60-meter gepubliceerd in Staatscourant

overheidVandaag is een update van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ gepubliceerd in de Staatscourant. Zendamateurs die in Nederland woonachtig zijn krijgen daarmee vanaf middernacht toegang tot de 60-meter band.

Een eerdere publicatie over de aanpassing van het Nationaal Frequentie Plan leidde tot veel onduidelijkheid. Zelfs een woordvoerder van Agentschap Telecom ging abusievelijk de fout in door te melden dat zendamateurs nu gebruik mochten maken op de 60-meter band.

Met de aanpassing van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ staat niets meer in de weg om verbindingen te maken op de nieuw toegewezen 60-meter band die in Nederland van 5350 tot 5450 kHz loopt. Zendamateurs hebben een secundaire status en mogen uitzenden met 100 Watt PEP. Uitsluitend ‘Full’ zendamateurs mogen gebruik maken van de nieuwe band.

Vorige maand is op de World Radio Conference een beslissing genomen worden over de internationale toewijzing en harmonisatie van de 60-meter band. Zoals het er nu naar uit ziet mag er internationaal gewerkt worden van 5351,5 tot 5366,5 kHz toe met een EIRP vermogen van 15 Watt. Dat komt neer op een PEP-vermogen van circa 10 Watt in een G5RV-antenne of dipool.

De Nederlandse wet- en regelgeving gaat boven het ITU-besluit dat deze maand op de WRC genomen wordt. Wel zal dit ter zijner tijd leiden tot een aanpassing in de Nederlandse ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’. Naar verwachting gebeurt dat niet eerder dan eind 2016. Tot die tijd geldt de wet- en regelgeving zoals die vandaag in de Staatscourant gepubliceerd is.

Internationaal
Hoewel we in Nederland 100 kHz toewijzing hebben, is dit zeer exclusief. Omliggende landen – als ze al allocaties hebben – werken veelal met channelized frequencies en mogen uitsluitend CW of USB gebruiken om verstoring met primaire gebruikers te voorkomen. Het is dus raadzaam om USB modulatie te gebruiken op de 60-meter band, ook omdat de primaire gebruiker in Nederland, defensie, dit doet.

Nederlandse opening
Vanavond om 00:00:01 uur vindt een ‘Nederlandse opening’ plaats op 5405 kHz USB (en later wellicht CW).

31 antwoorden
 1. pa3kc
  pa3kc zegt:

  Ik had recent wat antenne litze gekocht bij hamshop. Kan nu aan de slag :*)

 2. JP van der Linden
  JP van der Linden zegt:

  Regeling van de Minister van Economische Zaken van 29 november 2015, nr. WJZ/15162354, tot wijziging van de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 in verband met het toevoegen van frequentiespectrum voor radiozendamateurs op secundaire basis en het doorhalen van de registratie bij niet voldoen door registratiehouders van de jaarlijkse vergoeding

  Wat betekend het doorhalen van de registratie.
  Behoud ik mijn Callsign, als ik een jaar niet betaal.

  De PA2WO

    • Jelle
     Jelle zegt:

     Nee, er blijft bij AT in de computer staan dat je examen hebt gedaan. Je kan er dus later voor kiezen weer een melding te doen. Of je dan nog hetzelfde callsign kan gebruiken is natuurlijk niet zeker.

 3. PA0ETE
  PA0ETE zegt:

  Ja ja het mag, het mag, het mag…. 🙂 (En ik zend er zonder litze 😉 )

 4. NL13755
  NL13755 zegt:

  Nou snap ik het, als luisteramateur, niet meer.
  Mogen de f’s nou met 100 of met 10/15 watt ‘on the air”?

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Vooralsnog met 100 Watt PEP. Wordt de wereldwijde normal later ingevoerd zal dit mogelijk tot gevolg hebben dat er met 15 Watt EIRP uitgezonden mag worden, wat neerkomt op circa 10 Watt PEP. Maar daarvan is vooralsnog geen sprake. Landelijk beleid gaat voor wereldwijde afspraken.

 5. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Veel plezier voor de betreffende amateurs, ik ga met belangstelling rondfietsen aldaar op gezette tijden.

 6. PA3DM
  PA3DM zegt:

  Verdorie. Ik moet morgen extra vroeg uit de veren en kan dus niet na middernacht bij de opening zijn….Of toch maar wel? Litze heb ik niet, maar ik heb nog een BB6W hangen aan de mast. Die werkt prima op 6 meter….

 7. PA2RY / Roy
  PA2RY / Roy zegt:

  … nou nog even m’n zender duidelijk maken dat ie daar mag zenden. 😉

  *mompelt iets over SMD-weerstandjes en TX-error*

 8. PD0MV
  PD0MV zegt:

  Succes F amateurs !! Steek 2x15m koper in de lucht en gas op die lolly’s inverted-V
  Of voor de dia hards een gestackte Beam in elkaar bakken. Ik mag er als Novice nog niet komen maar ik ga er zeker luisteren!!
  Zodra ik F heb gaat er een wereld Open xD

 9. PA3AUV, marcel
  PA3AUV, marcel zegt:

  Heel mooi. Snel een dipooltje spannen en proberen. Kun je trouwens op andere manieren de fout ingaan als abusievelijk?

 10. Hans
  Hans zegt:

  Is het niet de bedoeling dat er op USB wordt gewerkt zoals de rest van de wereld. Zo ook te lezen is op de Veron site.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Nee. Op de VERON-website valt wel te lezen dat VERON dit in IARU-verband wil oppakken. Mijn inziens een weinig zinvolle actie omdat de allocaties per land/regio totaal verschillen.

 11. PA1AT
  PA1AT zegt:

  Perfecte band! Al 20 DXCC landen gewerkt, meest in CW, DX: VE3 en N0 > 6000 Km. Alles met minder dan 50 Watt in een sloping dipool, 2 X 13.5 meter.

 12. PA0RSM
  PA0RSM zegt:

  bedankt Randy, ik bemerk momenteel al een zekere ordening net zoals bij de andere WARC banden; in de onderste 50 kHz zit veel CW

 13. PA3CNO
  PA3CNO zegt:

  Hoewel er in alle modes gewerkt mag worden (dus ook LSB) werken vrijwel alle landen in USB op 60m. Hou er ook rekening mee dat veel landen alleen maar in kanalen mogen werken (http://hflink.com/5mhz/) en dus niet zomaar retour mogen komen op aanroepen in de “verkeerde” (LSB) mode en/of op woeste frequenties. Zeker als je maar 6 kanaaltjes hebt (weten jullie nog, N-ers?) is het niet fijn als die platgewalst worden door amateurs buiten de kanaalfrequenties.

 14. Eline
  Eline zegt:

  Net op 5.357 uitgekomen in jt65. Ik heb een outback 2012 op balkon staan. Ik heb de stekkertjes geplugd voor 40 meter en de instelbare spriet met 18 cm verlengd en bijna helemaal uitgeschoven, loopt 1:1.6. Bereik is natuurlijk niet opzienbarend, maar toch 2 stations (HA en I) gewerkt en een ontvangst rapport uit Ukraine. Op psk reporter (die ook jt65 weergeeft) een stuk of 8 ontvangstrapporten, uiteraard alleen Europa (hoewel ik met die outback op 80 meter Columbia heb gewerkt in jt65)

 15. Rob, PA0RDY
  Rob, PA0RDY zegt:

  Heeft iemand al een (geslaagde) poging gedaan om een Icom IC-7600 zendklaar te maken voor de 60M-band? Heb er een tijd naar zitten google’en maar tot nu toe zonder resultaat.
  Bij voorbaat dank!

 16. PDØMV
  PDØMV zegt:

  http://radio.nl/808990/minister-onderzoekt-belangstelling-laagvermogen-am

  ten 1ste:
  ik stuite op dit , een gemiste kans voor een wereld wijd allocatie CQ harmonisatie van 160m band !!

  en ten 2de :
  willen ze als het even mee zit 1 watt ERP geheel vergunningvrij weg geven, je zal als F amateur in NL last hebben van mengproducten van een dichtbijzijnde legale piraten zendertje oke het is misschien verwaarloosbaar die 1 watt ERP maar goed met winter tijden kun je met wspr toch aardig de wereld rond als 160m band lekker open is. Dan wordt je 160m band wel vergalt door een legaal 1 watt ERP pirate zendertje die teveel harmonische produceert. en dan nog maar de kennis en kunde voor het maken voor een antenne.

  ik vond het even de moeite waard om te delen !!

Reacties zijn gesloten.