Onenigheid binnen DMR-netwerken

DMRDe laatste weken is er veel onenigheid onder de verschillende DMR-netwerken en gebruikers. Dat laatste wordt vooral veroorzaakt door één individuele beheerder van het DMRplus netwerk, de Duitser Torsten Schultze uit Hamburg (DG1HT), die het netwerk kaapt.

Mede beheerders van dat netwerk hebben inmiddels laten weten zich hierin niet te kunnen verenigen en zijn opgestapt. Landen als Nederland, maar ook diverse andere landen, stappen massaal af van het DMRplus netwerk. Duitsland raakt hierdoor steeds meer geïsoleerd.

DMRplus juist opgericht vanwege geslotenheid DMR MARC netwerk

Saillant detail is dat het Duitse DMRplus netwerk juist geboren is uit onvrede en de geslotenheid van het Motorola MARC netwerk, dat door enkele Amerikanen beheerd wordt, niet geheel toevallig, allemaal werkzaam voor Motorola of haar resellers. Het aansluiten van andere repeaters, bijvoorbeeld van Hytera, was niet toegestaan. Discussie hierover was ook niet mogelijk. DMRplus werd op die manier geboren en staat vooral bekend onder de naam ‘Hytera netwerk‘, dat in Europa snel terrein wist te winnen.

Ook in Nederland zijn vrijwel alle DMR-repeaters van het merk Hytera en waren tot voorheen verbonden met het DMRplus netwerk. Inmiddels hebben de Nederlandse repeaters de overstap gemaakt naar BrandMeister (BM). Een Open Source master server die de verschillende landelijke repeaters met elkaar verbind. Ook verbindingen met andere landen en netwerken gebeurd met deze software.

DV4mini-gebruikers opgelet: NIET UPDATEN

De DV4mini is ontworpen door dezelfde beheerders als het Duitse DMRplus netwerk. Inmiddels maken ruim 250 Nederlandse zendamateurs gebruik van deze mini-hotspot die geschikt is voor DMR, D-Star, System Fusion en Acpo P25. De meegeleverde software laat echter alleen koppelingen toe met de masterservers van de DV4mini ontwikkelaars: het DMRplus netwerk. In een eerdere update werd het gebruik van andere master servers, waaronder het Nederlandse BrandMeister netwerk, al moeilijk gemaakt. Met de meest recente update die gisteren uitgekomen is wordt die koppeling, in ieder geval onder Windows, onmogelijk gemaakt.

Hoewel de DV4mini geen open platform is, is het protectionistische en rancuneuze gedrag van de Duitse beheerder van het DMRplus netwerk onwenselijk. Op diverse Yahoo groepen en Twitter leidt dit tot felle discussies van gebruikers die zich bekocht voelen. Veel zendamateurs gebruiken de DV4mini in combinatie met een Raspberry Pi onder Linux en voor hen is er inmiddels een manier gevonden om toch met het Nederlandse netwerk te verbinden. Informatie hierover is te vinden op de website ham-dmr.nl.

Ook andere netwerken lopen risico

Het lijkt voor de hand te liggen dat de problemen en machtmisbruik die nu vooral op het DMR-netwerk plaats vinden ook andere netwerken raakt. Torsten (DG1HT) is ook de beheerder van het DCS-netwerk dat op D-star in gebruik is én heeft een FCS-netwerk in beheer dat door System Fusion gebruikt kan worden. De koppeling tussen het BrandMeister netwerk en het D-star DCS netwerk is om dezelfde reden ook geblokkeerd. De Nederlandse D-Star ronde is daarom verplaatst naar het XRF (X-reflector) netwerk, dat onder eigen beheer staat bij Remco, PA4TW. Inmiddels is de koppeling tussen DMR en D-star in ere hersteld.

Meer informatie over DMR is te vinden op de website ham-dmr.nl. Het BrandMeister dashboard staat op brandmeister.network.

15 antwoorden
  1. Adriaan
    Adriaan zegt:

    D-star is een redelijk open netwerk. Natuurlijk blijven servers nodig, om met elkaar te praten. Dat er beheerders zijn, lijkt me ook weer iets dat nodig is. Het nadeel blijft als deze ene beheerder omvalt, dan werkt het niet meer. Daar zal men dan een oplossing voor moeten zien te vinden.

  2. Mark PDØMV
    Mark PDØMV zegt:

    ach digitaal is leuk , maar ik vind analoog wat meer hebben persoonlijk. met al dat digitale haal je misschien veel QRM weg aan ruis maar, juist een QSB op de verbinding heeft wel wat vind ik.
    Dan lijkt de afstand groter dan wanneer je digitaal zit want dan is het net alsof hij naast je zit, het gehele nostalgische wordt teniet gedaan. maar goed dat is maar een mening. Tevens het nadeel van digitaal is wel dat je steeds meer mee moet nemen dan eigenlijk nodig is om snel QRV te zijn er zal maar echt een noodsituatie zijn waarbij je eerst je hele digitale poespas werkend moet hebben terwijl kritieke minuten weg tikken, terwijl iemand met een analoog zet je met antenne allang QRV is. en daarbij hoe meer poespas je bij hebt hoe groter je stroom capaciteit moet zijn want het kan best zijn dat het gene niet veel stroom trekt, maar als je kijkt naar die software matige manipulaties ben ik daar niet zo zeker meer van. Misschien is dit wat kort door de bocht maar misschien opent het ook ogen van menige amateur. nogmaals het is en blijft maar een mening 😉

    • Peter
      Peter zegt:

      Heb je überhaupt ervaring met D-star, DMR of welk digitaal netwerk dan ook? Als gebruiker van beiden (en Tetra) herken ik me totaal niet in bovenstaande situatie. Vandaar mijn vraag. Volgens mij roep je maar wat.

      • PDØMV
        PDØMV zegt:

        Even offtopic:

        prima @PETER dat je vind dat ik onzin praat maar goed wat jij heilig vind hoef ik niet heilig te vinden als het om digitale spraak gaat. Ik laat iedereen in zijn waarden omtrent digitaal spraak.
        En daarbij @PETER als je mij al niet serieus wilt benaderen hoe denk je dan te bereiken om zelf wel serieus te worden genomen door zomaar een onbekende te bekritiseren dat hij of zij onzin praat. Tevens hoef je er niet mee aan te komen dat ik of wie dan ook uit zijn of haar nek lult want dat is eigenlijk wat je zegt alleen niet precies in die bewoordingen ,want dat doet iedereen ik dus ook indirect want laat nu net die verrekte stembanden zich niet op een andere plaats bevinden dan in de nek rondom in de buurt van je adamsappel in je strot CQ nek dus in die zin.
        Dus als je mij en of een ander al bij voorbaat niet serieus benaderd diskwalificeer jij jezelf van elke discussie.

        On Topic:
        ik gebruik D-star alleen op 2 en 70 af en toe, maar het meest analoog en ik ken DMR en Tetra, maar het zijn min of meer dezelfde techniek even kort door de bocht gezegd alleen dan met een ander schilletje erom heen. zie het als apple of android beide als basis draait het op een linux kernel, zonder linux had android of apple nooit bestaan. Er is toevallig een nerd geweest die het min of meer in mijn ogen gekaapt heeft en er iets omheen gebrouwd heeft en vervolgens met de eer is gaan strijken. Maar ja goed beter goed gejat dan slecht gekopieerd als je iets doet moet je wel gelijk goed doen natuurlijk !!

          • PDØMV
            PDØMV zegt:

            dat kun je als newbie niet zeggen. nieuw betekent dat je er niet bekend mee bent. maar goed , be my guest !!

    • woooter
      woooter zegt:

      Recent heeft men in België een test gedaan via verschillende analoge en digitale modi. De meeste contacten konden met DMR gelegd worden, omdat men simpelweg moest oproepen op enkele vaste gespreksgroepen. Dit in tegenstelling tot de respons op individuele analoge repeaters (een paar gebruikers) en 147,550Mhz (niemand).

      DMR gebruikt aanzienlijk minder stroom door het feit dat er 2 tijdssloten zijn en een transceiver dus voor 1 gesprek maar de helft van de tijd effectief aan het zenden is. Daarenboven worden de repeaters af-fabriek in een behuizing verkocht, en bestaan er zelfs modellen die plug and play zijn, op de rug kunnen gedragen worden en met een accupack gevoed kunnen worden. De mensen van ON4BAF kunnen op een half uur een DMR repeater op een mijnterril in Genk plaatsen met bereik van makkelijk 50 km rondom, en de meeste tijd zal verloren gaan naar de verplaatsing naar Genk en de beklimming van de mijnterril. Niet dat het moet, want ernaast staat momenteel ON0MLB in de hoogste schachtblok gemonteerd in Genk, met een draadloze wifi verbinding verbonden met het DMR netwerk. dat deze repeater verbind met 20 andere repeaters in België.

  3. Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    bij D* is het dan toch zo dat er nog een andere repeater/reflector/whatever is?
    Als ik eht zo zie is het D* network dan door de distributed nature wat handiger of vergis ik me. (ja ik ben een newbie met D*)

  4. Pip
    Pip zegt:

    PS. inmiddels is er voor de dv4mini software die ook gewoon brandmeister ondersteunt.

Reacties zijn gesloten.