Berichten

WebSDR’s voor de Es’hail-2 transponder

Inmiddels staan er enkele WebSDR’s gereed om (na donderdag) te kunnen luisteren in de smalband transponder van de Es’hail 2 satelliet. Zo is er een in Italië maar ook in België staat een ontvanger.  Vanuit AMSAT zelf is nog geen WebSDR gevonden. Ook voor de breedband transponder is nog geen SDR beschikbaar, maar met nog enkele dagen te gaan tot de lancering zullen deze ongetwijfeld snel volgen.

Update: BATC heeft inmiddels een smalband SDR geplaatst en een breedband Spectrum Analyzer.

Nieuwe 2-meter WebSDR in Delft

Sinds deze maand is er een WebSDR actief vanuit de regio Haaglanden. Deze staat opgesteld in Delft en bestrijkt de 2-meter band. De WebSDR is opgesteld op de repeater locatie van PI1DFT in Delft, en heeft een antennepositie bovenin de top van de mast, met een Comet GP3.

De WebSDR is hier te beluisteren: websdr.pi1dft.ampr.org.

Nieuwe 13cm WebSDR in IJsselstein

Afgelopen weekend is er een 13cm WebSDR geactiveerd. Deze staat opgesteld bij PI6ATV op de Gerbrandytoren. Als antenne wordt een 12-element slotantenne gebruikt die op 225 meter hoogte staat. De WebSDR bevindt zich nog in een experimentele fase. De komende weken zullen de nodige verbeteringen doorgevoerd worden. Na de WebSDR in Eindhoven is dit de 2e in Nederland die actief is op de 13cm band. Er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van PI6ATV en de Stichting Scoop Hobbyfonds.

De WebSDR is hier te vinden: websdr.pi1utr.ampr.org:8901

De 13cm WebSDR twee maanden later…

De Heinrich Hertz Stichting heeft een update op haar website gepost over de eerder geplaatste WebSDR die actief is op de 13cm band. Inmiddels blijkt dat het baken GB3MHZ op bijna 300 kilometer afstand bijna dagelijks te horen is. Ook zijn er audio-opnamen te beluisteren van bakens die via Tropo te horen geweest zijn over afstanden van ruim 800 kilometer.

 

WebSDR op 2.3GHz actief in Eindhoven

in Eindhoven is een WebSDR voor de 13cm band geplaatst. Hamnieuws schreef al eerder over de nieuwe SDR die in aanbouw was. De afgelopen maanden zijn de financiële middelen bij elkaar gebracht door donaties en is begonnen met de bouw van de ontvanger. Deze staat opgesteld op de PI6EHV en is in beheer bij de Heinrich Hertz stichting.

Er wordt gebruik gemaakt van meerdere achtersets die verschillende banddelen bestrijken. Zo is er een ontvanger in het CW/SSB smalband-deel alsook een ontvanger in de bakenband. Er zijn plannen om ook een DVB-S input te maken op 2330 MHz. Ideaal nu DVB-S experimenten voor onder de 100 euro gedaan kunnen worden met de ADALM Pluto SDR tussen 70 MHz en 6 GHz.

De WebSDR is via deze link te bekijken.

WebSDR voor de 4- en 6-meter band

Deze week is er nog een WebSDR online gezet. Nu het sporadic E seizoen weer van start gaat een welkome aanvulling om te monitoren of antennes te testen. Deze SDR staat opgesteld bij Fontys in Eindhoven (PI5FTS), samen met de reeds bestaande WebSDR’s voor HF en VHF/UHF alsook de satelliet tracker.

Deze WebSDR’s zijn bereikbaar op: pi5fts.nl.

WebSDR geactiveerd in Den Haag

Gisteren is er een nieuwe WebSR bijgekomen. Deze is door de crew van PI1DFT geplaatst. De WebSDR laat de onderste 1,5 MHz van de 70cm band zien. Er wordt gebruik gemaak van een Comet GP3 antenne die geplaatst is op het oude Internationale Strafhof in Den Haag en daarmee op circa 65 meter hoogte. De komende weken zal de filtering nog geoptimaliseerd worden.

Adres van deze WebSDR: http://websdr.pi1vbg.ampr.org/.

WebSDR voor 13cm in aanbouw

In Eindhoven wordt momenteel geld ingezameld om een 13cm WebSDR te bouwen. Dat valt te lezen op de website van de Heinrich Hertz Stichting. Eerder al werd een WebSDR voor de 10 GHz band geactiveerd. Op de onderstaande foto de huidige stand van zaken voor wat betreft de bouw van de 1HE  hoogfrequent-unit.

Eerste 23cm WebSDR in Nederland

IJzig koud met bijna windkracht 6 op een hoogte van 225 meter. Maar met resultaat. Nederland telt vandaag een 23cm WebSDR. Deze is gepositioneerd in het weak-signal smalband deel van de band en maakt gebruik van de 8-slots ontvangstantenne van PI6ATV op de Gerbrandytoren. Deze SDR kan gebruikt worden voor diverse experimenten op de 23cm band, het afregelen van zenders alsook propagatie-bepaling met behulp van de te ontvangen bakens.

Link: WebSDR PI1UTR (Selecteer de juiste band onder de waterval)

Afstembereik 10 GHz WebSDR verdubbeld

Het afstembereik van de 10 GHz WebSDR is sinds afgelopen weekend verdubbeld. Omdat er een FunCube dongle als achterset gebruikt werd was slechts een bandbreedte van 190 kHz beschikbaar. Door het plaatsen van een 2e dongle zijn nu zowel de bakenband alsook het SSB-gedeelte zichtbaar.

Op de website van de Heinrich Hertz Stichting is te lezen hoe de techniek van de door Rob (PE1ITR) gebouwde WebSDR in elkaar steekt. In de laatste dagen van 2016 heeft de SDR zich in ieder geval goed bewezen tijdens de tropo condities die toen plaatsvonden. Stations met een afstand tot 634 kilometer waren toen zichtbaar.