Zendbeperkingen in Amsterdam

13cm_grid-antenneOp donderdag 18 december a.s. vindt Turn on the LIghts plaats op de Dam bij de Bijenkorf. Agentschap Telecom heeft een tijdelijke vergunning afgegeven aan een primaire gebruiker voor een Draadloze Audio Video (DAV) verbinding.

Om die reden gelden er zendbeperkingen voor zendamateurs in een omtrek van 35 kilometer rondom Amsterdam voor de frequentie 2362 MHz met een bandbreedte van 18 MHz. De beperking geldt al vanaf woensdag 17 december a.s.

Een overzicht van de actuele beperkingen is altijd te vinden op de website van Agentschap Telecom of op Hamnieuws onder het kopje ‘zendbeperkingen’. Let op: Vergunningen voor DAV-verbindingen zijn permanent uitgegeven. Uitsluitend tijdelijke vergunningen worden nog gemeld bij de zendbeperkingen. Verzeker u ervan dat de frequentie vrij is alvorens een uitzending te starten, met name als er grotere evenementen in de nabije omgeving zijn.

6 antwoorden
  • PH4X
   PH4X zegt:

   Correct. Eerder was dit 8 MHz. Dus of meerdere camera’s, of een HD stream.

 1. Chris
  Chris zegt:

  Op de website van AT staat over de 35 km dat dit een advies is: “Daarom adviseert Agentschap Telecom binnen een straal van 35 kilometer van het evenement geen uitzending te plegen in het omschreven frequentiegebied. Als u geen gehoor geeft aan dit advies en u veroorzaakt een storing, dan kan dit leiden tot sanctie.”
  Daarvoor staat in de tekst: “Staat er een uitzending op de website van Agentschap Telecom, dan hoort u hier rekening mee te houden. U mag als radiozendamateur, met een zeer hoog vermogen werken op dezelfde frequentie als de primaire gebruiker. Hierdoor is het heel goed mogelijk dat u een primaire gebruiker niet opmerkt, terwijl deze wel hinder van u kan ondervinden. Op basis van de parameters van uw eigen station maakt u een inschatting van het effect en de reikwijdte van uw uitzending. Zo stelt u zelf vast of de primaire gebruiker hinder van u kan ondervinden.”
  De manier waarop ik het interpreteer is dat je best binnen die straal van 35 km mag zenden, als je het effect vodoende kan inschatten. Zit je bijvoorbeeld dichtbij het evenement en gebruik je een richtantenne die niet naar het evenement gericht is, en/of het gebruikte vermorgen is laag, is de kans dat je de primaire gebruiker stoort vast uit te sluiten.
  35 km is een dermate afstand dat mijn tegenstation in de 13 cm band ook een behoorlijk antenne (en hoogte) moet hebben wil in ontvangen worden, nadat beide antennes op elkaar zijn uitgericht. Zit er een bult in het landschap tussen kan ik het wel vergeten…
  Dit commentaar is geen vrijbrief, ik wil alleen aangeven dat iedereen zelf verantwoordelijk is (en zich hiernaar moet gedragen).

Reacties zijn gesloten.