Berichten

PI2NOS plaatst ontvanger in Rotterdam

Stichting Scoop Hobbyfonds heeft deze week een ontvanger voor PI2NOS geactiveerd in Rotterdam. Deze ontvanger komt in plaats van de ontvanger in Den Haag die inmiddels gedeactiveerd is. Met een hoogte van 150 meter kijken de antennes, die op de Kop van Zuid nabij de Erasmusbrug geplaatst zijn, goed over de regio uit. De eerste resultaten lijken in ieder geval veelbelovend.

Nieuwe functie op live-weergave PC7X
Een andere wijziging is doorgevoerd door René, PC7X. Op basis van de feed die de Hobbyscoop beschikbaar stelt heeft hij een kaart ontwikkeld voor de repeaters PI3UTR en PI2NOS. Vanaf heden kun je jezelf registreren op deze website. Nadat je call gevalideerd is via Echolink kunnen gebruikers kiezen om weergegeven te worden op de kaart, in plaats van een APRS-signaal.

Hobbyscoop introduceert Meetnet

De mensen van de Hobbyscoop hebben het Landelijk Meetnet geïntroduceerd. Enkele PI2NOS-ontvangers worden gebruikt om op een speciale pagina de signaalsterktes en modulatie weer te geven. Zendamateurs kunnen op de frequentie 431.600 MHz (simplex, geen shift en CTCSS) hun audio testen. Want waar het voorheen lastig was om een goed HF-signaal neer te zetten, lijken de meeste zendamateurs tegenwoordig meer problemen te hebben met het neerzetten van een fatsoenlijk AF-signaal. De import van Baofeng portofoons uit China heeft hier natuurlijk een grote bijdrage in geleverd.

Lees meer

Nieuwe functies op repeaterkaarten

kaartjeaprsRené, PC7X, heeft enkele nieuwe functies toegevoegd op de interactieve repeaterkaarten die voor PI2NOS en PI3UTR ontwikkeld zijn. Zo laten de kaarten ook APRS-stations zien. Mobiele stations die de tekst ‘PI2NOS’ of ‘430.1250 MHz’ meezenden in de statustekst krijgen daarbij een rode lijn zodat deze extra opvallen op de kaart. Ook wordt er geëxperimenteerd met Multilateratie (MLAT), waarbij op basis van signaalsterkte de positie op de kaart weergegeven wordt.

Lees meer

Nieuwe statuspagina voor PI2NON

coversity_logoRené (PC7X) heeft in navolging van de statuspagina voor PI3UTR en PI2NOS nu ook een soortgelijke pagina gemaakt voor het CoVersity netwerk dat in Noord-Oost Nederland actief is.

Op een enkele website zijn alle ontvangers te zien met de bijbehorende signaalwaarden. Ook informatie over de opstelpunten ontbreken niet in het overzicht. Daarnaast is terug te luisteren en kan de audio gedownload worden, zoals dat ook op de andere status pagina’s het geval was.

Lees meer

Uitbreiding web-interface repeaters

reparatieDe repeaters PI2NOS en PI3UTR hebben een nieuwe web-interface. Deze is (door)ontwikkeld door PC7X. Omdat de beheerders de data uit de ontvangers beschikbaar stellen via een JSON-stream, kan iedere zendamateur zelf applicaties ontwikkelen.

Naast signaalwaarden, kan nu terug gescrold worden terug in de tijd, om zo gesprekken nogmaals beluisterd te worden. Daarbij kan ook gezien worden, hoe en op welke ontvanger(s) het signaal ontvangen is. Een knap stukje werk van Rene!

Lees meer

Veel NOS-ontwikkelaars actief

pi2nosSinds de Hobbyscoop vorige week een R-meter online gezet heeft voor de repeaters PI2NOS (en PI3UTR) zijn veel amateurs aan het knutselen gegaan om een eigen variant te maken.

Sinds gisteren telt de software een nieuwe telg: een applicatie voor Android telefoons, ontwikkeld door René, PC7X.

Ook zijn er diverse aanpassingen gemaakt in de kaart weergave.

Lees meer