Inhoudsopgave RAZzies mei 2021

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • De TinySA
  • Opa Vonk: Ringkernen en ALwaarden
  • Frequentie stabilisator voor oude transceivers
  • QRP FT8 transceiver
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

De 100e SSB-ronde op de 2-meter band

Woensdagavond 12 mei vindt om 21.00 alweer de 100ste aflevering van de SSB-Ronde plaats op 144.345 MHz. Er wordt gebruik gemaakt van verticale polarisatie, omdat de meeste deelnemers een rondstralende antenne gebruiken. De rondeleider gebruik van de call PI4ANH, de club call van de VERON regio Arnhem. De eerste ronde is op 24 februari 2016 gehouden door Ben (PA2OLD) en deze wordt doorgaans 2-wekelijks gehouden.

Een speciaal award
Tijdens de 100e ronde zal er een speciaal award uitgereikt worden aan deelnemers die zich inmelden. En ook aan luisteramateurs is gedacht. Meer informatie hierover is te vinden op de website PA2OLD.nl.

De 15e uitgave DARU-magazine

Vandaag is de vijftiende uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 47-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

In dit magazine onder andere:

  • Metingen met de NanoVNA, deel 7
  • 4X Holidaystyle-DX-Pedition 2022
  • Darlington en Sziklai Transistor combinaties
  • Spade & archer – lezersvragen#2

Rusty Salemink (PD0RSA) schrijft:

Beste medeamateurs,

Ook mij is gevraagd om een voorwoord voor ons magazine te schrijven. Dat doe ik uiteraard graag. Dus hier mijn bijdrage.

Mijn roepletters zijn PD0RSA. Ik heb mijn machtiging behaald als VE3HKS in het najaar van 1985 in Canada. En sinds 2020 heb ik ook een Nederlandse call erbij. Om meteen maar even een vraag van een medeamateur te be-antwoorden: Ja, in Canada mag je je eigen roepletters kiezen. Ook mag je diezelfde roepletters als kenteken op je auto voeren. Dat laatste hebben we in Nederland nog niet…

Ik heb veel affiniteit met amateurtelevisie (ATV), iets waar ik al heel wat jaren mee bezig ben. Ik heb veel leuke verbindingen gemaakt van mijn QTH in Ontario Canada met 70 cm analoog ATV over de grote meren naar Pennsylvania, New York en Ohio, staten in de USA. Het geeft een geweldig gevoel als jouw beelden Amerika bereiken en je ze ook prachtig kunt ontvangen! Daarnaast heb ik veel experimenten gedaan op het gebied van satellietontvangst met behulp van de wat grotere schotels.

Ik ben in Nederland ook weer met ATV begonnen. Inmiddels heb ik dit verder uitgebreid naar digitale ATV. Zelfbouw staat hier hoog in het vaandel, zoals het bouwen en testen van antennes voor onze mooie radiohobby. Want een goede antenne is het halve werk!

In Aalten, waar ik woonachtig ben, staat een ATV repeater, PI6ATR. Die kan ik uiteraard prima ontvangen. Maar ook de ATV repeaters van Arnhem (PI6ANH) , Enschede (PI6TWE) en die van Gelsenkirchen (DB0CD) zijn geen enkel probleem om te bereiken. En daardoor heb ik al vele ATV-vrienden gemaakt. Ik maak sinds kort voor DATV gebruik van een Pluto SDR met speciale firmware. Het was even een gedoe om dit goed aan de praat te krijgen, maar met wat hulp van medeamateurs is dat prima gelukt.

Ik ben behalve lid van de DARU ook lid van de VERON, afdeling 24 Doetinchem, en van de VRZA afdeling Achterhoek. Tevens lid van BATC amateur televisie groep uit de UK. En een trots Maple Leaf-member van de RAC. Oja, ook nog lid van Litouwse amateurvereniging in Vilnius.

Binnen de DARU ben ik lid van het kernteam, het team dat meedenkt met het bestuur en ondersteunt waar nodig. Eigenlijk ben ik min of meer toevallig in contact gekomen met de DARU vanwege een antennemast-kwestie met mijn gemeente. Door toedoen en medewerking van BOAN (het bureau voor ondersteuning bij antenneplaatsings-problemen) en vooral door de niet aflatende inzet van Jan van Muijlwijk – PA3FXB is het uiteindelijk toch gelukt om mijn mast en schotel te behouden! Ik ben Jan en BOAN hiervoor zeer dankbaar. Vandaar dat ik mij ook als lid heb aangemeld om iets terug te doen voor de DARU. En ik hoop te zijner tijd ook iets te mogen betekenen voor radio-amateurs met een vergelijkbaar probleem, want ik wil de opgedane kennis en ervaring graag inzetten om anderen te helpen bij het plaatsen van hun antenne installatie!

Tot zover deze korte introductie in ons mooie en al behoorlijk populaire magazine.

Blijf gezond allemaal! Ik hoop jullie weer tegen te komen op de een of andere radiomarkt, want ik hoop dat die snel weer zullen starten.

Met een vriendelijke groet, tot horens maar vooral ook graag binnenkort tot ziens!

Veel leesplezier met deze nieuwe editie!

73!
Rusty Salemink – PD0RSA

‘N-herijking ter ondertekening bij de staatssecretaris’

Afgelopen week vond het Amateur Overleg plaats. Eén van de onderwerpen was het punt Novice Herijking. Over dit inmiddels langlopende dossier meldde Agentschap Telecom dat ‘de punten die door het AT zijn goedgekeurd in de nieuwe Regeling frequentiegebruik zijn opgenomen’. Inmiddels is een en ander naar de staatssecretaris verzonden ter ondertekening. De deelnemers van het Amateur Overleg hebben echter geen inzage gekregen in de stukken die zijn verzonden, zo valt te lezen in de speech van VERON-voorzitter Remy Denker (PA0AGF), die gehouden is tijdens de opening van de Virtuele verenigingsraad afgelopen weekend.

‘Meer dan 1000 roepletters ingetrokken’

Afgelopen dagen zijn er meer dan 1000 roepletters doorgehaald in het register bij Agentschap Telecom. Dat schrijft PI4RAZ op haar website. De vermoedelijke oorzaak ligt in een combinatie met opzegging, opschoning en wanbetaling. Daarmee is het aantal actieve roepletters in een week tijd gemuteerd van 13.254 actieve amateurs naar 12.188. Een verbazingwekkend verschil.

Sporadic E seizoen 2021 van start

Normaal gesproken gaat rond april het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar bij goede condities – zeker met hulp van TEP – ook richting Afrika. Een simpele dipool antenne volstaat vaak al om een CW of voice verbinding te maken met Zuid-Europese landen. Vandaag is de eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen waargenomen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz. Dit geeft de mogelijkheid om ‘lokale’ DX te werken op de 10-meter band, maar deze condities geven vooral activiteit op de 6- en 4-meterband. Bij een hoge MUF kan het zelfs voorkomen dat er verbindingen op de 2-meter band mogelijk zijn.

Analoge FM repeater in Sneek

Sneek telt een nieuwe repeater. Danny (PA2SNK) heeft een analoge FM repeater aangezet op de frequentie 438.4375 MHz. De ingang zit 7.6 MHz lager. “Sinds deze week is er bij PI1SNK wat veranderd. De in eerste instantie digitale repeater op 438.4375 -7,6 is nu een analoge repeater geworden. Dus naast D-Star repeaters ook een analoge praatpaal in Sneek / ZW Friesland. Er word gewerkt met een rs9044 en op dit moment een x50. Mogelijk dat dit in de toekomst nog veranderd. Geschat bereik nu mobiel een km of 25. Deze repeater moet ook als stads repeater gezien worden.”

 

Zendbeperkingen in Rotterdam en Zuid-Limburg

Agentschap Telecom heeft twee zendbeperkingen afgekondigd voor komend weekend. In Rotterdam vindt de Super League Triathlon Arena Games plaats.  Op zaterdag 17 april en zondag 18 april gelden er zendbeperkingen in Rotterdam. Het spectrum 2320-2400 MHz mag niet gebruikt worden.

In Zuid-Limburg gelden op zondag 18 april zendbeperkingen van 2320-2400 MHz tijdens de Amstel Gold Race.

Uitslagen examens 14 april 2021 te Nieuwegein

Bij de zendexamens van 14 april in Nieuwegein zijn 19 kandidaten geslaagd voor het F-examen. Ook wisten 36 kandidaten het N-examen succesvol af te ronden. De (voorlopige) slagingspercentages van deze examens liggen daarmee op 67,9% respectievelijk 90,0%.

Het examen in Nieuwegein was het laatste ‘inhaalexamen’ van de Stichting Radio Examens. Henk Vrolijk, secretaris van de Stichting Radio Examens: “Door de COVID-maatregelen was het van januari tot begin maart niet mogelijk om examens af te nemen. Door het organiseren van inhaalexamens, hebben we alle kandidaten die geen examen konden doen nu alsnog een examenmogelijkheid gegeven.”

Toch heeft de COVID-situatie nog impact op de examens. Henk Vrolijk: “In iedere examenzaal, hoe groot ook, mogen maximaal 30 kandidaten aanwezig zijn. Ondanks dat de SRE zoveel mogelijk gebruik maakt van twee zalen, kunnen examens sneller volgeboekt zijn dan normaal. Zeker ook omdat we het aantal kandidaten de afgelopen tijd zien toenemen: de eerste helft van dit jaar verwachten we meer dan 300 kandidaten geëxamineerd te hebben.”