PI2NOS zendt nu ook uit vanuit Goes
Via de zender in Hilversum bood PI2NOS al een uitermate aantrekkelijk dekkingsgebied. Vanaf nu is dit gebied verder uitgebreid met een zender die is opgesteld in de Alticom toren in Goes. Vanuit Goes zendt PI2NOS uit vanaf omstreeks 140m hoogte met een gelijkwaardige configuratie als die in Hilversum. Ontvangen doen ze in Goes niet; vanwege sterke Digitenne signalen direkt nabij is dit vrijwel onmogelijk op het huidige opstelpunt. Wel wordt nog onderzocht of we op een andere plek een antenne voor ontvangst kunnen opstellen.
De zenders die nu in gebruik zijn worden gebruikt in een co-channel opstelling wat betekent dat frequentie, audio latency, deviatie en LF frequentie response exact gelijk zijn. Enige tuning ter optimalisatie wordt in de komende dagen nog uitgevoerd. De co-channel techniek bestaat uit een software regelsysteem die gebouwd is rond Svxlink en is ontwikkeld door Rob, PE1CHL. Dezelfde technologie is ook in gebruik bij PI3UTR.
De opbouw vandaag werd enthausiast ondersteund door het repeaterteam van PI3GOE. Joost en Martijn staken een welkome helpende hand toe en tegelijk kon ook gewerkt worden aan een Hamnet uitbreiding, die zal bestaan uit de verbinding tussen Goes en Zierikzee. Op deze wijze worden de PI2NOS ontvanger in zierikzee en de DMR repeater PI1ZLD via Hamnet aan de verdere systemen gekoppeld.
In de komende weken zal verder worden gewerkt aan de verbetering van PI3GOE én aan een opstelpunt voor PI3UTR, die op de zelfde lokatie opgesteld zal gaan worden. Hiertoe moet nog het nodige antennewerk verzet worden en zal technologie worden voorbereid om beide systemen via dezelfde antennes te laten werken.
Het bereik van PI2NOS in Goes beslaat geheel Zeeland tot en met het zuiden van Rotterdam en richting oost kan de zender tot voorbij Breda goed waargenomen worden.
Bron en meer informatie: www.hobbyscoop.nl.
Opnieuw een welkome aanvulling/uitbreiding van de PI2NOS functionaliteit. Met name Z/W Nederland en een deel van Belgie worden hiermee ontsloten. Complimenten voor het gehele repeaterteam die ook dit weer succesvol hebben uitgevoerd.
Een ding ontgaat mij even. Als je in Goes niet PI2NOS kan aanspreken, wat moet je dan met het audio doen van PI2NOS in Goes? Luisteren naar wat?
Je kan PI2NOS in Goes wel aanspreken. dat kon al een hele tijd.. via de ontvanger van Zierikzee 😉
Hamnet begint ook links en rechts (letterlijk) van de grond te komen 🙂
Kijk vanavond maar eens op hamnet.nl als de nameservers omgezet zijn 🙂
In de loop van de avond hoor je van alles uit den lande via PI2NOS binnen komen, erg leuk luisteren en zonodig natuurlijk meedoen! 🙂
Ik ontvang Goes hier in Roeselare ( West Vlaanderen ) met 5-8 maar weet niet hoe ik hem kan werken,input en ctcss? wie kan mij helpen,zou leuk zijn jullie ook te kunnen spreken ipv enkel te luisteren 🙂
73 van ON4WZ
Gewoon +1.6 MHz shift, (nog) geen CTCSS nodig, mocht dat wel komen dan 88,5 Hz.
De ontvanger staat 15km noordelijker en een stuk lager, dus als je hem maar net hoort dan kom je er
wellicht niet overheen met laag vermogen.
Santino PD4S en Imre PH0BOS.. 21/02/2015 om 23.45 uur, met auto van Luxemburg naar Maastricht.. (30km voor Luik) konden wij tijdens de sneeuwbui op de snelweg de repeater uit Hilversum ontvangen en de collega’s horen praten 🙂
En hoe is de coördinatie met België gebeurd ? 430.150, 87km vogelvlucht van een Fusion repeater in Kortrijk op dezelfde frequentie.
Ik denk dat het een misverstand is dat dit soort dingen over de grenzen ge-coordineerd zou worden.
Toen wij in Nederland de nieuwe repeaterkanalen 145.575 en 145.5875 kregen had men in Belgie daar
ook vast repeaters op neergezet en werden onze coordinatie pogingen afgedaan met “wij zaten hier eerst”.
(op 575 zouden wij last veroorzaken maar we moesten vooral niet proberen om naar 5875 te gaan)
Normaal gesproken zul je op 87km afstand niet veel last ondervinden, maar bij tropo is dat wellicht anders.
Bedenk dan dat je een frekwentie nooit voor jezelf alleen hebt, en dat men in andere landen ook repeaters
wil bouwen.
Jammer dat er geeen coordinatie is tussen 2 buurlanden, want het lijkt me echt noodzakelijk. In Gent, een 40-tal KM van Kortrijk waar wij normaal perfect kunnen werken over de Fusion repeater, horen wij nu voornamelijk Goes erover donderen. Misschien toch overwegen om de CTCSS aan te zetten. Want zelf met jullie ontvangers op een lagere plaats, vrees ik dat jullie vaak digitaal geratel op jullie landelijk netwerk gaan horen. Trouwens succes met de uitbouw van het verdere landelijke netwerk. Is wel een mooi initiatief.
Rob, Het gaat hier niet over wie zit er eerst maar over goede afspraken en hamspirit. Het is zo dat AT al jaren niet meer coordineerd met buurlanden Belgie en Duitsland en eenzijdig frequenties uitgeeft. Anderzijds is het wel zo dat elke nieuwe frequentie of wijziging in Belgie telkens wel wordt doorgegeven aan AT ter beoordeling. AT is dus perfect op de hoogte welke frequenties en op welke plaats ze in gebruik zijn in Belgie !! Het begon allemaal al een paar jaar terug met de dgps frequenties in het bovenste segment van de 70cm waar oa. Belgische packetstations werden gestoord. Vervolgens verleend men vergunningen voor heel Nederland op 145.575 MHz voor bovenregionale repeaters terwijl in Belgie ON0DP in Boom (en voordien ON0LOK in Lokeren) op die frequentie actief zijn. De afstand tussen Ijselstein en Boom is te klein en geeft problemen zeker door de grote hoogte van PI3UTR. Daar bovenop komt er binnenkort nog een zender bij op 145.575 vanaf de zendmast in Goes op slechts 55Km !!! van Boom. Nooit geweten dat op zo’n korte afstand 2m repeaters worden gezet. De aanbeveling van de frequentie 145.575 en 145.5875 was om ruimte te creeeren voor repeaters met digitale uitzendnorm omdat er voor deze in het bestaande segment (145.600 – 145.7875) geen plaats meer was. Wat doet AT nu…. ze zetten opnieuw FM repeaters op deze frequenties??? De story aangaande 430.125 MHz is hierboven reeds besproken. In ieder geval gaat het erg fijn worden op deze manier, frustraties ,schelden?, digitaal geratel door heel NL op 145.575 enz. Wie is hier schuldig ?