Repeater PI6TEN weer in de lucht

PI6TENNa de aankondiging in mei is het zover: PI6TEN, de 10-meter repeater in Hilversum is weer actief. De laatste weken hebben de beheerders (Maarten PE7M en Mischa PA1OKZ) diverse tests uitgevoerd om dit relais weer werkend te maken. Het relais is opgesteld op twee verschillende locaties. De zender staat op de Kerkelandenflat waar PI6HVS gehuisvest is en de ontvanger op de TV-toren in Hilversum waar PI2NOS huist. Om deze te koppelen wordt gebruik gemaakt van een link op de 23cm band.

Aan de zendlocatie wordt gebruik gemaakt van een 1/2 golf antenne op 50-meter hoogte. De ontvangstlocatie gebruikt een oude Hy-gain spoel antenne op 150 meter hoogte. Het uitgangsvermogen van de repeater is circa 60 Watt. PI6TEN zend uit op 29.690 MHz en heeft de ingang 100 kHz lager zitten. Er wordt nog geen gebruik gemaakt van CTCSS al kan deze softwarematig van afstand ingeschakeld worden indien dit nodig blijkt.

Een leuk detail om te weten is dat PI6TEN gebruik maakt van dezelfde logica zoals het ook gebruikt wordt op PI3UTR en PI2NOS. De besturing gebeurt met SVXlink software van van SM0SVX en heeft daarbij de nodige aanpassingen ondergaan die door Rob (PE1CHL) verwerkt zijn in de code. PI6TEN gebruikt ook dezelfde infrastructuur en computers als de andere repeaters, al is er een Hamnet wifi verbinding gelegd naar de Kerkelandenflat bij PI6HVS. Dit geeft dus ook een mogelijkheid om zeer eenvoudig een aansluiting op het Echolink-netwerk te realiseren.

PI6TEN zal wekelijks gebruikt worden door de ronde van PI4VGZ, het radiostation van de VRZA afdeling ’t Gooi die om 12.00 uur begint op 145.2250 MHz. Circa een kwartier voor aanvang van deze ronde bestaat er de mogelijkheid voor inmelders om zich te laten intekenen op de presentielijst. Hiervoor werd in het verleden de uitgangsfrequentie van PI6TEN al gebruikt waarbij het vaak bruiste van activiteit met een 15-tal inmelders op de 10-meter band per ronde. Dat beloofd in ieder geval veel activiteit.

Meer informatie over PI6TEN is te vinden op de website PI6TEN.nl.

5 antwoorden
 1. Stan / PA8C
  Stan / PA8C zegt:

  Er zit nog wel een probleem in de zender. Na verloop van een bepaalde tijd neemt het zendvermogen langzaam af. Dit is reeds bekend bij Maarten en Mischa. Het volstaat om de zender af te laten vallen en daarna is het volle zendvermogen weer terug totdat de cyclus zich weer herhaald.
  PI6TEN word bij mij op grid JO22LC77 met exact S9 ontvangen op een horizontaal gepolariseerde FB-33 beam.

 2. Rob
  Rob zegt:

  Ze zijn er tot diep in de nacht mee bezig geweest zie ik dus misschien is het wel opgelost.
  De website doet het nu ook weer, maar deze bevat voornamelijk verouderde informatie. Is altijd een
  boel werk om dat soort dingen weer te updaten en dat is nog niet gebeurd.
  De linkverbinding draait overigens op 6cm en niet op 23cm. (helemaal in het begin was dat wel zo)

Reacties zijn gesloten.