Zendamateurs onderweg naar Sint Maarten

Er zijn zendamateurs onderweg naar Sint Maarten. Vanuit Curacao vliegt de Nederlandse zendamateur Ton (PJ2DD) die daar voor zijn QRL gehuisvest is richting het door een orkaan getroffen eiland met een tas vol handheld radio’s en een HF-station. De coördinatie hiervoor ligt in handen van het Rode Kruis, dat een verzoek tot hulp heeft neergelegd bij Verona, de vereniging van zendamateurs op Curacao. Op HF zal een Pactor station ingericht worden voor communicatie met de back-office.

We kregen ook mail van Peter (PJ4NX) vanaf Bonaire:

Hier even een korte update o.a. over hoe Bonaire ook een bescheiden rol speelt bij de ramp. Wellicht interessant voor Hamnieuws.

In de media vernemen we dat alle reguliere communicatiekanalen van op Sint Maarten plat liggen.
Sinds donderdagavond(lokale tijd) is er op Sint Maarten toch een radiostation in de lucht gekomen, Laser101FM.
Ze hebben zelf geen internet, maar worden door een derde partij elders uit de ether ontvangen en op een webstream doorgezet.
Hier het webstream adres:
https://tunein.com/radio/Laser-101-1011-s13594
Het is zeer indrukwekkend om mee te luisteren en daar alle verslagen uit de eerste hand te horen!

Zelf werd ik donderdag benaderd door Trans World Radio Bonaire die hier een 100KW AM zender hebben op 800 KHz en ze wilden dagelijks tussen 8:30 en 17:30(dan zenden ze normaal niet uit) een programma voor Sint Maarten gaan maken. De vraag aan mij was of ik ze met wat communicatiekanalen kon assisteren voor de nieuwsgaring.

Daar ben ik donderdag gedurende de dag mee bezig geweest totdat Laser101FM plotseling in de lucht kwam!
Als een optelsom van deze gebeurtenissen heb ik ze geadviseerd om hun signaal te gaan relayeren op 800AM, hier was het station EasyFM op Curaçao ook al mee bezig inmiddels. Door de internet webstream te relayeren neemt het een beetje de druk op de capaciteit weg van de webstream, deze valt nogal eens uit namelijk. En ook heeft niet iedereen internet dus dit maakt het ook gemakkelijker om op de hoogte te blijven.

Laser heeft ook de beschikking over een paar vaste telefoonlijnen en mensen uit de hele wereld bellen daar in. Gisteravond lukte het mij ook om erdoor te komen bij ze en nadat ik het verhaal van TWR vertelde waren ze erg blij dit te horen.
TWR is op dit moment ook bezig om een professioneel satelliet communicatiestation vanuit de States bij ze te krijgen zodat communicatie nog wat makkelijker kan worden.

Dus naast de amateurs uit Curaçao die een pactor station gaan opzetten is er op dit vlak meer en beter spul onderweg!

Amateurs uit Sint Maarten zelf heeft niemand nog gehoord op de band overigens.

Voor de rest wordt het vliegveld van Bonaire ook gebruikt voor logistieke ondersteuning en zijn er nierdialyse patiënten vanaf Sint Maarten naar Bonaire overgebracht.

Tot zover een update vanaf Bonaire, op dit moment gaat Hurricane Jose Sint Maarten op 100km afstand passeren, we houden ons hart vast….

7 antwoorden

Reacties zijn gesloten.