Nieuwe 13cm WebSDR in IJsselstein

Afgelopen weekend is er een 13cm WebSDR geactiveerd. Deze staat opgesteld bij PI6ATV op de Gerbrandytoren. Als antenne wordt een 12-element slotantenne gebruikt die op 225 meter hoogte staat. De WebSDR bevindt zich nog in een experimentele fase. De komende weken zullen de nodige verbeteringen doorgevoerd worden. Na de WebSDR in Eindhoven is dit de 2e in Nederland die actief is op de 13cm band. Er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van PI6ATV en de Stichting Scoop Hobbyfonds.

De WebSDR is hier te vinden: websdr.pi1utr.ampr.org:8901

8 antwoorden
 1. Rien PA0JME
  Rien PA0JME zegt:

  Ik hoor mijzelf terug -95 dB met 25W in 2 x 23 elem tonna, de websdr staat weliswaar ernaast.Ik zend op 2320.350 CW en ontvang mijn signaal 10 kHz hoger !!

  • Rob PE1CHL
   Rob PE1CHL zegt:

   Ik heb hem opnieuw gecalibreerd. Hij staat er nu weer wat beter op. Maar met WebSDR kun je de frekwentie niet exact goed krijgen en de stabiliteit van de converter buiten is ook niet absoluut (zie reactie verder naar onder).
   De signaalsterkte aanduiding is totaal niet afgeregeld overigens.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Doe eens rustig. Reageren is een mogelijkheid. Geen recht. Nieuwe reacties worden (de eerste keer) in de queue gezet ter controle.

 2. Rien Eradus PA0JME
  Rien Eradus PA0JME zegt:

  Waar is mijn reactie van gisteren?? of mag ik niet melden dat de frequentie er 10kHz naast zit. Als ik op 2320.350 (station is GPS locked) zend hoor ik mij terug op 2320.360

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Als WebSDR wordt er gebruik gemaakt van een RTL-SDR met 1ppm TCXO. Ook de S-band converter is niet gedisciplineerd aan GPS. Dus slechts 10 kHz afwijking is zeer netjes te noemen. De beheerders bekijken de stabiliteit momenteel en kunnen eventuele afwijkingen nog corrigeren in de software. Ondanks mijn Chap gebruikt wordt ken ik de LO niet uit mijn hoofd. Maar de uitgang zit nog steeds op >1 Ghz. Rob CHL kan de details wel vermelden.

   • Rob PE1CHL
    Rob PE1CHL zegt:

    Dat klopt, de SDR zelf is wel aardig stabiel maar er zit een converter voor die voor ATV bedoeld is en die buiten in de kou hangt. Hij drift enkele kHz heen en weer, maar 10kHz fout heb ik zelf nog niet gezien, max 7 kHz ofzo.
    De converter is een Kuhne MKU LNC 23 die van 2320 naar 1404 MHz mengt waarop de RTL-SDR.COM stick is afgestemd.
    We zouden de boel kunnen stabiliseren als Pieter-Tjerk maar zou meewerken en kleine modificaties aan de software zou aanbrengen. Maar we horen helemaal niks meer van hem, aan de software is al 4 jaar niks meer gedaan en deze is niet open-source. Jammer, heel jammer.

Reacties zijn gesloten.