Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Tropo propagatie op VHF

UHF-antennaAfgelopen weekend waren er goede condities op de VHF en UHF band. Dit werd veroorzaakt door tropo, een propagatie die verschijnt veelal in hogedrukgebieden, doordat er een koude luchtlaag zich onder een warme luchtlaag bevindt. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij mist. Signalen boven de 100 MHz komen hierdoor over de horizon en worden pas omgebogen bij het bereiken van de warme luchtlaag. Tijdens tropo openingen kunnen afstanden van honderden kilometers overbrugd worden.

Een website dir voorspellingen geeft op basis van weerdata is dxinfocentre.com. Hier is een kaart te vinden voor West-Europa die redelijk goedg voorspeld wanneer we tropo kunnen verwachten. Een andere website kiest een geheel andere benadering en gebruikt de APRS-data om te kijken welke openingen er zijn en plot deze real-time op de kaart. Immers, de GPS-locatie van het verzendende station en ontvangende station zijn bekend, waardoor afstand en richting eenvoudig berekend kunnen worden.

Naast tropo is er ook nog Sporadic-E, maar dit is een seizoensgebonden propagatie die veelal van mei tot september duurt en ervoor zorgt dat er (pan) Europese verbindingen op de 6-meter (en 4-meter) band gemaakt kunnen worden. Het loont de moeite om ’s avonds, ’s nachts en/of ’s ochtends eens een slinger aan de set te geven om te kijken of er DX-activiteit is op de 2-meter band. Zelf CQ geven op 145.500 Mhz, de aanroep frequentie van de 2-meter band, kan soms ook leuke verbindingen tot gevolg hebben.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

3 antwoorden
  1. Marcel van den Berg
    Marcel van den Berg zegt:

    Er was niets te beleven helaas. Misschien dat het beter is al sik straks mijn beam heb. Binnen NL was er, wat met de rondstraler leuk is, helemaal niets in ieder .geval

  2. Hans Tielman
    Hans Tielman zegt:

    Hoi Marcel ik had nog wel een paar stations gehoord maar niet mee gewerkt maar ze waren er wel maar op mijn rondstralen wil het haast ook niet hoor

Reacties zijn gesloten.