Nieuwe firmware FOKZbox

peildoos41-300x251De ontwikkelaars van Peildoos.nl hebben een nieuwe firmware versie uitgebracht voor de FOXZbox ontvanger. Met de release van firmware versie 2.0 is aan de ontvanger een reeks functies toegevoegd waarmee de ontvanger nu ook ARDF (vossenjacht) peilers tegemoet komt.

De ontvanger laat zich naar keuze nu opstarten in twee verschillende modi, namelijk een “normale” ontvanger mode óf de ARDF mode.

De normale mode bestond al langere tijd. Hiermee is de FOKZbox een uiterst flexibele peildoos met frequentie uitlezing, zeer snelle afstemming, een ruim instelbare verzwakker tot maar liefst 140dB en een 48-segments bargraph en akoestische S-meter. De ontvanger kent daarnaast vele meer geavanceerde functies zodat deze inzetbaar is voor alle mogelijke vossenjachten.

Wat nog ontbrak waren de specifieke ARDF parameters, zoals een vos-timer die per vos aftelt, een vosteller zodat de jager altijd weet welke vos in de lucht is en een stopwatch functie om bij te houden hoe lang de “race” reeds gaande is. Behalve de extra functies is ook voorzien in een licht afwijkende bediening ten aanzien van de normale ontvanger mode, alles in dienst van de ARDF peiler die daarmee snel en intuitief aan de jacht kan meedoen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de extra functies in een grotere processor onder te brengen omdat het programma geheugen van de 16F1783 processor beperkt is tot 4kByte. Na nodig worstelen en verder efficient maken van de reeds bestaande functies is het toch gelukt om de complete code in dezelfde processor onder te brengen. Een update van de firmware is daardoor dus extra eenvoudig geworden. Ten aanzien van de normale ontvanger mode is alles geoptimaliseerd om het de ARDF jager gemakkelijk te maken.

Vanwege de uitgebreide update is alle documentatie vernieuwd en is inmiddels een geheel vernieuwde user manual verschenen. Alle nieuwe documentatie is te vinden in de FOKZbox download sectie. Op verzoek zijn geprogrammeerde processoren te verkrijgen bij PA1OKZ via het contact formulier op www.peildoos.nl.