Nieuw 10-meter baken in Nederland

Nederland telt een nieuw baken. Deze is actief op de 10-meter band en zendt uit op 28.254 MHz. De roepletters zijn PI7BXM en deze worden in CW uitgezonden met de tekst ““VVV PI7BXM JO21WF”. Het baken zendt uit met een vermogen van ca. 1,5 Watt en is gestationeerd in Baexem tussen Roermond en Weert in Midden-Limburg. Als antenne wordt een ½ golf vertikal gebruikt.

Beheerder Hans (PD1AHM) ontvangt graag rapporten. Dat kan in de comments op deze website of via een Logbook notitie op qrz.com/PI7BXM.

6 antwoorden
 1. Wim Pd Vijf Dx
  Wim Pd Vijf Dx zegt:

  baken is te horen hier in JO31. signaal 1. inderdaad, leuk initiatief ! Hans ga zo door! groeten Wim PD 5DX

 2. Hans
  Hans zegt:

  Beste Rob,

  Met de bakens kun je horen of de band open is of niet. De meeste zendamateurs luisteren regelmatig in het stukje wat voor de bakens bestemd is. In dit geval gaat het over de 10 Meterband, 28 MHz. Heel vaak is het daar vrij rustig en denk je dat er niets loos is. Maar de meesten bakens staan 24 uur aan en kan het zomaar zijn dat je een baken hoort uit verre landen. In dat geval wordt zo een baken in het dx cluster gespot zodat anderen ook weten dat de band open is. Als men dan cq roept is de kans groot dat je een ver station kunt bereiken.

  73 Hans.

  @pd5dx,
  Dankjewel Wim voor je rapport en goede wensen!

 3. Joop
  Joop zegt:

  ik ontvang een baken op28.260mc is dat jouw signaal. ik kan nl geen cw lezen

Reacties zijn gesloten.