Ministerie publiceert rapport over Antenneregister

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een eindrapportage gepubliceerd over de toekomst van het Antenneregister. Het rapport geeft informatie over technologische en maatschappelijke ontwikkelingen waarmee rekening moet worden gehouden bij toekomstige registratie van antenne-installaties.

Het eindadvies is dat er een toekomst is weggelegd voor het register, omdat het de transparantie richting burgers zou bevorderen. Er is echter wel een aanpassing in het Frequentiebesluit nodig om deze toekomst veilig te stellen, zo valt te lezen in het rapport, dat 87 pagina’s telt.

Om het rapport samen te stellen is gesproken met circa 40 belanghebbenden en gebruikers van het Antenneregister. Ook is er een openbare enquête geweest, waarbij 396 respondenten meegedaan hebben. Daarnaast is op basis van openbare bronnen inzicht verkregen in de registratie van antenne-installaties in andere Europese landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Zwitserland.

Specifiek over de registratie van zendamateurs wordt mogelijk een alternatief aangehaald om privacy van natuurlijke personen te beschermen. Mogelijk wordt in de toekomst niet de exacte locatie weergegeven, maar zal dit gebeuren op basis van het postcodegebied. Registratie zal, ook in de toekomst, nog wel verplicht zijn.

De redenen die zijn aangevoerd om zendamateurs te registeren in 2009 gelden nog steeds. Wel treedt in 2018 nieuwe wetgeving op het gebied van privacy in werking. Dan doet de vraag zich voor of de locatie van de antenne-installatie van radiozendamateurs nog steeds in een register gepubliceerd mag worden, of dat de nieuwe wet aanleiding geeft om de afweging uit de wijziging van het Frequentiebesluit 2009 te herzien. In 2009 is door het College Persoonsgegevens als alternatief genoemd dat zendamateurs per postcodegebied worden geregistreerd. Door een dergelijke generalisatie zou kunnen worden voorkomen dat gegevens openbaar worden die tot specifieke personen te herleiden zijn.

Het antenneregister kost jaarlijks 176.000 euro en de kosten worden gedragen door de gebruikers van Agentschap Telecom. Registratie is verplicht wanneer er met meer dan 10 dbW (10 Watt) uitgezonden mag worden. Hoewel CB hier volgens de nieuwe wet- en regelgeving ook onder valt (12 Watt PEP bij SSB) zijn deze gebruikers vooralsnog vrijgesteld van registratie. Het rapport spreekt van een voornemen om deze gebruikers ook verplicht te laten registreren.

Het rapport is hier te downloaden.

Kramen te huur tijdens de Radiokampweek

Op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei zal tijdens de VRZA Radiokampweek zoals elk jaar een radiomarkt worden georganiseerd. Vanaf dit jaar zal deze markt plaatsvinden op het terrein van Streekpark Klein Oisterwijk aan de Oirschotsebaan 6 te Oisterwijk. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid, ook de toegang tot de markt is geheel gratis.

Wilt u deelnemen aan deze radiomarkt? Er zijn zowel kramen als een groot grasveld ter beschikking voor de kofferbak verkoop. Kramen zijn te huur voor €25,00 per kraam (4x1m). Deze dient van te voren gereserveerd te worden. Dat kan via het inschrijfformulier op de website. Wilt u gebruik maken van de kofferbakverkoop? Hier is geen inschrijving voor mogelijk. U bent gewoon welkom. Let wel op: vol=vol.

Meer informatie? Neem dan een kijkje op radiokampweek.nl/radiomarkt, of neem contact op met Sjef Verhoeven PE5PVB via telefoonnummer 06-50802382.

De Bouvet Island DXpeditie

Over enkele dagen zal er activiteit plaatsvinden vanaf Bouvet Island. Dit eiland is gelegen tussen Zuid-Afrika en Antarctica en staat, naast Noord Korea en sinds vorige week Kosovo, op de 3e plek als Most Wanted DXCC. Dat beloofd weer een flinke puinhoop te worden op de HF-banden…

Momenteel moet de boot nog circa 600 NM varen voor het eiland bereikt wordt. De crew bestaat uit 20 operators op het eiland en de nodige support van diverse landen. Onder de operators ook een Nederlander, Michael (PA5M).

Het station zal actief worden met de roepletters 3Y0Z. Het station zal, naast de gebruikelijke modes SSB, CW en RTTY, ook in de nieuwe en zeer populaire digimode FT8 actief zijn. De laatste ook in split-mode.

Inhoudsopgave RAZzies februari 2018

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • Nieuw leven voor oude radio
  • SSB Microfoon filter
  • Opa Vonk: -1dB en IP3
  • CW filter inbouwen in FT-101
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

DKARS magazine januari 2018

DKARS heeft zojuist de januari-uitgave van haar magazine uitgebracht. Donateurs hebben deze reeds ontvangen. Andere belangstellenden moeten nog enkele dagen wachten. Het magazine heeft een nieuwe lay-out gekregen en oogt frisser dan voorheen. Op de voorpagina een foto van het meetlab bij PI4RCG in Hilversum.

Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 51 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS. Donateurs hebben het magazine inmiddels al ontvangen.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Nieuws vanuit het DKARS bestuur
  • Een 23cm smalband FM zelfbouw transceiver
  • “Ik zie ze vliegen”
  • The dramatic story of Spratly in 1983
  • JT65 versus FT8, weak signal modes compared
  • En uiteraard nog heel veel meer…

Van de hoofdredacteur

Een nieuw jaar is weer aangebroken en ook in dit nieuwe jaar mag u weer veel leuke artikelen van ons verwachten uiteraard. In de technische sectie een interessant artikel van de hand van Jan Frederik, PE1PQF over de ontvangst van ADBS-B signalen van vliegtuigen op 1.090 MHz met behulp van de inmiddels bekende RTL SDR USB-stick.

Ook een leuk verslag van Michel, PA7ML over zijn ervaringen en tips bij het bouwen van een 23cm smalband FM transceiver, een leuk project afkomstig van de Radio Club ‘t Gooi.

FT8 is sinds de introductie in juli 2017 nu al de meest gebruikte digitale mode. Het blijkt inmiddels dat op de site van Clublog, waar veel amateurs hun log uploaden, in korte tijd 40% van de QSO’s in FT8 zijn gemaakt! Ook ik ben er sinds kort mee QRV en begrijp inmiddels ook waarom deze mode zo populair kan zijn. FT8 is een aanvulling op de al veel langer bekende mode JT65 en in dit Magazine vergelijkt Henk Schanssema, PA2S de beide modes voor u.

De laatste jaren zien we nog steeds veel interessante DX-pedities georganiseerd worden en tijdens het schrijven van deze column is de Bouvet expeditie(3YØZ) al bijna op de plaats van bestemming. In een artikel van Gerben Menting, PG5M worden we er nogmaals aan herinnerd dat een expeditie ook heel erg fout kan gaan. Zo beschrijft hij hier de gebeurtenissen van een expeditie naar de Spratly eilanden van 1983.

In dit nummer ook nog een update aangaande de laatste correspondentie met de verenigingen we geven er weer een open verslag van.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

Aflevering 20 van The TXfactor

De 20e  uitzending van de serie TX Factor, is online gezet door de makers. Ook deze keer hebben de makers diverse verschillende onderwerpen. In deze aflevering aandacht voor onder andere:

In this episode we conclude our coverage from Hamfest 2017 with an overview of the Yaesu Fusion Repeater DR2, SOTAbeam’s ‘Click2Tune for Icom’, BHI’s ParaPro EQ20 DSP, and SDRplay’s newly launched RSP1A SDR receiver.

Bob gives and overview on getting started with SDR using an inexpensive RTL-based USB dongle and SDRSharp, but we bring you the chance to win the more comprehensive RSP1A SDR receiver from SDRplay, coupled with the best-selling book on the subject, SDR by Andrew Barron ZL3DW

Eerste DKARS HF weak-signal dag

Op zaterdag 10 maart 2018 wordt de eerste DKARS HF Weak Signal Dag gehouden in Kootwijkerbroek. Deze dag is speciaal bedoeld voor alle amateurs die graag met HF banden bezig zijn en dan vooral interesse hebben in DX werk, contesten, verschillende landen werken maar ook amateurs die daarvoor graag aan het bouwen zijn. Bouwen van apparatuur, antennes en een compleet station. Amateurs die graag een uitdaging zoeken en de radioamateur hobby als een deel van hun leven beschouwen.

Op deze dag worden diverse lezingen gegeven door gedreven en enthousiaste radioamateurs die op hun gebied ruim ervaring hebben. Van contesten op 160 mtr tot en met het werken met WSJT op 60 mtr, van een QRP baken op 80 mtr en WSPR experimenten met de Red Pitaya en een verhaal over het zelf bouwen van apparatuur en antennes. Het hele scala komt op deze dag aan de orde. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het leren kennen van gelijkgezinden maar ook heel belangrijk het opdoen van ideeën om de hobby verder te kunnen verdiepen.

De dag wordt gehouden in De Essenburcht aan de Schoonbeekhof 1 te Kootwijkerbroek. In de Essenburcht zijn koffie en broodjes te koop. Er is de beschikking over twee ruimtes de zaal voor de presentaties en een tweede zaal waar de Surplus Radio Society en de QRP club wat apparatuur laat zien. In de tweede zaal is ook gelegenheid voor onderling QSO.

Het programma ziet er als volgt uit:
10.00 uur     – Zaal open
10.30 uur     – Opening
10.45-12.00 – Lezing door Henk, PA1A: bouwen met passie
12.00-13.00 – lunch
13.00-14.00 – Lezing door Remco, PA3FYM: contesten op 160 mtr
14.00-14.30 – Lezing door Robert, PA0RYL: het CW QRP baken op 80 mtr
14.30-15.30 – Lezing door Henk, PA2S: 60 mtr WSJT ervaringen en propagatie onderzoek
15.30-16.00 – korte pauze voor thee of koffie
16.00-17.00 – Lezing door Hans, PA0EHG: 5 banden WSPR zenden met de Red Pitaya
17.00 uur sluiting van de dag

Kosovo toegevoegd als DXCC-entiteit

Kosovo is deze week toegevoegd als entiteit op ARRL’s DXCC-lijst. Daarmee telt de lijst weer 340 entiteiten, nadat Kingman Reef (KH5) begin vorig jaar verwijderd werd. Omdat Kosovo door de UN nog niet als zelfstandig lang gezien wordt, was een wijziging nodig in het DXCC-reglement. Dat heeft ARRL afgelopen week doorgevoerd.

Hamnieuws schreef al eerder over zendamateurs in Kosovo, dat dus met ingang  van 21 januari jl. als zelfstandige entiteit gezien wordt. QSO’s voor deze datum tellen niet mee met de DXCC-score, maar Kosovo is natuurlijk op alle banden, zeker op HF, makkelijk te werken. De eerste activiteit van het station Z60A zorgde in ieder geval voor veel aandacht.

De prefix voor stations uit Kosovo is Z60.

Zaanse 23cm repeater PI6ZAZ QRV

De Zaanse 23cm repeater PI6ZAZ is QRV. De vergunning voor het relaisstation is door het Agentschap Telecom verleend en enkele leden van de VERON afdeling Zaanstreek hebben de repeater gisteren geïnstalleerd en geactiveerd in Wormerveer. De komende weken zal worden bekeken of alles ook ter plaatse goed functioneert.

De repeater heeft 1298,325 MHz als uitgangsfrequentie en 1270,325 MHz als ingangsfrequentie (-28 MHz shift). De repeater kan geopend worden via een 1750 Hz toon of via CTCSS 88,5 Hz. Door samenwerking en donaties van veel zendamateurs kon de repeater gerealiseerd worden. op de homepage van PI6ZAZ is meer informatie te vinden.

DMR-repeater in Dordrecht

Sinds gisteren is een DMR-repeater actief in Dordrecht. Momenteel draait deze nog vanaf een tijdelijke locatie met 10 Watt vermogen op 10 meter hoogte. De roepletters zijn PI1DOR en de frequentie 438.0875 met CC2. Uiteindelijk moet de repeater verplaatst worden naar een hogere locatie. De repeater is verbonden met het BrandMeister netwerk.