zeer grote bijdrage geleverd in de geschiedenis van communicatie. Met de komst van de telegraaf was het voor het eerst mogelijk om berichten over lange afstand te verzenden. Eerst nog via een bedrade verbinding, later via radio-verbindingen. Radio-verbindingen die voor de zendamateur heden ten dage de basis vormen van de hobby.
Mooi! Mogen we nu met onze seinsleutels meedoen op oude ambachtsmarkten?
Is dit geen voorbode om weer tot een CW examen te komen in ons land? Ik zie er totaal geen belang in om morse op een lijst te krijgen. Rooksignalen staan er ook niet op.
Nee. Dat is het niet. Ik zie wel belang bij het morse als erkend cultureel immaterieel erfgoed en de promotie voor zendamateurs in het bijzonder. Je hobby krijgt met een dergelijke erkenning toch een bijzondere status. Een status die toch al wordt bedreigd door antenne-problemathiek en toenemende QRM op de (HF) banden. En wees eerlijk: ook onder zendamateurs is de mooie mode CW helaas aan het uitsterven.
Als de koopdozen kopende en in een mike over hun galstenen zwetsende D- en FCB-ers; toegelaten tot die HF-banden na het afleggen van een uiterst moeilijk Staatsexamen, dat jarenlange intensieve studie vereist, massaal – dus democratisch – een claim leggen op CW gedeelten van de banden, voor gebruik met digitale 3 kHz brede digitale nieuwigheidjes, waar ze NIETS van begrijpen maar die ze ook willen proberen om “erbij te horen”, dan ligt er nu een beschermende deken tegen die klootjesidiotenagressie.
Als rooksignalen cultureel erfgoed waren, dan kon de meleupliesie, of dat soort melkertbaners, je niet op de bon slingeren als je het in je kop haalde die te gebruiken.
het voordeel van een mode gebruiken waar je nog niets van begrijpt is dat je aan experimenteel radio onderzoek hebt gedaan, en dat is precies wat jij zelf zo graag ziet en waar we onze machtiging voor hebben. Dus, wat wil je nou?
Hoor ik daar een oude generatie klagen tegen de toekomst van je eigen hobby?
Hierbij wil ik officieel mededelen dat ik niet de Wim ben van de Wim hierboven.
Wim
Ik wil ook even melden dat ik ook niet de Walter ben van hierboven…. Wat een rare situatie toch
Nou de heren die aan Morse doen mogen nu wel op de braderie met oude ambachten! (hi) Maar leuk dat er nu een officiële status aan verbonden is! Nu eerst ‘even’ mijn F halen en dan ga ik aan mijn CW beginnen. Heb ik toch ooit een ambacht geleerd 🙂
Mensen die wat presteerden gingen nooit aankondigen wat ze GAAN DOEN, maar wat ze deden.
om morse te leren heb je discipline nodig , een echte fossile mode , met een ijzeren discipline . zij die morse doen pikken wel de krenten uit de pap, op dx . vroeger kreeg je 1200 tekens . o.a 2 x 300 tekens Nemen en 2 x 300 tekens geven met een marche van 8 fouten , nu hoeft het niet meer , Sommigen zouden heel graag de CW included willen hebben , maar misschien kan het AT nu iets anders toevoegen oa psk included of rtty included.. Keep in mind ! morse is niet voor jan raap en zijn maat weg gelegd. want voor Morse heb je een ijzeren discipline Nodig
Zo is het
hier een linkje van een klein meisje met een heel oude Fossile mode ,
https://www.youtube.com/watch?v=78C3bDrPYxI (YOUTUBE)
het valt te leren hoor maar ja DISCIPLINE !!!!
Dat was wel een erg langzaam tegenstation dat ook erg veel fouten maakt…
Ze zat er het hoofd bij te schudden.
Er zijn ook filmpjes waar het veel sneller gaat maar wel met keyboard.
https://www.youtube.com/watch?v=eiSplkBX6NU
https://www.youtube.com/watch?v=WCWcBTSG8AY
Inmiddels zou ze 13 moeten zijn dus misschien heeft ze ondertussen een andere hobby…
Er zijn overigens zeer moderne manieren om het onder de knie te krijgen
http://morsefusion.com/
Ik heb met veel mensen gesproken die CW zowel met de Tel methode als de koch methode hebben geleerd ,wat opvalt is dat mensen die het met de tel methode hebben geleerd,zelfs na 20 jaar ! het nog kunnen .
Klopt ! er zijn makkelijke manieren om het te leren , maar het eist toch Discipline , Gelukkig zijn er ook heel leuke modes om met mensen RAG CHEW te chatten oa psk en JT65
Telegrafie gebruik ik bijna dagelijks… Met dank aan PA3BRP Wim koppelaar.
Het is een van de mooiste modes om verre dx te kunnen werken…
Ik werk maar met 100 watt output en een rotabele dipool op diverse HF banden..
Zal het niet graag willen missen en er al helemaal niet aan willen denken als deze mooie mode uitgestorven raakt op HF….
Nu graag ook LF t/m HF met spoed op de werelderfgoedlijst.
Een volstrekt uniek stuk spectrum, CW medium bij uitstek, zonder welk de gehele radiogeschiedenis zoals wij die kennen waarschijnlijk niet eens had plaatsgevonden.
73
Paul
PD0PSB
soms is het leuk om even op de band met een jonge yl te chatten , maar als het zo door gaat zijn alle jonge Yl ’s onder in de band in het cw gebied te vinden , , want het schijnt nu dat terwijl onze wereld beroemde amateurs allemaal naar de mike grijpen of naar de computer , om een leuke verbinding te maken , zijn het de yl’s die nu High speed CW hebben ontdekt , ik had de eer om met kleine Katia RZ9UMA op high speed te werken +- 36 woorden 22/11/2014, hier heb je een link van ook weer een CW “Gestoorde”griet op Highspeed
https://www.youtube.com/watch?v=b9S-NzsUD5w ,
HMMMMMMMMMM Misschien valt er toch iets te leren van deze jonge yl’s wie zal het zeggen !!
Het is te hopen dat de “gestoorde griet” later geen denderende RSI klachten krijgt, facinerend om te zien dat iemand dat kan trouwens.
Wie wilt cw included op zijn registratie ??? ……………… niemand ? ik dacht het al