Nieuwjaarsdag: FT8 contest op 144 MHz

Op nieuwjaarsdag zal de eerste editie van de FT8-contest op 144.174 MHz plaatsvinden. Een week later zal deze op 432.174 MHz plaatsvinden. Nu iedereen de afgelopen dagen lekker actief geweest is in deze mode op deze band een goede gelegenheid om mee te helpen om de eerste editie succesvol te maken. Op nieuwjaarsdag hebben veel mensen immers nog vrij.

Inlezen over de FT8 activiteiten contest kan in dit artikel. Meedoen is simpel. Gewoon je ADIF log binnen 5 dagen na de contest insturen. Iedere verbinding geeft 1 punt. Het totaal aantal verbindingen wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal locator vakken die gewerkt zijn. Dus ook verbindingen over korte afstand kunnen bijdragen aan het totaal aantal punten.

Do’s en don’ts
– Eventuele dubbel gelogde verbindingen worden genegeerd en leveren geen strafpunten op.
– Gewoon een ADIF logfile uit WSJT-X is voldoende. Dus geen moeilijk Cabrillo of EDI-formaat.
– Zorg voor de tijd dat je logfiles dus leeg zijn! (File-> Erase wsjtx_log.adi).
– Hulpmiddelen als de KST-chat zijn toegestaan, maar niet voor het uitwisselen van details.
– Ook verbindingen met stations die niet weten dat ze in een contest zitten tellen mee!
– …bovenstaande enkel als het station ook door een andere deelnemer gelogd is.
– De contest duurt van 17.00 tot 20.00 uur UTC. Dus van 18:00 tot 21:00 uur lokale (winter)tijd.
– Iedere 4-digit Maidenhead grid locator is een multiplier. Dus JO22 telt mee, evenals JO21.
– Logfiles insturen met de bestandsnaam callsign.adi, bijvoorbeeld PA0ABC.adi.
– Een Engelstalige samenvatting van de regels is op deze website te vinden.
– Het is een activiteiten contest. Meedoen is dus belangrijker dan winnen.

De VHF-EU CONTEST MODE NIET GEBRUIKEN!
Er zijn nogal wat stations actief die de EU-VHF contest mode ingeschakeld hebben. Dit is expliciet niet de bedoeling! Als je de context regels doorleest dat zie je dat er om een 4-digit locator gevraagd wordt. De EU-Contest mode is enkel noodzakelijk bij een 6-digit locator en/of een serienummer. Om beiden wordt niet gevraagd. Het is een activiteiten contest. Het doel is om activiteit te genereren. Op de meest laagdrempelige manier. Daarom ook geen ‘gedoe’ met Cabrillo of EDI logfiles maar gewoon de standaard EDI-log zoals die uit WSJT-X komt, om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Tot woensdagavond!

Randy, PH4X

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Afstandsrecord op 432 MHz alweer verbroken

Het vanmorgen gevestigde afstandsrecord op 432 MHz is alweer verbroken. Enkele uren later werd er een verbinding opgebouwd tussen D41CV en GM3SEC. Dit over een afstand van 4544 kilometer, wederom in FT8.

Momenteel zijn er goede openingen. Op zowel 144.174 alsook 432.174 MHz zijn diverse Nederlandse amateurs te zien die diverse Spaanse amateurs werken. Afstanden van 1.000 kilometer zijn daarbij met een beam goed haalbaar.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Nieuw afstands wereldrecord op 432 MHz

Vanmorgen is een nieuw afstandsrecord gevestigd op de 70cm band. Door een groot tropo-duct langs Spanje en Frankrijk kon een verbinding gemaakt worden tussen D4C op de Kaapverdische eilanden en EI3KD in Ierland over een afstand van 4163 kilometer. Het record werd rond 0900 UTC gevestigd. Er is gebruik gemaakt van FT8.

Lezing over Satelliet communicatie via Es’Hail II

Op donderdag 6 februari 2020 zal Remco den Besten (PA3FYM) een lezing komen verzorgen over satelliet communicatie via Es’Hail II. Wat komt hiervoor kijken, wat zijn de benodigdheden en wat zijn de ervaringen om te communiceren via satelliet? Remco is een  een vrolijke en een boeiende lezer, die een lezing tot een prachtig geheel weet te brengen met prachtige verhalen en achtergrondinformatie.

Het clubgebouw zal geopend zijn omstreeks 19.00 uur, zodat u een kopje koffie, fris of andere dranken kunt kopen. Tijdens deze avond is er voldoende ruimte voor een praatje en een drankje om ervaringen uit te wisselen over techniek of andere zaken. De aanvang van de lezing is 20.30 uur. Deze avond wordt  gehouden in ons onderkomen bij de Scouting APV Gorinchem. Deze is gevestigd aan de Sportlaan 4 in Gorinchem.

Meer info: pi4gac.nl.

Data FT8 activiteitencontest op VHF en UHF bekend

Eerder was op deze site een artikel gelezen waarin een groep zendamateurs bezig was met het opzetten van een maandelijkse activiteiten contest in FT8 op de 144 en 432 MHz banden. Door een poll konden deelnemers voorkeuren aangeven over de dagen en in welk deel van de maand deze activiteiten zouden plaatsvinden. Een grote meerderheid heeft daarbij aangegeven de 1e woensdag van de maand activiteit op 144 MHz. te zien en de 2e woensdag van de maand activiteiten op 432 MHz. Dat is dus een dag na de normale SSB-activiteiten contesten op deze banden.

De contesten worden gehouden van 17.00 tot 20.00 uur UTC. Het standaard rapport en locator is voldoende. Logs kunnen ingezonden worden in het ADI-formaat via de website ft8activity.eu en dat dient binnen 5 dagen te gebeuren. Iedere verbinding telt, ook met gewone gebruikers die niet meedoen in de contest. Zo kunnen alle stations deelnemen. Zij met beperkt vermogen en een rondstralende antenne tot de grotere stations die in bezit zijn van goede richtantennes voor deze banden.

Rechts van dit artikel de data voor het jaar 2020. De organisatie hoopt veel deelnemers te treffen. Uitbuiken van oliebollen kan meteen op Nieuwjaarsdag. Er zijn drie categorieën namelijk Laag vermogen (<50 Watt), Hoog vermogen (<500 Watt) en Multi Operator. Aan het einde van het jaar ontvangen de winnaars uit iedere categorie een certificaat. Deze certificaten worden daarbij tevens per land uitgereikt. Deelnemers in Nederland hoeven dus niet te concurreren met grote contest stations uit de omliggende landen.

Meer informatie: ft8activity.eu.

De 75e SSB-ronde op 144 MHz

Woensdagavond 18 december om 21.00 uur is de 75ste aflevering van de SSB-Ronde op 144.330 (Pas op: wegens QRM kan de frequentie afwijken, zie mededelingen) MHz +/- QRM in USB. Voor de SSB-Ronde maakt de rondeleider gebruik van de call PI4ANH, de club call van de regio Arnhem.

Mededeling:
Wegens een stoorsignaal in de 2 meter band is de rondeleider genoodzaakt de SSB-Ronde frequentie aan te passen. Voorlopig op 144.330 +/- QRM maar dat kan weer veranderen. Mocht u daar niets horen dan even zoeken tussen en 144.330 en de 144.360 MHz.

SSB-Ronde News:
De voorlopige datums van de SSB-Rondes zijn:

  • 22 januari ronde 76
  •   5 februari ronde 77
  • 19 februari ronde 78
  •   4 maart ronde 79
  • 18 maart ronde 80

Verticaal:
In tegenstelling tot wat normaal is in het SSB gedeelte van de 2 meter band, wordt de SSB-Ronde verticaal gepolariseerd en rondstralend uitgezonden. De meeste amateurs maken tegenwoordig gebruik van een verticaal antenne, vandaar dat de SSB-Ronde verticaal rondstralend werkt.

Info SSB-Ronde:
De SSB-Ronde is één keer in de twee weken en op de woensdagavond om 21.00 uur, mits onvoorziene omstandigheden en vakanties dit beletten. Bij te weinig inmelders wordt de duur van de ronde ingekort naar een half uur van 21:00 tot 21:30 uur. Zijn er voldoende inmelders of is er een interessant onderwerp, dan kan de ronde uitlopen tot 22:00+ uur.

SSB-Ronde Historie:
Op 24 februari 2016 is de SSB-Ronde in de twee meter band op 144.345 MHz gestart. Na het stoppen van de 3 jaar AM-Ronde werd mij door diverse amateurs gevraagd een SSB ronde te starten.

Nieuw 10-meter baken in Nederland

Nederland telt een nieuw baken. Deze is actief op de 10-meter band en zendt uit op 28.254 MHz. De roepletters zijn PI7BXM en deze worden in CW uitgezonden met de tekst ““VVV PI7BXM JO21WF”. Het baken zendt uit met een vermogen van ca. 1,5 Watt en is gestationeerd in Baexem tussen Roermond en Weert in Midden-Limburg. Als antenne wordt een ½ golf vertikal gebruikt.

Beheerder Hans (PD1AHM) ontvangt graag rapporten. Dat kan in de comments op deze website of via een Logbook notitie op qrz.com/PI7BXM.

Levertijd en prijs Icom IC-705 bekend

Icom heeft een persbericht op haar Japanse website geplaatst waarin de levertijd en -prijs voor de Icom IC-705 toegelicht wordt. De fabrikant verwacht dat de nieuwe zendontvanger eind maart 2020 leverbaar is. De prijs voor Japan komt op ca. 125.000 yen. Omgerekend is dat 1025 euro. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat de prijzen exclusief omzetbelasting zijn. En omdat Europa met een extra laag in de distributieketen werkt, zal de retailprijs in beginsel eerder op ca. 1350 euro komen. Icom verwacht circa 10.000 van dit type zendontvangers per jaar te zullen verkopen.

De Icom IC-705 werd eerder dit jaar tijdens de Tokyo Hamfair aangekondigd. Het is een QRP zendontvanger op basis van SDR technologie die werkt op de HF, VHF (144 MHz) en UHF (430 MHz) band en naast de gebruikelijke analoge modi ook ondersteuning biedt voor het D-star protocol. De zendontvanger is, net als de IC-7300 en de IC-9700, uitgerust met een kleuren LCD touchscreen. Het maximale zendvermogen is 5 Watt op de ingebouwde accu en 10 Watt op een externe 12 Volt bron. De zendontvanger is uitgerust met Bluetooth en Wifi, waardoor deze met een applicatie op de telefoon of computer bedienbaar is.

Tweede uitgave DARU-magazine

Vandaag is de tweede uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 53-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

Ook wordt alvast de datum aangekondigd voor de eerste Algemene Leden Vergadering van de vereniging. Die wordt op zaterdag 14 maart 2020 gehouden. De exacte locatie en tijd worden later aangekondigd.

In dit magazine onder andere:

  • Digital Mobile Radio voor beginners
  • Een TEP-verrassing op Aruba
  • Sketchup: 3D tekentool voor de zendamateur
  • Meer werken in EME? Doe eens gek!
  • Breakout box voor de IC-9700
  • Spade & Archer lichten recente examens door
  • Bouwen aan DARU: vrijwilligers gezocht

Voorzitter Jan van Muijlwijk (PA3FXB), door VERON voorgedragen en in 2012 door het Vederfonds benoemd als  amateur van het jaar, schrijft:

Geboorte!
2019 is het jaar van de geboorte van DARU.
Normaal gesproken is een geboorte een feestelijke gebeurtenis.
In het geval van DARU voelt het echter een beetje dubbel.

Natuurlijk zijn we heel blij dat het gelukt is om deze nieuwe vereniging op te richten en ‘aan de loop’ te krijgen. Tegelijkertijd is het treurig dat we dit moesten doen. Onze mooie en fascinerende radiohobby lijdt namelijk al decennialang aan onderlinge verdeeldheid. Het is volstrekt onverdedigbaar dat een bij uitstek inclusieve hobby als de onze zo verdeeld is. Vanaf het moment dat ik zelf radiozendamateur werd (1978) voel ik die verdeeldheid als iets pijnlijks. Langzaam maar zeker neemt de bekendheid van onze hobby in de maatschappij af. Het aantal radiozendamateurs neemt af. Onze rechten zijn niet meer vanzelfsprekend. Het imago van de radiozendamateur verslechtert. De commercie heeft interesse in ‘onze’ delen van het radiospectrum. Allemaal zaken waardoor wij het als radiozendamateurs moeilijker krijgen. De bestaande verenigingen lijken dit niet of nauwelijks te zien.

DKARS heeft bijna vijf jaar lang geprobeerd de urgentie van deze problematiek, en daarmee de urgentie van het beëindigen van de verdeeldheid, onder aandacht te brengen. Helaas heeft dat niet geleid tot de zo noodzakelijke nationale eenheid. Daarom bleef er ons maar één ding over: ook een vereniging oprichten. We hopen vurig dat het met DARU wel gaat lukken om eenheid te bewerkstelligen! Wij gaan daar ons best voor doen en we hopen dat velen met ons mee willen doen.

Belangrijkste doel van DARU is om zo snel mogelijk, linksom of rechtsom, te bereiken dat er één Nederlandse radiovereniging is die op een actieve manier de belangen van alle Nederlandse radiozendamateurs behartigt.

United we stand, divided we fall.

Ik wens allen een gezond, eendrachtig en actief 2020!

73!
Jan van Muijlwijk, PA3FXB

Aflevering 25 van The TXfactor

De 25e uitzending van de serie TX Factor is online gezet door de makers. Ook deze keer hebben de makers diverse verschillende onderwerpen. In deze laatste aflevering aandacht voor onder andere:

A post election special – well, not really! Just a look at some more new and innovative AR products from this year’s Hamfest, including a potted history of the ever-popular and much revered range of transceivers and kits from Elecraft with co-founder Eric Swartz WA6HHQ. In this modern era of digital connectivity, we take the ever-present Internet for granted; it’s always there and continues to deliver our data from A to B without issue. But what would happen if that vital link failed? We visit Southampton and Portsmouth on the UK’s south coast to see how two city councils, assisted by a group of dedicated amateurs, plan to maintain their communications infrastructure via radio links alone, should the Internet go down.