Vanaf volgend jaar examens bij het CBR

Agentschap Telecom (AT) draagt de taken rondom het ontwikkelen en afnemen van examens over aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Vanaf 1 juli 2023 gaan kandidaten die het zendamateur-examen willen doen hun examen afleggen bij het CBR. De overdracht van taken is nodig omdat de examentaken te ver af zijn komen te staan van de kernactiviteiten van het AT. Ook is de ICT-omgeving waarin de examens worden gemaakt verouderd en is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om de inhoudelijke kwaliteit van de examens te kunnen garanderen.

Tegen deze achtergrond is AT op zoek gegaan naar een partij die de examentaken kan overnemen. Hieruit is het CBR als een geschikte partij naar voren gekomen. Voor het CBR is het ontwikkelen en afnemen van examens een kernactiviteit. De komende maanden gebruiken AT en CBR om de overdracht te formaliseren. Het gaat daarbij niet alleen om operationele zaken en kennisoverdracht, maar ook om aanpassingen in wet- en regelgeving die de overdracht juridisch mogelijk maakt. Vanaf 1 juli 2023 kunnen kandidaten een radio-examen bij een CBR Examencentrum afleggen. Hiervan zijn er 20 verspreid door heel Nederland. De kandidaat kiest zelf de dag en het tijdstip waarop hij examen wil doen.

Omdat het CBR de examens digitaal afneemt, ontvangt de kandidaat direct na het examen de uitslag. De uitslag wordt daarna door CBR automatisch doorgegeven en verwerkt in het Gebruikersregister van het AT. Geslaagde kandidaten kunnen hierdoor sneller dan op dit moment zichzelf in het Gebruikersregister registeren en hun (nieuwe) roepletters aanvragen.

Totdat de overdracht is gerealiseerd, blijft de Stichting Radio Examens (SRE) verantwoordelijk voor de organisatie van de radio-examens. In 2023 zal de SRE nog examens afnemen in januari, maart, mei en juni. De examendata worden gepubliceerd op de website: radio-examen.nl.

Wijzigingen aan Zeeuwse repeaters

De Stichting Repeater Groep Walcheren (SRGW) heeft afgelopen week een wijziging aangebracht aan de PI2VLI site in Vlissingen. De Brandmeister DMR repeater PI2VLI is van frequentie gewijzigd, de analoge repeater PI2VLI heeft een nieuwe TX mobilofoon gekregen waardoor de modulatie scherper is geworden.

De DMR repeater PI2VLI is gewijzigd naar de nieuwe frequentie 438.0375 MHz (voorheen 430.3375 MHz) met een shift van -7,6 MHz en cc1. Op TS1 is TG204 actief. Op TS2 is TG2043 actief.

De analoge UHF repeater PI2VLI is eerder dit voorjaar in de ether gekomen op 438.4375 MHz (voorheen PI3VLI 145.6625 MHz) en gebruikt een shift van -7,6 MHz en CTCSS, van 88,5 Hz.

Meer info: srgw.nl.

De 28e uitgave DARU-magazine

Gisteren is de 28e uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 50-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.

In dit magazine onder andere:

  • Een Ruis en wat je daar aan kunt doen
  • Een Ducktape of Ducttape
  • Hamgear and Gadgets
  • Hoe zit dat ook weer met die uitgangs impedantie?
  • De aardbeving in Equador en de Guayaquil Radio Club

Voorzitter Bert (PD0GKB) schrijft:

Het is warm, soms zelfs heet en niet alleen qua temperatuur maar ook in de samenleving. Het lijkt wel of met de dag de tegenstellingen tussen ons als mensen groter worden. Wat je ook leest of hoort, het is bijna allemaal gericht op wie of wat er niet deugt. Als radiozendamateurs zijn we daar niet anders in helaas. Althans het gebeurt te vaak dat ik, als ik over de banden draai, gesprekken meekrijg die een zendamateur onwaardig zijn. Zodra iemand het lef heeft iets te zeggen van de taal die wordt gebruikt en laat staan als gesteld wordt dat we niet voor niets regels met elkaar hebben afgesproken, dan kan diegene de hik krijgen. Overigens is de werkelijke taal vaak heftiger, maar die durf ik hier niet te herhalen.

Meestal gaat die kritiek achterlangs natuurlijk want dan ben je pas echt Koning Boko. En de veronderstelling dat het meestal uit de N-hoek komt kan ik uit eigen waarneming, die bevestigd wordt door het agentschap Telecom, met gemak bestrijden. Het geldt net zo goed voor datzelfde kleine aantal met een F-vergunning. Het wordt echt een zooitje als iedereen maar zijn eigen interpretatie maakt van de regels. En als je dan toch flink wilt zijn, kies dan een democratische weg om ervoor te zorgen dat die voorwaarden waar je niet mee kunt leven, verdwijnen. Maar ja, zeiken is makkelijker dan er iets voor te doen hè. Hetzelfde als vrijwilligerswerk, wel zeuren als bijv. een repeater te lang uit de lucht is maar op welke manier dan ook meehelpen zo’n ding goed in stand te houden, ho maar.

Maar zie hier dat ook ik in de valkuil dreig te stappen om me te concentreren op wat niet goed gaat. Het voordeel is dat je zelf kunt kiezen of je naar die gribus blijft luisteren of je jezelf gaat laven aan wat leuk en mooi is. Gelukkig kan dat laatste in hoge mate en dat doe ik dan ook. Of het hier nou lokaal de repeater van Meppel is of op veel andere banden, je hoort dan heel veel enthousiaste medeamateurs die ervaringen delen of eindelijk die lang gewenste prachtige verbinding kunnen maken. Is toch veel leuker dan blijven concentreren op die ‘stoere’ jongens die er nog prat op gaan dat zij het zichzelf wel toestaan om met iemand die geen licentie heeft te praten en soortgelijke excuses om je vooral niet aan de regeltjes te hoeven houden?!

Op woensdag 6 juli a.s. houdt DARU weer een ledenraadpleging. De uitnodigingen hiervoor zijn verstuurd. Nog even in herinnering brengen, DARU is niet die zoveelste vereniging, maar is er gekomen met het ultieme doel om vooral de belangen van de radio(zend)amateur maximaal te kunnen behartigen. Daar hebben we ook onze speerpunten op gekozen namelijk storingen problematiek, het behoud van voldoende en gevarieerde frequentieruimte, het helpen bij gedoe rond antenneplaatsing, het kunnen aanbieden van QSL-service en het samen werken aan het imago en daarmee de toekomst van de radio(zend)amateur-hobby. Dat kunnen we alleen als we daarbij ook de ondersteuning krijgen van voldoende vrijwilligers die een deel van hun vrije tijd daarvoor willen geven. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat dat onder druk staat en daarom deze ledenraadpleging als voorloper op de ALV dit najaar.

Het is nog steeds niet te laat om je als lid en nog liever als bestuurs- of kerngroeplid van DARU op te geven. Ten eerste lift je dan direct mee op de ledenraadpleging van 6 juli en nog belangrijker, ben je de pionier die met ons de volgende stap zet in het toekomstbestendig maken van onze prachtige hobby. En als laatste. DARU zal zich niet vertegenwoordigen in Friedrichshafen. Wij vinden het niet gerechtvaardigd om daar het geld van onze leden aan uit te geven. Sowieso zijn onze bestuurskosten uitermate sober en is de verantwoording tot het laagste detailniveau transparant. Zo kan een ieder zien dat de beloning voor de inzet van onze vrijwillige activiteiten niet voor een deel wordt witgewassen met etentjes of uitjes met bijv. onze partners. Dat privilege laten we liever aan anderen. Voor ons is een simpel schouderklopje meer dan voldoende beloning.

Alvast een fijne zomervakantie gewenst en wij hopen tot 6 juli aanstaande.

73, Bert Woest – PD0GKB Voorzitter DARU

Inhoudsopgave RAZzies juli 2022

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • Digitaal display voor FT101 (B)
  • Opa Vonk: SMD solderen
  • De Tayloe kwadratuur detector
  • PA3CNO’s Blog
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.