Beheerders geven update PI3UTR

PI3UTROp zaterdagochtend 4 januari is door Paul (PE1RJV) en Mischa (PA1OKZ) opnieuw gewerkt aan PI3UTR. Doel van de werkzaamheden was het opsporen en elimineren van de storing die op 144.975MHz aanwezig was. Als gevolg van deze storing was PI3UTR de afgelopen week sinds de wijziging van de QRG minder goed bereikbaar door verder weg gelegen stations.

De storing was te wijten aan aan intermodulatie die veroorzaakt werd door de PI3UTR zender op 145.575MHz in combinatie met een andere onbekende bron. Zoals algemeen bekend straalt de Gerbrandi toren te IJselstein erg veel RF energie uit en treden dit soort ongewenste effecten gemakkelijk op.

Het lijkt er op dat een common-mode probleem is ontstaan rond de cavitiy filters, die zowel elektrisch als mechanisch met elkaar verbonden waren. Door de TX en de RX filters mechanisch van elkaar te scheiden werd het probleem geëlimineerd. Het lijkt er nu zeer sterk op dat PI3UTR haar oude gevoeligheid weer terug heeft; een QSO vanuit Brunssum, Assen en andere ver weg gelegen stations komen nu weer moeiteloos binnen.

Om onduidelijkheid te voorkomen: PI3UTR zendt en ontvangt op dit moment nog op 220m ASL. Het zendvermogen is nu 20 Watt EIRP. Bij wijze van experiment gaat de repeater nu zowel open op signaalsterkte óf S/N ratio óf 77Hz. Het is momenteel dus niet strikt noodzakelijk om 77Hz mee te sturen, maar dit is slechts experimenteel. Indien blijkt dat de squelch ongewenst opent dan gaat de subtoon weer aan. Geadviseerd wordt om altijd 77Hz mee te sturen wanneer je over PI3UTR werkt.

De plannen voor de komende tijd zijn:

 • Vervangen en omhoogbrengen van de RX antenne om deze gelijke performance te geven met de zendantenne op 350m
 • Na het plaatsen van de RX antenne kan ook de 350m zendantenne gebruikt gaan worden.
 • Bijplaatsen van extra ontvangers op 144.975MHz elders in het land t.b.v. diversity.
 • Bijplaatsen van extra zenders op 145.575MHz t.b.v. co-channelling.

Dit zal veel tijd in beslag nemen en veel onderzoek is nodig om alles te optimaliseren. Geduld is dus een schone zaak. Parallel aan de werkzaamheden aan PI3UTR zal ook gewerkt worden aan PI2NOS die uiteindelijk in een gelijkwaardige opstelling als PI3UTR gebruikt zal gaan worden.

Tenslotte is per vandaag de meldtekst op 145.625MHz uitgezet omdat de duidelijke indruk bestaat dat men de weg naar de nieuwe frequentie ruimschoots gevonden heeft.

Update 6-Jan: Sinds zondagmiddag 1200 uur draait de repeater op de vossenjachtantenne die op circa 350 meter hoogte staat. Dit enkel als zendantenne. De ontvangstantenne staat nog op 220 meter hoogte. De intermodulatie die optrad (‘packet geluid’) lijkt hiermee verholpen.

6 antwoorden
 1. Auk
  Auk zegt:

  Signaal in Coevorden {Dr} zonder propagaties s2 op Diamond v2000 20 meter Hoog
  PD0ADC

Reacties zijn gesloten.