Het baken PI7CIS is voorlopig uit de lucht

Het 2 meter baken PI7CIS is na vele jaren 24/7 in bedrijf geweest te zijn bedrijf defect geraakt. Het baken staat opgesteld in Scheveningen en zendt uit op de frequentie 144.416 MHz. Met een simpele dipool antenne is deze doorgaans door heel Nederland te ontvangen. Het baken is gebouwd door en in beheer bij Henk (PA0C).
Henk is momenteel bezig met de bouw van een nieuw baken. Deze zal voorzien worden van een 10 MHz referentie en GPS lock mogelijkheid. Ook zal de Kathrein antenne vervangen worden, want de plaatsing bovenop een duin langs de kust en dus een vochtige omgeving van zout water, heeft in de loop der jaren de antenne doen beschadigen.
Voor het baken op 70 cm dat uitzendt op 432.416 MHz wil Henk ook verbeteringen aanbrengen. Echter, het terugplaatsen hangt mede af van de hoge energiekosten.

FT8 Activity Contest nu ook op 23cm

De FT8 Activity contest vindt voortaan ook plaats op de 23cm band. Gisteren vond de eerste editie plaats. Inmiddels zijn er al 40 logs ontvangen van verschillende deelnemers, waaronder 9 Nederlandse zendamateur. De  contest werd 2 jaar geleden in het leven geroepen om meer activiteit op de 144 en 432 MHz banden in FT8 te genereren. Dit jaar is daar de 1296 MHz band aan toegevoegd. VERON sloot zich aan onder de noemer Dutch Digital Activity Contest.

De contest vindt plaats op de 1e woensdag (144 MHz), 2e woensdag (432 MHz) en 3e woensdag (1296 MHz) van de maand en duurt van 1700-2100 uur GMT. Op de 23cm band is elke digitale mode toegestaan. Op de overige banden alleen FT8. Meer informatie: ft8activity.eu.

Sporadic E seizoen 2021 van start

Normaal gesproken gaat rond april het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar bij goede condities – zeker met hulp van TEP – ook richting Afrika. Een simpele dipool antenne volstaat vaak al om een CW of voice verbinding te maken met Zuid-Europese landen. Vandaag is de eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen waargenomen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz. Dit geeft de mogelijkheid om ‘lokale’ DX te werken op de 10-meter band, maar deze condities geven vooral activiteit op de 6- en 4-meterband. Bij een hoge MUF kan het zelfs voorkomen dat er verbindingen op de 2-meter band mogelijk zijn.

Bijna 100 deelnemers tijdens FT8 contest op 144 MHz

De eerste FT8 contest op 144 MHz is succesvol verlopen. Met bijna 100 ingezonden logs valt op te maken dat Nederland goed vertegenwoordigd is. In de Low Power klassement staat Ron PD0NUD op de 2e plaats als eerste Nederlander. De High power sectie wordt aangevoerd door Randy PH4X die vooralsnog de meeste punten en verbindingen in Europa lijkt te hebben. Inzenden van de logs kan nog tot 6 januari aanstaande.

Aan het begin van de contest viel wel op dat veel stations de zogenoemde ‘VHF-EU’  contest mode ingeschakeld hadden. Dit is expliciet niet de bedoeling. Er hoeft geen serienummer of volledige 6-digit locator uitgewisseld te worden. De standaard 4-digit locator is voldoende. De ingebouwde (ADIF) log-functionaliteit van WSJT-X volstaat. Het inschakelen van de ‘VHF-EU’ contest mode vertraagt alleen en leidt tot incorrecte logs. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij andere deelnemers omdat WSJT-X automatisch omgeschakeld bij een aanroep in deze mode.

Volgende week woensdag, 8 januari 2020, vindt de contest plaats op 432.174 MHz. Deze zal wederom van 18.00 tot 21.00 uur lokale (winter)tijd gehouden worden. Ook dan hopen de organisatoren weer veel (Nederlandse) stations te treffen. Deze contest is de eerste in een serie van 12, omdat de contest maandelijks gehouden wordt. Op de 1e woensdagavond op 144.174 MHz en op de 2e woensdagavond van de maand op 432.174 MHz.

Nieuwjaarsdag: FT8 contest op 144 MHz

Op nieuwjaarsdag zal de eerste editie van de FT8-contest op 144.174 MHz plaatsvinden. Een week later zal deze op 432.174 MHz plaatsvinden. Nu iedereen de afgelopen dagen lekker actief geweest is in deze mode op deze band een goede gelegenheid om mee te helpen om de eerste editie succesvol te maken. Op nieuwjaarsdag hebben veel mensen immers nog vrij.

Inlezen over de FT8 activiteiten contest kan in dit artikel. Meedoen is simpel. Gewoon je ADIF log binnen 5 dagen na de contest insturen. Iedere verbinding geeft 1 punt. Het totaal aantal verbindingen wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal locator vakken die gewerkt zijn. Dus ook verbindingen over korte afstand kunnen bijdragen aan het totaal aantal punten.

Do’s en don’ts
– Eventuele dubbel gelogde verbindingen worden genegeerd en leveren geen strafpunten op.
– Gewoon een ADIF logfile uit WSJT-X is voldoende. Dus geen moeilijk Cabrillo of EDI-formaat.
– Zorg voor de tijd dat je logfiles dus leeg zijn! (File-> Erase wsjtx_log.adi).
– Hulpmiddelen als de KST-chat zijn toegestaan, maar niet voor het uitwisselen van details.
– Ook verbindingen met stations die niet weten dat ze in een contest zitten tellen mee!
– …bovenstaande enkel als het station ook door een andere deelnemer gelogd is.
– De contest duurt van 17.00 tot 20.00 uur UTC. Dus van 18:00 tot 21:00 uur lokale (winter)tijd.
– Iedere 4-digit Maidenhead grid locator is een multiplier. Dus JO22 telt mee, evenals JO21.
– Logfiles insturen met de bestandsnaam callsign.adi, bijvoorbeeld PA0ABC.adi.
– Een Engelstalige samenvatting van de regels is op deze website te vinden.
– Het is een activiteiten contest. Meedoen is dus belangrijker dan winnen.

De VHF-EU CONTEST MODE NIET GEBRUIKEN!
Er zijn nogal wat stations actief die de EU-VHF contest mode ingeschakeld hebben. Dit is expliciet niet de bedoeling! Als je de context regels doorleest dat zie je dat er om een 4-digit locator gevraagd wordt. De EU-Contest mode is enkel noodzakelijk bij een 6-digit locator en/of een serienummer. Om beiden wordt niet gevraagd. Het is een activiteiten contest. Het doel is om activiteit te genereren. Op de meest laagdrempelige manier. Daarom ook geen ‘gedoe’ met Cabrillo of EDI logfiles maar gewoon de standaard EDI-log zoals die uit WSJT-X komt, om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Tot woensdagavond!

Randy, PH4X

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Afstandsrecord op 432 MHz alweer verbroken

Het vanmorgen gevestigde afstandsrecord op 432 MHz is alweer verbroken. Enkele uren later werd er een verbinding opgebouwd tussen D41CV en GM3SEC. Dit over een afstand van 4544 kilometer, wederom in FT8.

Momenteel zijn er goede openingen. Op zowel 144.174 alsook 432.174 MHz zijn diverse Nederlandse amateurs te zien die diverse Spaanse amateurs werken. Afstanden van 1.000 kilometer zijn daarbij met een beam goed haalbaar.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Nieuw afstands wereldrecord op 432 MHz

Vanmorgen is een nieuw afstandsrecord gevestigd op de 70cm band. Door een groot tropo-duct langs Spanje en Frankrijk kon een verbinding gemaakt worden tussen D4C op de Kaapverdische eilanden en EI3KD in Ierland over een afstand van 4163 kilometer. Het record werd rond 0900 UTC gevestigd. Er is gebruik gemaakt van FT8.

Data FT8 activiteitencontest op VHF en UHF bekend

Eerder was op deze site een artikel gelezen waarin een groep zendamateurs bezig was met het opzetten van een maandelijkse activiteiten contest in FT8 op de 144 en 432 MHz banden. Door een poll konden deelnemers voorkeuren aangeven over de dagen en in welk deel van de maand deze activiteiten zouden plaatsvinden. Een grote meerderheid heeft daarbij aangegeven de 1e woensdag van de maand activiteit op 144 MHz. te zien en de 2e woensdag van de maand activiteiten op 432 MHz. Dat is dus een dag na de normale SSB-activiteiten contesten op deze banden.

De contesten worden gehouden van 17.00 tot 20.00 uur UTC. Het standaard rapport en locator is voldoende. Logs kunnen ingezonden worden in het ADI-formaat via de website ft8activity.eu en dat dient binnen 5 dagen te gebeuren. Iedere verbinding telt, ook met gewone gebruikers die niet meedoen in de contest. Zo kunnen alle stations deelnemen. Zij met beperkt vermogen en een rondstralende antenne tot de grotere stations die in bezit zijn van goede richtantennes voor deze banden.

Rechts van dit artikel de data voor het jaar 2020. De organisatie hoopt veel deelnemers te treffen. Uitbuiken van oliebollen kan meteen op Nieuwjaarsdag. Er zijn drie categorieën namelijk Laag vermogen (<50 Watt), Hoog vermogen (<500 Watt) en Multi Operator. Aan het einde van het jaar ontvangen de winnaars uit iedere categorie een certificaat. Deze certificaten worden daarbij tevens per land uitgereikt. Deelnemers in Nederland hoeven dus niet te concurreren met grote contest stations uit de omliggende landen.

Meer informatie: ft8activity.eu.

De 75e SSB-ronde op 144 MHz

Woensdagavond 18 december om 21.00 uur is de 75ste aflevering van de SSB-Ronde op 144.330 (Pas op: wegens QRM kan de frequentie afwijken, zie mededelingen) MHz +/- QRM in USB. Voor de SSB-Ronde maakt de rondeleider gebruik van de call PI4ANH, de club call van de regio Arnhem.

Mededeling:
Wegens een stoorsignaal in de 2 meter band is de rondeleider genoodzaakt de SSB-Ronde frequentie aan te passen. Voorlopig op 144.330 +/- QRM maar dat kan weer veranderen. Mocht u daar niets horen dan even zoeken tussen en 144.330 en de 144.360 MHz.

SSB-Ronde News:
De voorlopige datums van de SSB-Rondes zijn:

  • 22 januari ronde 76
  •   5 februari ronde 77
  • 19 februari ronde 78
  •   4 maart ronde 79
  • 18 maart ronde 80

Verticaal:
In tegenstelling tot wat normaal is in het SSB gedeelte van de 2 meter band, wordt de SSB-Ronde verticaal gepolariseerd en rondstralend uitgezonden. De meeste amateurs maken tegenwoordig gebruik van een verticaal antenne, vandaar dat de SSB-Ronde verticaal rondstralend werkt.

Info SSB-Ronde:
De SSB-Ronde is één keer in de twee weken en op de woensdagavond om 21.00 uur, mits onvoorziene omstandigheden en vakanties dit beletten. Bij te weinig inmelders wordt de duur van de ronde ingekort naar een half uur van 21:00 tot 21:30 uur. Zijn er voldoende inmelders of is er een interessant onderwerp, dan kan de ronde uitlopen tot 22:00+ uur.

SSB-Ronde Historie:
Op 24 februari 2016 is de SSB-Ronde in de twee meter band op 144.345 MHz gestart. Na het stoppen van de 3 jaar AM-Ronde werd mij door diverse amateurs gevraagd een SSB ronde te starten.

Maandelijkse FT8 activiteitencontest op VHF en UHF

FT8 heeft het afgelopen jaar behoorlijk aan populariteit gewonnen en is momenteel de meest gebruikte digimode. Niet alleen op de HF-banden, maar ook op de VHF en UHF banden is een hoop activiteit. Veel amateurs zijn dan ook met regelmaat actief op 144.174 MHz en in mindere mate op 432.174 MHz. Zelfs met een rondwerper en laag vermogen werk je vrijwel dagelijks stations buiten Nederland. Met een kleine beam zelfs stations op 500 kilometer of meer afstand. Na een oproep op Hamnieuws eerder is de activiteit behoorlijk toegenomen.

Om de activiteit verder te bevorderen is de Roemeense radioclub YO2KQT van plan een maandelijkse activiteiten contest te organiseren. Deze zal op een vaste dag gehouden worden en duurt slechts 2 uur. De bedoeling is dat er meer internationale activiteit komt, specifiek in FT8 op de 2-meter en 70-centimeter band. Momenteel loopt er een poll om te bepalen welke dag deze zou moeten plaatsvinden. Vooralsnog lijkt de woensdagavond de meest gewenste dag voor veel amateurs.