WSJT-X 2.2 brengt diverse verbeteringen

Joe Taylor (K1JT) heeft versie 2.2 van het populaire programma WSJT-X vrijgegeven. Deze versie volgt op enkele testversies die de afgelopen weken door vele gebruikers onder de loep genomen zijn. De  nieuwe versie bevat veel verbeteringen voor de protocollen FT8 en FT4 en is per direct beschikbaar als download.

De wijzigingen:

 • Verbeterde decoders voor: FT4, FT8, JT4, JT65 en WSPR;
 • Aanpassingen in de EU-VHF contest mode doorgevoerd;
 • Enkele vertalingen zijn bijgewerkt. Voornamelijk Aziätische;
 • Er zijn diverse keyboard shortcuts toegevoegd;
 • De Hamlib library is bijgewerkt en aangepast.

De meest in het oog springende wijziging is dat het decoderen van FT8. Dit gebeurd nu in drie stappen. De eerste decode vindt plaats op 11.8 seconden. Hiermee worden ca. 85% van alle uitzendingen gedecodeerd. Op 13.5 seconden start een tweede decode. Een derde decode start op 14.7 seconden. De ontwikkelaar geeft aan dat, met name op erg drukke banden, het decoderen met ca. 10% verbetert is.

Aanvullende software zoals bijvoorbeeld JT-Alert zal bijgewerkt moeten worden om met de nieuwe 3-voudige decodes om te kunnen gaan.

4 antwoorden
 1. Ron
  Ron zegt:

  Helaas werkt deze versie niet in Ubuntu 20.04, maar wel in de oude 18.04 versie van Ubuntu.
  Hopelijk komt er later deze maand een update hiervoor………

  • redactie
   redactie zegt:

   Windows XP wordt ook al (lang!) niet meer door Microsoft ondersteund. Dus waarom zouden software ontwikkelars dat dan wel doen. Het gaat ten koste van performance en features voor gebruikers die wel gewoon een up2date besturingssysteem hebben.

   • Eddy PA0RSM
    Eddy PA0RSM zegt:

    jammer dat men bij deze nieuwe versie winXP niet meer ondersteund. De Nederlandse vertaling van de handleiding geeft aan “WinXP en hoger….”

    Ik ben het er wel mee eens dat er ergens een streep getrokken moet worden, maar er nog zijn voldoende snelle winXP PC’s, die nog prima voor deze ene job geschikt zijn.

Reacties zijn gesloten.