30e Friese 11-stedencontest

frieslandOp zondag 16 november vindt voor de30e keer de Friese 11-stedencontest plaats. Vanwege de lange traditie heeft het bestuur van de VERON-afdeling A14 besloten geen veranderingen door te voeren in de gebruikte banden.

Met behulp van vele vrijwilligers zal er getracht moeten worden om alle 11 steden en klunplaats Bartlehiem te werken op de 2- en 80 meterband. Waar dit niet mogelijk is, zullen radioamateurs van buiten een mobiel station opzetten.

En de beste manier om deze radio amateurs te belonen voor hun inspanningen, is om mee te doen met de contest. En vanwege de dertigste keer zal de eerste prijs beloond worden met een beker, de 2e en 3e prijs met certificaten en worden er Friese hebbedingetjes verloot.

Op de wevsite pi4lwd.nl is meer informatie en het regelement te vinden.

10 antwoorden
 1. Bas PE4BAS
  Bas PE4BAS zegt:

  Jammer dat men nog niet naar 40m toe wil. Vorig jaar aan het eind een half uur aan het roepen geweest zonder respons op 80m. Er waren gewoon geen stations meer die ik niet gewerkt had, alle 12 multipliers had ik toen al een uur in het log. Op 40m is de uitdaging veel groter en het aanbod van N-licentie houders groot denk ik. Misschien volgende keer? 73, Bas

 2. fre0n
  fre0n zegt:

  Wat is er mis om de traditie uit te breiden ? Je hoeft die 2 en 80 meter toch niet links te laten liggen? Voeg er een extra band aan toe en de PD’tjes kunnen ook meedoen. Wordt t vast wat drukker 🙂

 3. AltijdHetNgezeur
  AltijdHetNgezeur zegt:

  Waarom aanpassen voor de Novices? Novice zijn is een keus. Met de daarbij behorende beperking. Bovendien: tenminste 11 SSB-stations a 2,7 kHz bandbreedte proppen in een stukje van 40 kHz (7060-7100) laat weinig ruimte over voor overige stations in Europa die niet op een contest zitten te wachten. Friesland is overigens prima in 2-meter SSB te werken vanuit heel Nederland. Alleen heeft bijna niemand meer een fatsoenlijke antenne voor de VHF-en-hoger-banden.

 4. theo
  theo zegt:

  Tijdens 1 van de rondes in zwolle werd er ook verteld dat deze contest alleen in het friesch gehouden werd, naast het 80 verhaal waar ze heel veel punten mee missen.

  Ik denk dat het eerder Nederland is met de categorie oude elitaire amateurs welke zich niet willen aanpassen in deze tijd mbt ao bandplannen voor de Novice houder en het dus maar tegenstemmen bij het amateur overleg en naar het AT toe voor 80 en 160.

  Tijdens de IARU in Bulgarije is de N houder ook niet vertegenwoordigd met de bekende punten.

  Grotendeels van de omliggende landen laten de N toe op 80 en 160 .

  http://www.pd3em.com/?q=node/43

  2 Meter zit vol met DMR D-star en activiteit is op de meeste analoge repeaters dood.
  70 cm het zelfde verhaal, en ook verpest door dgps. cochanneling diversity project loopt al jaren niet in fase.
  atv wordt veel op 13 ,23 cm gehouden ipv 70.
  10 mtr is voor N ook alleen maar leuk als er wat zonnevlekken zijn. 98 % van de tijd ook dood.
  40 zit vol met contest, en veel hebben psk al in de prullenbak gegooid ivm aanpassing bandplan N jaren geleden.
  20 is lokaal ook niet op te werken

  ARDF word veel op 80 gehouden.
  Lokaal uitkomen op 80 werkt beter.

  Zonder Novice is er ook maar weinig activiteit op de banden tov de A, behalve op warc en 80 160 dan.

  Dus trap de nieuwkomers welke al tientallen jaren hun Cept licentie hebben maar goed van de band, dan zul je merken dat er geen nieuwe actieve aanwas meer komt.

  Op het zendamateur punt com forum willen ze ook al niet aanpassen mbt wensen van de nieuwkomers en is het forum ook al uitgestorven, en veel swl en N houders weggepest.

  Ik denk dat je dankzij de jongere lichting nog blij mag zijn met wat activiteit op de banden ipv dat het verkocht gaat worden aan derden.

  Gelukkig hebben we het interwep nog om te kunnen appen,voip,d-star en om qsl afspraken maken voor jota ed, pbc tekeningen copyeren en solderen. eqsl kaarten versturen noem het maar op. Echt moderne technieken welke veel Amateurs gebruik van maken.

  Ben erg benieuwd wat er deze maand uitrold tijdens het overleg tussen Veron en het AT.

  • AltijdHetNgezeur
   AltijdHetNgezeur zegt:

   Theo,

   Ik adviseer je nog eens om jezelf goed te verdiepen in de materie. Enkele opmerkingen:

   – Grotendeels van de omliggende landen laten de N toe op 80 en 160 .
   > Duitsland? Dag 40 en 20 meter voor Novice. Caribisch Nederland (waar AT ook toezichthouder is)? Enkel VHF en UHF. Engeland? Ga lekker CW eren (5 WPM) voor je überhaupt uit mag komen. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden waar veel minder mogelijkheden zijn. Als je in heel Europa zou harmoniseren, dan verliest de N-machtigingshouder meer dan zij erbij krijgt. Ik zou er overigens een voorstander van zijn. Dan is het gezeur in Nederland eindelijk eens afgelopen en mogen Novices lekker op banden knoeien waarvoor ze geen antennes kwijt kunnen.

   – 2 Meter zit vol met DMR D-star en activiteit is op de meeste analoge repeaters dood.
   > Er zit geen enkele DMR-repeater op de 2-meter band. Het aantal D-star accesspoints is zeer minimaal.

   – 70 cm het zelfde verhaal, en ook verpest door dgps. cochanneling diversity project loopt al jaren niet in fase.
   > D-GPA zit in een heel klein stukje van de band en er worden al jaren geen nieuwe vergunningen uitgegeven. Ooit de moeite genomen om op de satellietband te luisteren naar en schat van activiteit, waarbij je heel Europa kunt horen en werken? Dat CoVersity (Je hebt het ver PI2NON neem ik aan, niet over Pi2NOS) uit fase loopt zou kunnen, maar als ik alle activiteit daar hoor, heeft niemand er echt problemen mee. Maar ook jij kunt die problemen oplossen. Heb je ze gemeld en heb je een donatie gedaan aan de beheerders?

   – atv wordt veel op 13 ,23 cm gehouden ipv 70.
   > Dat is meer dan terecht gezien de bandbreedte van >6 MHz die nodig is. Het hoort gewoon niet op de 70-cm band…

   – 10 mtr is voor N ook alleen maar leuk als er wat zonnevlekken zijn. 98 % van de tijd ook dood.
   > Je kunt prima lokale verbindingen maken op de 10-meter band. Daarnaast zijn er twee goede relais stations die je kunt gebruiken. Mocht de 10-meter band 98% van de tijd dood zijn voor je, dan adviseer ik je eens te Googlen op Sporadic-E. Je ziet dat je heel Europa kunt werken van mei tot september.

   – 40 zit vol met contest, en veel hebben psk al in de prullenbak gegooid ivm aanpassing bandplan N jaren geleden.
   > Contesten mogen van mij afgeschaft worden, maar die zijn er alleen in de weekenden en dan ook vrijwel alleen in de avond, nacht en ochtend. Digimode is prima mogelijk op 7076 kHz (USB) in JT65. Met 25 Watt kom je de hele wereld over. Tenminste, wanneer (voornamelijk) Novices het niet verpesten dat door op 7077 kHz te zitten…

   – 20 is lokaal ook niet op te werken
   > Inderdaad. Goed gezien. Daar is de band totaal niet geschikt voor.

   – ARDF word veel op 80 gehouden.
   > En op 2 meter. Voor ARDF heb je overigens alleen een ontvanger nodig. Dat kan prima als Novice.

   – Lokaal uitkomen op 80 werkt beter.
   > Dat hoeft niet het geval te zijn. Ja, er is meer ruimte dan op de 40-meter band maar vergeet niet dat een groot deel van de mensen met postzegeltuintjes – Novice en Full – geen antenne kwijt kunnen voor de 80-meter band. Laat staan wanneer deze nog twee keer zo lang moet worden voor de 160-meter band.

   – Zonder Novice is er ook maar weinig activiteit op de banden tov de A, behalve op warc en 80 160 dan.
   > Je weet dat de A-machtiging in 2002 afgeschaft is?

   – Dus trap de nieuwkomers welke al tientallen jaren hun Cept licentie hebben maar goed van de band, dan zul je merken dat er geen nieuwe actieve aanwas meer komt.
   > Je weet dat de Novice CEPT licentie geen tientallen jaren bestaat? Er is voldoende aanwas als ik bij de examens kijk. Zeker ook bij F. Dat zijn mensen die leren in plaats van zeuren. Bovendien: Je weet dat het aantel zendamateurs toeneemt in plaats van afneemt?

   – Op het zendamateur punt com forum willen ze ook al niet aanpassen mbt wensen van de nieuwkomers en is het forum ook al uitgestorven, en veel swl en N houders weggepest.
   > Wacht even… Aanpassen mbt de wensen van nieuwkomers? Als het je niet zint, dan blijf je toch lekker weg? De omgekeerde wereld!

   – Ben erg benieuwd wat er deze maand uitrold tijdens het overleg tussen Veron en het AT.
   > Ben je wel lid van een landelijke vereniging, of ben je een freebie die alleen maar zeurt en profiteert van anderen?

 5. Bert Schaap.
  Bert Schaap. zegt:

  Waarom vallen de “N” amateurs altijd in een slachtofferrol. Begint nu een beetje op een Kinderpardon te lijken.De “elitaire” F amateurs zijn toch ook met ‘niets’ begonnen.
  Ik heb meer het idee dat men zit te wachten tot het vanzelf gaat. Ook ik zit al jaren te wachten op een vrachtwagen rijbewijs, maar vrees dat ik er toch “wat” voor moet doen.

 6. Rob
  Rob zegt:

  In Engeland krijgen de F amateurs er 1 MHz bij op 2 meter. Novices mogen daar niet komen.
  Maar goed dat dat hier in Nederland niet gebeurt want het gejammer en gezanik zou niet van de lucht zijn!

Reacties zijn gesloten.