Berichten

Duitsland krijgt 5 MHz allocatie

Duitsers mogen sinds gisteren gebruik maken van de 60-meter band. Toezichthouder Bundesnetzagentur heeft dat laten weten in een mededeling. Er mag uitgezonden worden tussen 5351,5 en 5366,5 kHz met maximaal 15 Watt EIRP, zoals tijdens de WRC-15 conferentie wereldwijd is afgesproken. Er geldt daarbij een maximale bandbreedte van 2700 Hz, waardoor SSB ook mogelijk is.

Het bandplan voor de 60-meter band.

Het bandplan voor de 60-meter band.

Finland krijgt toegang tot de 60-meter band

Ook zendamateurs in Finland krijgen toestemming om de 60-meter band te mogen gebruiken. Naar verwachting per 1 januari 2017. De toezichthouder heeft besloten dat de Finnen 15 kHz bandbreedte mogen gebruiken. Dat met een maximaal uitgestraald EIRP vermogen van 15 Watt, zoals tijdens het compromisbesluit tijdens de afgelopen WRC-vergadering is besloten, zo valt te lezen op de website van SRAL.

Nederland ook naar 15 kHz
Zoals Hamnieuws al eerder schreef zal op korte termijn de Nederlandse allocatie ook gelijk gebracht worden met hetgeen op de WRC besloten is: Harmonisatie naar 15 kHz en 15 Watt EIRP. Bronnen melden dat Agentschap Telecom medio 2017 met een nieuw beleid komt waarin dit verwerkt is.

Bandplan voor 60-meter
Inmiddels heeft de IARU een bandplan gemaakt voor de 60-meter band. Voor CW’ers is 3,5 kHz beschikbaar. Voor SSB-communicatie en digimode is 12 kHz beschikbaar. Genoeg voor 4 spraakkanalen. Het bovenste stukje is gealloceerd voor weak-signal modes zoals WSPR met een maximale bandbreedte van 20 Hz. Zij krijgen 500 Hz bandbreedte beschikbaar.

60-meter-bandplan

‘Nederlandse 60-meter band naar 15 kHz’

De 60-meter band zal in Nederland verkleind worden naar 15 kHz. Dat melden diverse welingelichte bronnen aan Hamnieuws. Hoewel de Nederlandse allocatie oorspronkelijk 100 kHz bedraagt, is niet veel later tot een wereldwijde allocatie van 15 kHz besloten op de World Radio Conference.
Naar verwachting zal Agentschap Telecom de allocatie verkleinen naar 15 kHz. Dit naar aanleiding van het WRC-besluit en mogelijke klachten van buitenlandse toezichthouders op het spectrum. Eerder kreeg Nederland – vooruitlopend op een WRC besluit – een tijdelijke 100 kHz allocatie.

Lees meer

België krijgt toegang tot de 60-meter band

BIPT-logoToezichthouder BIPT heeft aanpassingen in het bandplan voor Belgische zendamateurs gemaakt. Zij krijgen toegang tot de 60-meter band. Daarbij is de WRC2015 aanbeveling opgevolgd. Zendamateurs mogen gebruik maken van het spectrum tussen 5351.5 en 5366.5 met een vermogen van 15 Watt EIRP op secundaire basis.

Ook is de allocatie op de 4-meter band uitgebreid. Voorheen mochten Belgen uitsluitend gebruik maken van 69.950 MHz. Deze frequentie blijft beschikbaar maar wordt uitgebreid met het spectrum tussen 70.1125 tot 70.4125 MHz. Dit op secundaire basis met een vermogen van maximaal 50 Watt PEP.

Lees meer

60-meter gepubliceerd in Staatscourant

overheidVandaag is een update van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ gepubliceerd in de Staatscourant. Zendamateurs die in Nederland woonachtig zijn krijgen daarmee vanaf middernacht toegang tot de 60-meter band.

Een eerdere publicatie over de aanpassing van het Nationaal Frequentie Plan leidde tot veel onduidelijkheid. Zelfs een woordvoerder van Agentschap Telecom ging abusievelijk de fout in door te melden dat zendamateurs nu gebruik mochten maken op de 60-meter band.

Lees meer

WRC besluit tot wereldwijde 60-meter allocatie

SSH-60-meterTijdens de WRC is overeenstemming bereikt over een wereldwijde allocatie voor zendamateurs op de 60-meter band. Dat maakt ARRL op haar website bekend. Het stukje 5351.5-5366.5 kHz (15 kHz breed) is gealloceerd aan zendamateurs met een secundaire status en maximaal 15 Watt EIRP. Landelijke wetgeving kan hier vanaf wijken.

Wereldwijde allocatie maakt de weg vrij voor nationale overheden om spectrum te alloceren aan zendamateurs. Naar verwachting komt hiermee een einde aan de verschillende ‘kanalen’ die wereldwijd in gebruik zijn.

Lees meer

WRC-15 bereikt overeenstemming over 5 MHz

WRC2015Werkgroep 4B heeft tijdens de World Radio Conference overeenstemming bereikt voor een wereldwijde allocatie in de 5 MHz (60-meter) band. Dat valt te lezen op de DARC website. Maar nog steeds is er geen unaniem voorstel van alle landen, dat wel nodig is om zaken definitief te bekrachtigen.

Er waren liefst 15 vergaderingen nodig om tot dat besluit te komen. Het voorstel dat nu gemaakt is wijst de frequentieruimte 5351,5 tot 5366,5 kHz toe met een EIRP vermogen van 15 Watt. In een simpele dipool-antenne komt dit neer op circa 10 Watt PEP.

Lees meer

AT: Gebruik 5 MHZ nog niet toegestaan

AT_logoHet gebruik van de 5 MHz (60-meter) band door radiozendamateurs is nog niet toegestaan. Hoewel de voorlichtster van Agentschap Telecom aanvankelijk aangaf dat dit na publicatie in de Staatscourant mocht, is de toezichthouder hier vanmorgen op teruggekomen.
Inmiddels is er een artikel op de website verschenen waarin de toezichthouder nadere informatie geeft voor (toekomstige) gebruikers.

Lees meer

5 MHz band vrijgegeven aan zendamateurs

SSH-60-meterVanmorgen is het Nationaal Frequentieplan gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee krijgen Nederlandse zendamateurs officieel toegang tot de 60-meter band. Deze loopt in Nederland van 5350 tot 5450 kHz en heeft een secundaire status. Dat meldt PI4RAZ.

Er zijn geen aanvullende regels gesteld. Van Channelized Access is dus geen sprake, zoals dat in sommige andere landen wel het geval is. Omdat we een secundaire status hebben en de band delen met onder andere defensie, strekt het gebruik van USB modulatie wel tot de aanbeveling.

Lees meer

Nieuwe editie van de 5 MHz newsletter

SSH-60-meterEr is een nieuwe editie uitgekomen van de 5 MHz newsletter, die inmiddels alweer 5 jaar uitgegeven wordt. In deze editie wordt onder andere aandacht besteedt aan de komende allocatie voor Nederland die naar verwachting het spectrum tussen 5350 en 5450 kHz op een secundaire basis toekent aan houders van een Full registratie. Ook is er aandacht aan het CEPT-voorstel dat de komende WRC-vergadering besproken wordt. CEPT heeft dit voorstel, met tegenstemming van onder andere Duitsland, Frankrijk en Rusland, in meerderheid aangenomen. Daarmee lijkt een wereldwijde allocatie steeds dichterbij te komen al zal er tijdens de WRC-vergadering over gestemd worden.

Lees meer