Laptopladers de nieuwe PLC?

FINsixVorige week verscheen er een bericht op Tweakers.net over het bedrijf FINsix, dat claimt de kleinste laptoplader ter wereld gemaakt te hebben. Om dit doel te bereiken wordt gebruik gemaakt van interessante techniek. Helaas voor zendamateurs een techniek die werkzaam is binnen het VHF-bandsegment. Wordt deze techniek de nieuwe PLC-storing waarvan veel zend- en luisteramateurs de nodige hinder van ondervinden?

Technisch samengevat bevat de lader een transformator en flipflop. Bij een standaard schakeling van 50Hz zou de transformator echter te groot worden, daarom wordt gebruik gemaakt van een hogere frequentie die tussen de 30 en 300 Mhz ligt. De transformator kan daardoor stukken kleiner uitgevoerd worden, waarmee het doel van het bedrijf wordt bereikt: een kleine behuizing.

Voor zendamateurs lijkt dit minder goed nieuws. De schakeling kan hoogfrequent energie uitstralen binnen de 6, 4 en 2-meter band. En wat te denken van alle luisteraars binnen de 3-meter omroepband? Tijd zal leren aan welke normen deze adapter moet voldoen en of toelating binnen het CE-gebied uberhaupt toegestaan is. Met een vrije economie en duizenden Nederlanders die bijvoorbeeld bij Deal Extreme shoppen hoeft dit echter geen beperking te zijn.

Het is voor zendamateurs in ieder geval te hopen dat de regelgeving voor emissie ook doorgevoerd worden op de DC-bus van de voedingen. Een standaard (DC) draad van 2 meter lang vormt immers de ideale antenne voor de frequenties waarop zij actief zijn. Eerdere problemen van HF-emmissie zijn bij veel mensen al bekend door de inverters die in menig huishouden gebruikt worden in een zonne-energie installatie.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.